BTW teď jsem nasbíral plnou tašku osemení z ořechů (sice trochu nahnilého, ale zase o velikosti menších broskví
Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Boza
- Stálý přispěvatel

Ano, na to pozor - na druhou stranu se občas rez přidávala cíleně, mám pocit že do inkoustu z duběnek. Je to v té knize Barvení pomocí rostlin (viz výše), akorát jsem tu knihu někam založil a nemůžu ji najít
BTW teď jsem nasbíral plnou tašku osemení z ořechů (sice trochu nahnilého, ale zase o velikosti menších broskví
), takže v týdnu zkusím zase barvit...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Begbie
- Stálý přispěvatel

Bozha: s těma šlupkama z ořechů opatrně, nemusí jich být moc, dvě větší hrsti a 60 deka vlny má tmavo-hnědě čokoládovou barvu. Šlupky vařeny 3 hodiny, necht do druhého dne , přecedit, přidat sůl a vařit ve vývaru tři hodiny vlnu, nechat do druhého dne, pak vlnu vyndat, ustálit v octové vodě a je hotovo. Na len je potřeba těch šlupek asi trochu víc.
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

Hrála jsem si teď nedávno s bezinkama, barvila jsem konopný motouz (původní barva přírodní). Nakonec k mému překvapení nevyšla normální bezinkově všechnomodrofialová, ale jakási zvláštní šedozelená, téměř se to neobarvilo. Nechápu. Vařila jsem to cca 6 hodin, jako ustalovač ocet a sůl, na 2 litry asi 3 plné hrsti bobulí. Může hrát nějakou roli třeba i to, že nebyly čerstvé, ale sušené?
Fotky můžu dodat, až se mi zprovozní foťák.
Fotky můžu dodat, až se mi zprovozní foťák.
-
Begbie
- Stálý přispěvatel

-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Ocet - jak my Valaši dobře víme, po alkoholovém kvašení následuje octové.
Sušené barvivo: mám pocit, že barvivům usušení zpravidla nevadí. Nevím co konkrétně barví, ale rostliné barviva jsou většinou dobře rozpustné ve vodě.
Jinak na režný materiál barva chytá špatně. I ten dobře obarvený len je často předtím bělený.
Sušené barvivo: mám pocit, že barvivům usušení zpravidla nevadí. Nevím co konkrétně barví, ale rostliné barviva jsou většinou dobře rozpustné ve vodě.
Jinak na režný materiál barva chytá špatně. I ten dobře obarvený len je často předtím bělený.
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel