Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ano, na to pozor - na druhou stranu se občas rez přidávala cíleně, mám pocit že do inkoustu z duběnek. Je to v té knize Barvení pomocí rostlin (viz výše), akorát jsem tu knihu někam založil a nemůžu ji najít :cry:

BTW teď jsem nasbíral plnou tašku osemení z ořechů (sice trochu nahnilého, ale zase o velikosti menších broskví :mrgreen: ), takže v týdnu zkusím zase barvit...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Vypravil jsem se na duběnky a zjistil že je jich strašně málo, aspoň na dubech v okolí :(
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

To za mých mladých let byly duběnky všude :twisted:

Jak známo, dub neopadá, takže časem kouknu a kdybych našel, tak ti mohu nějaké nasbírat. Co budeš dělat - inkoust?
Mě to taky lákalo kvůli černé barvy, protože tu se mi zatím nepovedlo vyrobit a přeci jen je to na karetkách vynikne.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ano, inkoust - ne na barvení látky, toho bych asi musel mít mnohem víc, spíš na psaní nebo vybarvování rytin v parohu a kosti apod. Zatím jsem to dělal směsí popela/sazí a oleje nebo vypaloval, teď bych rád zkusil ty duběnky.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Bozha: s těma šlupkama z ořechů opatrně, nemusí jich být moc, dvě větší hrsti a 60 deka vlny má tmavo-hnědě čokoládovou barvu. Šlupky vařeny 3 hodiny, necht do druhého dne , přecedit, přidat sůl a vařit ve vývaru tři hodiny vlnu, nechat do druhého dne, pak vlnu vyndat, ustálit v octové vodě a je hotovo. Na len je potřeba těch šlupek asi trochu víc.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bonemina »

Hrála jsem si teď nedávno s bezinkama, barvila jsem konopný motouz (původní barva přírodní). Nakonec k mému překvapení nevyšla normální bezinkově všechnomodrofialová, ale jakási zvláštní šedozelená, téměř se to neobarvilo. Nechápu. Vařila jsem to cca 6 hodin, jako ustalovač ocet a sůl, na 2 litry asi 3 plné hrsti bobulí. Může hrát nějakou roli třeba i to, že nebyly čerstvé, ale sušené?

Fotky můžu dodat, až se mi zprovozní foťák.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Bonemína: řek bych že jo.

Vlamik: ocet vznikne kvašením, třeba medu, ovoce a tak, jestli se na ustalování používal to nevim, ale určitě ho uměli vyrobit.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bonemina »

Begbie: Jenže když se hodily do vody a rozvařily, měly úplně stejnou barvu jako ty čerstvé.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Ocet - jak my Valaši dobře víme, po alkoholovém kvašení následuje octové. :shock:

Sušené barvivo: mám pocit, že barvivům usušení zpravidla nevadí. Nevím co konkrétně barví, ale rostliné barviva jsou většinou dobře rozpustné ve vodě.

Jinak na režný materiál barva chytá špatně. I ten dobře obarvený len je často předtím bělený.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bonemina »

Pampalíny: to konopí bylo téměř nevybělitelné. (a to jsem si s tím taky pěknou chvilku hrála) Má někdo jiný ještě nějaké zkušenosti s tímhle materiálem? Třeba cibulové šlupky mi naň chytly celkem dobře.