Zbroje,prošívanice,atd.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
Re: Zbroje,prošívanice,atd.
A nemohl bys Wothane uveřejnit tvoje nářadíčko? nebo ještě lépe postup kterým to děláš ty? Třeba neumím rozklepat dobře tu plošku
-
- Stálý přispěvatel
Co mám je na Curii, teď jsem neměl vůbec čas nějak experimentovat a zkoušet nový věci, nějak moc nic nestíhám. Ale budu s tím muset pohnout a udělat a nafotit nějaký nový věci.
Návod na pletení na Curii je tady (sekce nýtování):
http://www.curiavitkov.cz/clanek1.html
A tady jsou odkazy na další brníře co mají zase své návody, rady a postřehy:
http://www.lorica.cz/odkazy.html
Návod na pletení na Curii je tady (sekce nýtování):
http://www.curiavitkov.cz/clanek1.html
A tady jsou odkazy na další brníře co mají zase své návody, rady a postřehy:
http://www.lorica.cz/odkazy.html
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Občasný přispěvatel
Nene, krátké, "tvarově" to zhruba odpovídalo tomu řeckému kyrysu ze slepovaných pláten jestli mi rozumíš.Wothan wrote:Czernozub: 3mm je už docela dost, to je jak buvolák. Když se to promastí a udržuje jakž tak měkké tak to jde, ale stejně je to dost tuhé. Na trup pod tu lamelovku si to představit umím, protože ta je taky nepoddajná a tuhá, ale třeba na tu šupinovku střihem podle těch franských, kdy to dosahuje nad kolena aj. bych se bál, že to bude s tím pošitím už dost omezovat pohyb. Měli to delší?
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
- Stálý přispěvatel
Linothorax. Jo to jo, to si umím představit, tam ta tuhost nebude vadit, asi jako u kyrysu.
-
- Stálý přispěvatel
Až na to že linothoraxy s vysokou pravděpdobností slepované nebyly, a kdo ví, jestli byly z plátna .-)
-
- Stálý přispěvatel
Protože víme prd z čeho to bylo, nevíme ani s jakou nepravděpodobností to mohlo být klížené. Dříve se to často uvádělo, dneska se to popírá apod. Klidně to mohlo být taky kožené. Sice je to celé off topic, ale napadá mne v téhle souvislosti, že i na poměrně pozdních byzantských výjevech máme zobrazované pteruges chránící nohy a ruce. Ani u subarmalis nevíme z čeho se to přesně dělalo, ale pokud se to udělá ze silné kůže, tak je to funkční způsob jak chránit nohy a ruce a zachovat slušnou pohyblivost. Jen je to pro náš RS prakticky nepoužitelné.
-
- Stálý přispěvatel
Jo jo, je to silně OT. Klížené to určitě nebylo, zkoušeli to, a klíh se v potu rozpouštěl. Možné by bylo kaseinové lepidlo, nebo smůla. Lepené plátno ale má horší vlastnosti než prošívané.
-
- Občasný přispěvatel
Jakpak to? Od někoho kdo prý experimentoval se smolenicí jsem slyšel že to naopak pomůže(což jsem sám na základě úvahy předpokládal). Máš pro to nějaké vysvětlení?(neber to prosím jako popírání tvého tvrzení, jen by mě zajímalo proč to tak je.)melkel wrote: Lepené plátno ale má horší vlastnosti než prošívané.
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
- Stálý přispěvatel
Vysvětlení nemám .-) Možná by to mohlo být proto, že slepená vlákna se lépe řezou jako celek, na rozdíl od prošívanice, kde každou vrstvu musíš načínat zvlášť. Ale fakt nevím.Czernozub wrote:Jakpak to? Od někoho kdo prý experimentoval se smolenicí jsem slyšel že to naopak pomůže(což jsem sám na základě úvahy předpokládal). Máš pro to nějaké vysvětlení?(neber to prosím jako popírání tvého tvrzení, jen by mě zajímalo proč to tak je.)
Jinak smolenice (chápu jako prošívka s prosmolenou horní vrstvou) IMHO funguje lépe - neděláš z toho "desku", ale zpevňuješ jen vrchní vrstvu.