Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

JakubV
Nováček
Nováček

Re: Zbroje,prošívanice,atd.

Post by JakubV »

:mrgreen: ja som tušil, že to nebolo po anglicky
Vor noch dy czwey dink
syn allen kunsten eyn orsprink
Swach vnde sterke
Indes das wort mete merke
Hellwick
Nováček
Nováček

Post by Hellwick »

Zdravíčko, Snad jsme vybral správnou kategorii.

Chci se vynasnažit ve výrobě šupinové zbroje, jelikož jsem drobné postavy tak jsem si dovolil použít šířku materiálu 1,5mm. (*Budu potřebovat jen plochu cca 100x27 cm ani ne)
Možná jsem ty šupiny udělal i kratší a půjdou obtížně nanýtovat a proto jsem jich udělal jen pár abych se nerozčiloval že jsem toho zkazil moc. :lol:
Každopádně nejvíc mě hlodá ten tvar, chci se zeptat jestli by to takhle bylo ok, ruční práce.. každá jiná.. ale snad mi dáte zelenou před strojní sériovou výrobou. :roll:

http://hellwick.rajce.idnes.cz/Domaci_B ... y_real.jpg

Uvítám rád jakoukoliv poznámku nebo radu, ovšem chci zachovat plán výroby s tím že šupiny budou nýtované (i když to nabere něco na váze) a pro podklad použiji kůži
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Nazdar! Já sám o podobné konstrukci uvažuju, a podle mne jsou ty šupiny v pohodě, jen ta tloušťka je zbytečná. Každá šupina nějakou překrývá, takže na sobě máš 3mm plechu, a bude to zbytečně těžké. Ale jinak je to pěkná práce!
Hellwick
Nováček
Nováček

Post by Hellwick »

Díky moc :) opravdu to potěší slyšet :) hned jak dokoumám tu velikost a zbavím se ostatní práce dám se do toho snad jsem to tam už nepsal do podobna ale chci to udělat jen do pupku jako kyrys a pak jak se dělá u lamelových takový závěsy ještě dolů.. teď se snad taky nepletu tuším "šorcy"? bych si udělal asi z kroužků... Ani nevíte jak mě štve že mám podělaný pozink kroužky, zkoušel jsem nýtovaný tak jsme to popouštěl a zkoušel prosekávat.. ale udlěat dobrou jehlu na proseknutí je zlo... hlavně pak když se povede 1 kroužek z 10.... :(
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Na šorcy z kroužků bych se opravdu vykašlal, když si už děláš šupinovou zbroj, udělej ji komplet a pořádně podle vyobrazení a přidej se k frankům :)
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bestian »

Spíš myslel šorcy také z šupin že? :wink: Každopádně máš nějak podložené, že se to tak dělalo a níní to spíše tvůj výmysl? Pač jinak mi taková práce s tím přijde trochu vniveč :(
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Hellwick
Nováček
Nováček

Post by Hellwick »

Trochu kreativním, podklady se špatně shání, jediné co mám podložené je nýtování šupin (což by bylo stejně jedno jak neboť to není vidět), každopádně fajn když to udělám celé z šupin proč ne, btw k frankům fakt né Ódin je Ódin.. sice počínám si tak hlavně z důvodu že mám u sebe jen 1,5mm plech jiný ne takže se pustím do propočtů váhy co by to pro mou velikost znamenalo, ovšem jestli vás někoho mohu poprosit uvítal bych kdyby mi někdo odkázal na to, jak se ta zbroj upevňuje nebo-li chcete váže jestli klasický přezky a řemínky, nebo nějaké jiné Díky moc :)
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

já osobně jsem uvažoval nad jením "rozsřiženým" bokem, kde bych to zapínal na přezky, ale nemám to ověřené ani s nikým prodiskutované
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No podklady - v podstatě z Vikingského prostředí a hlavně období máme doloženy jen ty lamelovky a to ještě dost vzácně (další jsou starší nebo mladší nebo východní aj.). Možná to (soudě dle nálezů) bylo na Západě a ve Skandinávii rozšířeno výrazně méně než kroužky a podle mne daleko méně než dnes. Šupinové zbroje pokud vím žádné. Nějaká "legenda" kdy a kde by s takovou zbrojí mohli přijít do styku se nabízí jen mezi těmi Franky, popřípadě Byzanci a možná Rusko. Tam se můžeš opřít o nějakou tu ikonografii (na východě i o nálezy, ale myslím že zase neodpovídají časově - Sidney by to věděl lépe). Ikonografie pak nenabízí příliš velké konstrukční detaily (a to ani pro naše hypotetické rekonstrukce franských zbrojí), nálezy franských šupin, které by mohly podepřít rozšířenou ikonografii nám ale dosud chybí.

Přesto bych se vyhnul vymýšlení fantasy nesmyslů - přilepování kroužků (navíc když ti nejdou vyrábět, musel bys je nechat udělat u Bobra nebo vzít indické, navěsit na to zavírané je hloupost). jako šorce nebo rukávy apod. Jiná věc by byla vzít na sebe kroužkovku a na tu jako zesílení posadit lamelovku nebo šupinovku, ale spojování technologií nech fantasy kreslířům a japoncům :wink: Už takhle vypadá hromada vikingských skupin jako by vypadla z fantasy filmu (přilby, sekery, zbroje...) :twisted:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

Tak u šupinovek se u franků můžeš opřít hlavně o pokladní knihy kde se píše kolik koupili šupinových zbrojí a za kolik, čili u franků byly na 100% a když to vezmu z obchodnického a logického hlediska byly prostě všude, neříkám že jimy byla vyzbrojena celá armáda, ale jednotlivec jí určitě měl i na severu...
jeden nález šupiny máme i na velké moravě(mluvím o kousku, né celé zbroji!!!)

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl