Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

prošívanice

Post by Rodgir de Maille »

Doporučte mi materiál na prošívanici, za rozumnou cenu, lněné plátno už mě nabaví... :) ale aby to bylo OH, přemýšlím o kůži, ale ta je dost drahá. :-k 8)
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

vojensky vlneny deky z army shopu, ale taky se neshaneji nejlip...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Seraf: tak to bys měl spíš kožené brnění :)
Jinak se mi zdá to lněné plátno jako ideální varianta. Taky by záleželo na použití. Pokud ho hodláš použít pod kroužkovku, tak je vcelku jedno z čeho ho vyrobíš...(pokud se nebudem příliš ohlížet na LH)
Pokud ho hodláš použít jako jedinou ochranu, tak by na horní vrstvu mohla přijít kůže. Nevím ale o žádných nálezech, které by nám o tom něco říklay... Hold je to všechno organické a tudíž dobře rozložitelné :lol:
Asi bych zapojil tvořivost... Co vymyslíš dnes, mohli vymyslet i tehdy :)
wondra

Post by wondra »

A cim tu vlnu nejlepe proprat? A jak? Nemusi to byt LH - nenecham nikoho aby tu pripadnou prosivku "rozebiral" a zkoumal.
Abaddon: vidis, po tech vlnenych dekach bych se take mohl poohlidnout, nekdo mi rikal ze se na to supr hodi
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Jo, určitě jsi viděl Ježoura ve zbroji - jeho prošívka je vespodu z těch dek.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

Myslíš dnešní Maďarsko?
Jiskra

Post by Jiskra »

Nevíte někdo jak proprat to ovčí rouno?
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Kdysi jsem si dovezl pár surových ovčích kůží z Rumunska.Vyšly tam na pakatel, ale strašlivě smrděly. Nejdřív jsem je proudem vody z hadice zbavil všech hrubých nečistot a pak mýdlem s jelenem několikrát propral.Nevím jestli je mýdlo s jelenem pro ranný středověk košer ale funguje spolehlivě.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Princip mýdla je znám již dlouho (jak dlouho ovšem netuším). Jde vlastně o to navázat na sebe organické mastnoty. Večer sem mohu opsat něco ze skript organické chemie, ale podstata je vždy stejná.

Použití moderních prostředků (ovšem "jelen" už je taky skoro LH :mrgreen: ) jen celý proces urychluje a zkvalitňuje.
Jiskra

Post by Jiskra »

Lehce OT: Tak me napada jake mydlo (ted je spousta vyroben tzv rucnich mydel) by bylo LH nebo alespon blizko :) ? S cim, jake latky atd?