Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbroje,prošívanice,atd.

Post by Knecht »

Osobně bych jelenici na tohle nedoporučoval, pokud na ni náhadou nemáš nějaký superlevný zdroj - nechrání o nic líp než silná látka, špiní se, trhá se. A jako bonus navíc je drahá.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Ok, děkuju za radu. Jakou ale jinou kůži? Hovězina se mi zdá moc nepoddajná...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

A proč ne látku? Chápu že kůže vypadá pěkně, je hrdinská a pokud se dobře naolejuje nebo navoskuje, je i celkem odolná proti dešti. Přesto ale, už jen cena je vážný důvod proč se zamyslet nad použitím látky. A pokud chceš něco extra, vem na to ruční plátno, třeba. Navíc, jeslti s tím nemáš zkušenosti, stejně tu prošívku neuděláš tak dobře aby s ji za jednu dvě sezony nepředělával, tj. zbytečně vyhodíš peníze za kůži.
Jestli to ausgerechnet musí být kožené, budeš si muset sehnat nějakou měkčí, tenčí kůži, což je docela problém jelikož v téhle kategorii jsou to nejčastěji oděvky a ty bývají už povrchově upravené. "Hovězina" sama o sobě nic není, jde o to jakou seženeš tloušťku a případně i tvrdost té kůže.
Pořád ale tvrdím, že kůže dostatečně měkká na použití v pohyblivé prošívce už neposkytuje oproti látce žádnou významnou ochranu. Dobře nabroušeným nožem proseknu i 6mm krávu co z ní mám kabátec - tj. tolik k reálné ochraně samotné kůže proti vysoce ostré zbrani.
Pokud bys volil ne vycpávanou, ale spíš vrstvenou prošívku, s širšími plochými segmenty, mohl bys použít i silnější kůži - zhruba v úrovni žíněnkoviny.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Loki wrote:Ok, děkuju za radu. Jakou ale jinou kůži? Hovězina se mi zdá moc nepoddajná...
Pokud kůži. tak hovězinu, kozinu, případně teletinu. Ale stejně jako Knecht bych volila spíš hrubou látku.
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

O hrdinství mi nejde. Důvody byly vyšší tuhost, a odlonost proti vodě. Chtěl jsem si udělat koženou zbroj, ale lamelovky se mi moc nelíbily a knechta jsem kopírovat nechtěl, toliko mé důvody. Myslel jsem to jako hlavní zbroj, a pár prošívek už za sebou mám :) ... ale nalomil jsi mne, pravděpodobně od toho upustím :)
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

... jen jsem nepochopil, co myslíš těmi "širšími plochými segmenty", neměl bys obrázek :D ?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

moderně činěná jelenice ti nasaje vodu!
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Loki wrote:... jen jsem nepochopil, co myslíš těmi "širšími plochými segmenty", neměl bys obrázek :D ?
Obrázek zrovna teď ne, mám prostě na mysli to, že by se to nevypávalo, ale jen navrstvilo a prošilo, takže ve výsledku by na té zbroji nebyly menší plastické "buřty" či "bochánky", byla by víc plochá - což vyhovuje použití tužší kůže.
Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Czernozub »

Chtěl bych se zeptat- podle čeho jsou dělané ty prošívanice a koženice tohoto typu?
Image

Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
Zipp
Nováček
Nováček

Post by Zipp »

Nevíte někdo jak bych se mohl dostat k nákresům nebo fotkám nálezů z Klášťova ? chtěl bych si vyrobit zbroj která se používala v téhle oblasti v období od 9 do 10 století . ( co se týká znalostí jsem na tom opravdu špatně tak buďte schovívaví ) dík