Dotazy z vnějšku (kopie z fóra Akce 2010)

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Dotazy z vnějšku (kopie z fóra Akce 2010)

Post by Olaff »

Rustine moc nerozumiem, ale uputali ma tam nejake veci, konkretne tie, ktore som asi pochopil... A kedze v hlave mam jeden zaujimavy napad do buducnosti, potrebujem si niektore veci predsa len overit. Takze by som mal tieto postrehy, hadam mi pomozete:

Ak som pochopil spravne, budem sa bavit o pesich, uloha pechoty je primarne obranna - intenzivna strelba spoza vozovej hradby, nasypu, zo zakopu /to ma obzvlast uputalo/. Pricom prave touto strelbou, vzhladom k tym trom radom, kde prvy rad pali, druhy podava a treti nabija, mali pomerne vysoku intenzitu strelby, takze dokazali narusit a rozdrobit utok do tej miery, ze spoza pesich vybiehala lahka jazda a do tohto rozruseneho utocnika vletela. Mozno mi to uslo, ale skor som nezachytil, nepobadal som vsak ziadnu zmienku o kooperacii strelcov a kopijnikov na sposob musketier plus pikanier. Kopija, ktora sa tam spomina, ma dlzku 3,5 metra a podla toho oka, ktore sa zrejme navlieka na nohu, usudzujem, ze je to jazdecka zalezitost, nie pesia. Co by celkom aj zodpovedalo vyzbroji lahkej jazdy. Pokial teda podla mna nejaki pesi kopijnici boli, vid. napriklad seria Ohnom a mecom, chapem ich skor ako tu najvacsiu kozacku spodinu, ktora sa do boja zapojila hadam az po utoku lahkej jazdy ako "dorazaci ranenych", ale ich skutocne vyuzitie bolo zrejme ine - zabezpecovanie trenu napriklad. Priamo v boji vsak zrejme moc platni neboli. A aj ked beriem do uvahy, ze primarnym protivnikom kozakov boli turecki ci tatarski najazdnici, pripadne neskor Poliaci, vyuzitie takej kratkej kopije ozaj nevidim - pri strelbe z kona z luku na tatarsky sposob v obrane moc fungovat nebude, na jazdca tiez nedosiahne. A co viem, tak husarske kopije sa pohybovali v dlzke cez 4 metre, co by znamenalo, ze proti polskym husarom v zbroji by to v pripade priamej zrazky tiez moc nefungovalo. A ak uvazime, ze su nasekani a proti utoku jazdy sa brania spoza vozovej hradby, tak ta kopija na rozdiel od pusky tiez moc vyznam nema.

Skratka, ak to chapem spravne a budem uvazovat aj v ramci vyuzitelnosti pocas rekonstrukcii bitiek, vidim to jednoznacne na vyuzitie pusiek, pricom prave ta strelba v troch radoch by mohla byt cimsi originalna a zaujimava. Vyuzitie pistoli ako plnohodnotnej zbrane v takom pripade sa mi tiez moc nepozdava, to vidim skor podobne ako u dostojnikov v zapdnych armadach, teda ak je vsetko v prdeli, jednu vystrelim. A ak fungovat pre zmenu ako kopijnici, tak niekde zrejme cakat, cakat, cakat a potom ked uz je protivnik prakticky na cucky rozbity, tak udriet. Len zase, ak kopijnik, tak zrejme ozaj vystrojeny ako najvacsi luzak, mozno dokonca hore bez, len v gatiach, to by bola parada, hm.

Pochopil som teda spravne tu pasaz o strelcoch a kopijnikoch, pripadne uslo mi cosi o ich vzajomnej kooperacii, pripadne cisto len o vyuziti kopijnikov samotnych /to som skutocne nezaznamenal, ak to tam je/?

Inak, velmi pekne spracovany dokumentik, vdaka.
"Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé." Jan Werich

http://tricitka.brodec.org/
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Problematiku kopí se právě snažíme vyřešit. Tady je něco málo z Ruské obdoby Osprey:

Ačkoli všichni registrovaní kozáci měli jízdní koně, množství z nich upřednostňovalo boj v pěším útvaru.
Kavalerie jako taková v registrovaném vojsku Chmelnického u Berestečka měla pouze 10-15 tisíc, ostatní náleželi k jezdecké pěchotě, která v čase střetu byla uvnitř tábora nebo na okolních vozech, propojených mezi sebou řetězy, a bojovala palnými zbraněmi. Vybavení registrovaného kozáka se sestávalo z „píščaly“ ,pistole nebo bandoletu, šavle, a krátké (asi 2 m) píky, používané jak koňmo tak i v pěším boji.
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Libor: Moze byt, ze tie kopije boli pouzivane v suvislosti s podobnym stylom ako v pripade husitskej vozovej hradby sudlice a podobna verbez?
"Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé." Jan Werich

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já bych ani krátká kopí nepodceňoval. 2-2,5m tyčka ti na přímý boj s jezdcem úplně stačí. Nakonec, jak dlouhá je puška s bajonetem, základní to protijezdecká zbraň pozdější pěchoty? Samozřejmě s tím nemůžeš zastavit jízdní útok jako s píkama, ale zrovna na voze nebo za nějakým zátarasem je to podle mě velmi šikovná věc. On ten jezdec, i když bude mít čtyřmetrové kopí, s ním na místě stejně nemůže nic moc dělat, je mu platné akorát při nájezdu.
Stejně tak můžeš při tomhle obranném boji klidně využít i tu pistoli, ačkoli puška se obecně hodí víc.
Přirovnání k husitům se mi zdá celkem příhodné, koneckonců zbraně selských povstalců byly velmi podobné. Kopí si asi mohl dovolit kdekdo, jinak narovnané kosy, maslaky, všelijaké bijáky, tipoval bych i vidle a klidně i nějaký ten cep. A pokud byla protivníkem polská husarská jízda, tak ta se od protivníků husitů nakonec taky houby lišila, akorát že měli u sedla pistole.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

No neviem, mne sa zda, ze puska s bajonetom ma oproti kratkej jednu vyhodu, a to tu, ze striela... :wink:

Nehovoriac o tom, ze v neskorsich obdobiach uz jazda mala inu funkciu a nezda sa mi, ze by jej sila bola postavena prave na utoku jazdeckou kopijou /netvrdim, ze take jednotky neboli, len ze ich percento bolo podstatne nizsie/. Na rozdiel od boja proti polskym husarom, napriklad.

Ale ano, pripustam, ze v priamej zrazke a la husiti to moze stacit, moze stacit aj pistol, kedze ta pali na kratku vzdialenost. Mna skor ale trapi, ako vyuzit kozakov v ramci polnej bitke, kde by za normalnych okolnosti bojovali prave skor ako jazda, vzhladom na nepritomnost vozovej hradby...

Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Ty krátké piky jsou třeba na tomhle obrázku. Není to sice vidět úplně dobře, ale ti pěšáci ve spodní řadě je mají. A nejsou oblečení jako nuzáci. Pokud je pěší i ta řada úplně nahoře (vypadá to, že jo), tak tam je to vidět líp. Sice jsou vyšší, než člověk, ale to přičítám tomu, že nejsou opřené o zem, ale kozáci je nesou patrně opřené o rameno. Takže usuzuji opravdu na Liborem zmiňované rozměry.
lublin_310.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Plnánujeme výrobu "ježka", za kterým se budeme krýt. Povolí nám to organizátoři bitev?
Nalivajko - náčelník proviantní služby