Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbroje,prošívanice,atd.

Post by Knecht »

Přišlo by mi jako řešení tu plst potáhnout látkou nebo tenčí kůží a je po problému, plus se na to nelepí všelijaký binec.
Jak říkám, asi před týdnem jsem jel kolem a tvářilo se to že to pořád funguje, takže snad jo. Kdyžtak si uděláš hezký výlet do Brna :)
Samozřejmě netuším jaké druhy plsti jim tam ještě zbyly.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

no já jsem našel na internetu plsť z přírodní vlny různých metráží, a za moc hezké ceny co vím tak silná tam byla i za 400kč/m2
takže když chvilku budeš zadávat na seznamu plsť plsť plsť tak to určo najdeš... ty stránky byly béžové:-)

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Potáhnout plátnem by šlo, jenže jen obšít po obvodu a ve švech to nepomůže, protože se to začne různě hrnout a to volné plátno časem trhat - chtělo by to prošít aspoň trochu a to jsme tam, kde jsme byli - u prošívanice, které se pro starší období snažíme vyhnout :-)
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Wothan wrote:Potáhnout plátnem by šlo, jenže jen obšít po obvodu a ve švech to nepomůže, protože se to začne různě hrnout a to volné plátno časem trhat - chtělo by to prošít aspoň trochu a to jsme tam, kde jsme byli - u prošívanice, které se pro starší období snažíme vyhnout :-)
Já mám spíš snahu vyhýbat se vycpávaným "michelinkám" naopak vrstvené a prošité zbroje celkem podporuju. Ačkoli to možná je poněkud iracionální, přece jen to přinejmenším vypadá archaičtěji. Ale narazil jsem kdesi na zmínku, že Hunové měli kabáty vycpávané nějakou papírovitou vatou nebo něčím podobným. Nevím ale, jestli se z kontextu dá poznat zda je řeč o oděvu nebo zbroji. Navíc Hunové jsou cizí etnikum a jejich móda i výzbroj se od evropské lišila.
Naproti tomu vrstvená zbroj je v Evropě doložena už od antiky - třeba řecký linothorax

To potažení by se dalo řešit i použitím kůže, ne příliš silné, ale dostatečně tuhé aby se nehrnula. Něco jako jsem si udělal na toho románského střelce.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Knecht wrote:Naproti tomu vrstvená zbroj je v Evropě doložena už od antiky - třeba řecký linothorax
Blbý příklad, zrovna linothorax jako vrstvená zbroj ze lnu doložen není a je velkou otázkou, jakou konstrukci měly a jak se nazývaly typické zbroje řeckých hoplítů kolem roku 400 př. n. l. :?
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Hm, antika není vůbec moje specialita, tudíž jsem po tom nepátral, ale měl jsem dojem, že o tom byla zmínka v Illiadě?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Doporučuji diskusi na RAT, která se tomuto problému obsáhle věnuje.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dík, mrknu na to.
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

www.plst.cz tady maj velkou nabídku plstí za docela rozumné ceny

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Plánuju si udělat kožený kabátec do bitev, z jelenice (její tloušťka se pohybuje okolo 3mm, to znamená 6mm celkově), a mezi ty vrstvy kůže buďto dát něco na prošití, nebo vycpat. Myslím si že vycpání by bylo v tomhle případě lepší, jenže řeším otázku - o kolik se mi rozměry smrsknou, když to budu vypávat? Prošité by to mělo bát v rhombíkách...