Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Begbie »

Na vikoše máme vidličku z tulejkou na klacku.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Uživatelský avatar
Vojen
Nováček
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: sob 03. říj, 2009 11:17

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Vojen »

Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...

"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav
Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6691
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Knecht »

žádnou slezskou misku s nožičkama a ani žádný nález co by se tak dal vykládat neznám. Na podzimním táboření Rodu nám kamenná plotna na ohništi fungovala výborně. Šutrák se opravdu blbě převáží, ale zase to nemusí být jak náhrobní deska, stačí na to placák cca 30cm a pokud nechodíš na akce pěšky tak si myslím, že takový do auta už nějak nacpeš.
Dál jsem párkrát zkoušel pečení na horké straně kamene z obložení oniště a taky to šlo, ačkoli to nebylo nic extra šikovného.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 587
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od zoone »

Najdes sutr a rozdelas na nem ohen (ale musi byt suchy aby z toho nebyl granat). Rozdelas na nem ohen a po chvilce ohrivani muzes pect. De to docela dobre.
Dalsi moznost je vykaslat se na placky a testo pect "na klacku".

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Uživatelský avatar
Vojen
Nováček
Nováček
Příspěvky: 4
Registrován: sob 03. říj, 2009 11:17

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Vojen »

zoone píše:... pect "na klacku".
Myslíš jako váleček natočený na rovný klacek jako had? Nezkoušel jsem osobně...
Je mi jasné, že se blbě ptám na věci, které opravdu nijak nedoložíme, ale chceme se v zase trochu posunout k dobovosti a tak sbírám podklady a zkušenosti pro stravování/přípravu pokrmů a tak...
Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?

"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav
Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1501
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf »

Vojen píše:Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?
Nepraskaly. Ostatne netreba pouze v popelu, necha se oblozit horicim drevem. Pripadne pristavit k dire od pece:
Obrázek
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
Uživatelský avatar
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 654
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bohuslav »

Vojen píše:Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
Takhle nějak u nás vaří ženy s Rudou
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr019.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/racek09paja/obr038.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr039.htm
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 5440
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Wothan »

No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Uživatelský avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od Bestian »

Wothan píše:No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.
:badgrin:


Osvědčilo se mi topit přímo pod placákem který je postavená na 2-4 jiných kamenech, lze tak udělat více placek. Dobré je z kamene i maso, šťáva neskapává do ohně a je pak šťavnatější.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1501
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Příspěvek od wolf »

wolf píše:Nema nekdo tuseni, jak vypadal "hak na maso"?
No, pokud by mel nekdo stejny dotaz, tak se pry vyskytuji v:
Museum of London - (436 BC72 2652 (79) Ceramic phase 9- c.1270-c.1350)
Ashmolean Museum - (inv.1971.1178)
a vypadaj takhle:
Obrázek
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.