Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Na vikoše máme vidličku z tulejkou na klacku.
-
- Nováček
Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
Nebo železný plát na nějakých nožičkách? Nebyla by to moc odvážná spekulace? Jako vycházka (dost dlouhá) ze slezské misky...
"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav
-
- Stálý přispěvatel
žádnou slezskou misku s nožičkama a ani žádný nález co by se tak dal vykládat neznám. Na podzimním táboření Rodu nám kamenná plotna na ohništi fungovala výborně. Šutrák se opravdu blbě převáží, ale zase to nemusí být jak náhrobní deska, stačí na to placák cca 30cm a pokud nechodíš na akce pěšky tak si myslím, že takový do auta už nějak nacpeš.
Dál jsem párkrát zkoušel pečení na horké straně kamene z obložení oniště a taky to šlo, ačkoli to nebylo nic extra šikovného.
Dál jsem párkrát zkoušel pečení na horké straně kamene z obložení oniště a taky to šlo, ačkoli to nebylo nic extra šikovného.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Najdes sutr a rozdelas na nem ohen (ale musi byt suchy aby z toho nebyl granat). Rozdelas na nem ohen a po chvilce ohrivani muzes pect. De to docela dobre.
Dalsi moznost je vykaslat se na placky a testo pect "na klacku".
Dalsi moznost je vykaslat se na placky a testo pect "na klacku".
"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
- Nováček
Myslíš jako váleček natočený na rovný klacek jako had? Nezkoušel jsem osobně...zoone píše:... pect "na klacku".
Je mi jasné, že se blbě ptám na věci, které opravdu nijak nedoložíme, ale chceme se v zase trochu posunout k dobovosti a tak sbírám podklady a zkušenosti pro stravování/přípravu pokrmů a tak...
Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?
"Zde chci a káži, abyste mi po římském způsobu vystavěli hradní zeď velmi vysokou dokola", Boleslav
-
- Site Admin
Nepraskaly. Ostatne netreba pouze v popelu, necha se oblozit horicim drevem. Pripadne pristavit k dire od pece:Vojen píše:Vaření v keramické nádobě (třeba kaše) v popelu jste určitě zkoušeli, že? Nepraskaly?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Stálý přispěvatel
Takhle nějak u nás vaří ženy s RudouVojen píše:Jak péci placky? Hovořím samozřejmě o dočasném tábořišti a ne sídle s píckou etc. ... Na plochém kameni položeném přes topeniště? (to mi tedy sakra špatně fungovalo, resp. energie vynaložená na rozpálení kamene nebyla přímo úměrná tomu, jak jsem se rozpálil já, šutr se také dost špatně převáží).
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr019.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/racek09paja/obr038.htm
http://www.viaboemia.com/galerie/velhar ... obr039.htm
-
- Stálý přispěvatel
No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Wothan píše:No jenže my se tu právě bavíme o tom jak péct bez toho železného tálu, s tím to samozřejmě umí každý.

Osvědčilo se mi topit přímo pod placákem který je postavená na 2-4 jiných kamenech, lze tak udělat více placek. Dobré je z kamene i maso, šťáva neskapává do ohně a je pak šťavnatější.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Site Admin
No, pokud by mel nekdo stejny dotaz, tak se pry vyskytuji v:wolf píše:Nema nekdo tuseni, jak vypadal "hak na maso"?
Museum of London - (436 BC72 2652 (79) Ceramic phase 9- c.1270-c.1350)
Ashmolean Museum - (inv.1971.1178)
a vypadaj takhle:

NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.