Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

Odpovědět
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luinien » čtv 10. kvě, 2007 15:19

V Olomouci jsou solné mlýny, zkoušeli jsme je několikrát kontaktovat, ale bez úspěchu.

Uživatelský avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 2015
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od abaddon » ned 03. čer, 2007 20:39

jak to souvisi s varenim?

Oblan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Javornice ,Praha

Příspěvek od Oblan » úte 17. čer, 2008 21:42

Zdravim, chtěl bych se zeptat zda-li tu nemá někdo z vás zkušenosti s pečením králíka a podobné havěti na ohni. Slyšel jsem že je nutné je potírat nějakými marinádami a tak jsem se chtěl zeptat jestli tu nemá někdo nějaký starý dobrý recept, který používal ještě protec Čech , nejlépe něco s obsahem medu a podobných pochutin. Díky!

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » úte 17. čer, 2008 22:10

Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).

Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!

Uživatelský avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 264
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka » stř 18. čer, 2008 5:38

Zkus se podívat tady, je to sice většinou pozdější doba, ale třeba něco chutného najdeš. http://myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: svobodné území Beskyd
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalíny » stř 18. čer, 2008 6:32

Jak co, Roman tam má i starší recepty. Jeden z nich (byzantský) připravuje pro hostinu vladyků na Slunovrat...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!

Uživatelský avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 264
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka » stř 18. čer, 2008 10:24

Má, nejstarší tam má právě z Byzance, ale on chce spíš něco, co se jedlo tady a takového tam myslím nic není (jestli jsem něco nepřehlídla). A v Byzanci měli zas třeba ty králíky už ve starověku, tak ať ho to nemate.

Oblan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Javornice ,Praha

Příspěvek od Oblan » stř 18. čer, 2008 18:25

Pampalíny píše:Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).

Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
Díky za info, ale já stejně dělam vrcholnej středověk jenom jsem nechtěl zakládat nový téma :oops: . A zrovna zajíce taky v králíkárně nemáme :wink: . Ale stejně díky

Uživatelský avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Příspěvky: 40
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Pomoc

Příspěvek od Zlatava » ned 12. dub, 2009 8:05

Ahoj vsem,
Skousim prelozit nejake recepty z cestiny do spanelstiny, ale nevim hodne ingredientu, mohly byste my rict co je....

1/4 kg sušených bobů - nevim co jsoy ty boby :oops:
400 g tuřínové nati - nevim co je to ten tuřín, ani to nati :oops:
400 g hořčičné nati - neco z hořčice, ale co je to to nati :oops:
6 blizen šafránu - nevim co je ten blizen :oops:
1/4 kg chlebové střídky - co to jsoy ty střídky :oops:
lžíce murri - co je murri :oops:
lžička sleziníku - nevim co je ten slezník :oops:
půl vrstveného chleba nebo pity - nevim co to je :oops:
2 hrnky cizrny - co je cizrna :oops:
lžíce piniových oříšků - jake jsou to oříšky :oops:
lžička yzopu - co to je :oops:
lžička saturejky - co to je :oops:

luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luinien » ned 12. dub, 2009 8:45

Ahoj,
možná bych občas zkusila trochu hledat na českém googlu, který většinu slov určitě zvládá. Nicméně stejně potřebuju chvíli něco dělat, než mi vyschnou vlasy...

Kouzelné slovo nati je množným číslem od slova nať, což je nadzemní zelená část rostliny, obvykle různých bylinek atd.
400 g tuřínové nati - http://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%99%C3%ADn

Trocha luštěnin - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%A1t%C4%9Bnina
2 hrnky cizrny - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/
1/4 kg sušených bobů

6 blizen šafránu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Blizna
1/4 kg chlebové střídky - střídka je vnitřní měkká část chleba pod křupavou nebo pevnou kůrkou
lžíce murri - tohle slovo neznám
lžička sleziníku - rostlinka rodu Asplenium
půl vrstveného chleba nebo pity - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pita

lžíce piniových oříšků - http://slovnik.vareni.cz/piniove-orechy/

Následují bylinky:
lžička yzopu - http://botanika.wendys.cz/kytky/K440.php
lžička saturejky - http://botanika.wendys.cz/kytky/K218.php

Uživatelský avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Příspěvky: 40
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Zlatava » ned 12. dub, 2009 9:37

Dekuji za pomoc, diky tobe jsem prelozila ted dva recepty vic, jestli budes mit chvilku, mohla bys me rict zbytek tech veci ? napriklad ty Boby
znovu dik

luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luinien » ned 12. dub, 2009 10:48

Na zbytek veci jsem ti napsala odkazy, kde jsou i obrazky a nejaky kloudny popis. Bob setý a další boby jsou příbuzné třeba fazolu.

Uživatelský avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Příspěvky: 40
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Zlatava » ned 12. dub, 2009 11:06

Aha, nevedela jsem ze boby jsou ty lusteniny, dik moc

Uživatelský avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Příspěvky: 40
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Medovina

Příspěvek od Zlatava » pon 13. dub, 2009 12:59

Mam jednu otazku, v tom receptu na medovinu ze 14 stoleti, je napsano 0,4 L chmelu...nedava to smysl, chmel je rostlina, ne napoj
Mluvej o vivaru z chmelu a nebo se spletli a je to 0,4 kg ?????

Uživatelský avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 264
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka » pon 13. dub, 2009 15:02

Já myslím,že máš ten chmel nasypat do nádoby o obsahu 0,4 litru a máš 0,4 L chmelu. :wink:

Odpovědět