Jak je to s výškou lidí? Máte někdo údaje o vývoji výšky a s čím vším to souviselo?
Někde tu byl srovnávací obrázek současného a středověkého člověka (spolu s výškou koní), nějak to ale nemohu nalézt (nasměrujte mne prosím).
Jaké byly průměrné výšky lidí v různých obdobích? (ranný, vrcholný, pozdní středověk, ranný novověk)
Ne tenhle jsem našel (a díky němu se totiž ptám dál). Viděl jsem tu podobný obrázek (také pérovka), na kterém byli dva koně a dva lidé, jeden ve středověkém ohozu a druhý v současném.
Mokohtavenotaxe píše:Viděl jsem tu podobný obrázek (také pérovka), na kterém byli dva koně a dva lidé, jeden ve středověkém ohozu a druhý v současném.
Tak už jsem se dopátral toho obrázku. Myslel jsem, že to bylo tady a já to zahlédl při prvním listováním Klápštěho Proměn českých zemí ve středověku (právě mi přišla)
Přiznám se, že taky nevím...Hladomor byl až na přelomu 13. a 14. st. ...
Já jsem stále nenašla moje poznámky, kde jsem ty tělesné výšky měla vypsané a už to asi nenajdu V knihovně jsem se koukala po nějaké knížce, kde by to bylo souhrně vypsané pro středověk na našem území, ale kde nic tu nic. ...jen úmrtostní tabulky a hustota osídlení...Tak proč sem vůbec píšu, když nic nevím?