Přesně tak ty "varkoče" s rukávy nacházím především u béžnějšího vojska, takže to jakoby není reprezentativní přehoz jako jej asi nosili rytíři.A je tako taky svrchník
V codexu manesse jsou vyobrazené svrchníky s 3/4 rukávem jak na brni tak na prošívanicích.Jeden rytíř má tento svrchník dokonce mi-parti
http://diglit.ub.uni-heidelberg.de/digl ... 576c09cf5b zde bude datace asi blíže k roku 1340
Nebo jsem našel ještě přes zbroj krátký karnáč
V Morgan bibli(macievská) jsou taky svrchníky s 3/4 rukávem přes který je pak ještě jeden svrchník (možná prošívanice) bez rukávů.
Dále v De Lisle PsalterGB (1330-40) jsou 2 svrchníky s 3/4ruk. přes zbroj
Pak v Graduál Valkenburg DE(1299)144r jsou dva spící strážci u Božího hrobu v kompletní brni a přes ni maj svrchníky s3/4ruk.
V Holkhamské bibli (1327-1340) jsou svchníky s3/4ruk. přes prošívku i občas přes kroužky. A jsou tu i 2 karnáče přes kroužkový komplet.
A poslední co zatím znám je Rhime bible NL(1332) kde jsou dva těžkooděnci se svrchníkem 3/4ruk.
Takže celkový počet jiných svrchníků (ne bez rukávů) přes jakou koliv zbroj mám zatím 43 z toho 12 je přes kroužkovou zbroj a většina je tedy na prošívanicích.
Takže je to celkem taková celkem možná vyjímka, která pro ně asi nebyla neznámá, ale ty bezrukávové varkoče jsou nejčastější.
K délce varkočů tu nálézám dvě krajní polohy, zhruba od lehce nad kotníky až ke kolenům.Nějaký časový vývoj zatím nedokážu určit.