Vladan píše:Jaká se používala malta a jak byla vytvářena?
Myslel jsem, jestli se ostatní k tomu víc nevyjádří, ale zvláště ohledně té vápenné malty to je dost komplikovaný problém.
Dnes se postaví dům, do několika let (kolikrát hned po první zimě) je po fasádní omítce a když vydrží bez nákladných rekonstrukcí další dvě generace, tak sláva modernímu dílu.
Archeologové, památkáři i amatérští "zachránci" zřícenin dlouho vedli polemiky ohledně postupů výroby vhodné malty a nedokázali vápennou směs rekonstruovat do kvality podobající se té dobové (středověké). Dokonce vzniklo několik teorií, jak se údajně taková spojovací malta vyráběla.
(Praví se, ...
"řekl jsem to složitě, protože tomu nerozumím" - toto platí u mě dvojnásob, jelikož si ty teorie detailně nevybavuji a už kdysi se mě na to někdo ptal a já nemohl ty založené články ohledně toho najít a jiné se mi nevrátily po tom, co jsem to půjčil...

)
..šindele na hospodářských i na ostatních
Jak už bylo výše řečeno, tam asi opravdu záleží na mnohých faktorech, takže na to nelze jednoduše odpovědět.
Ale na šlechtických sídlech pochybuju, že by chtěli mít došky jako na chalupách sedláků. Myslím, že by to bylo nejen pod jejich úroveň, ale že by měly strach sáhnout k něčemu takovému už jen z praktického hlediska, jelikož při prvním obležení by o délce vzdoru rozhodl první zápalný šíp.
Hodně o tom mohou vypovídat i zprávy archeologických výzkumů. Na jednom hradě byl nalezen žlábkovací nůž, z čehož archeolog usoudil, že ke střešní krytině sloužil šindel...

Ale nejspíš tyto dílčí poznatky budou shrnuty v oněch, již citovaných obecných encyklopediích...? Nebo, být by měly, ale jestli jsou?