Katalog obrazku na webu

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Katalog obrazku na webu

Příspěvek od Boza »

Ahoj, můžete mi prosím někdo doporučit nějaký systém, který by mi umožnil pohodlné katalogizování obrázků a jejich prezentaci na webu?

V zásadě jsem se nechal inspirovat webem http://iluminace.viaboemia.com/hlavni.htm, nicméně svoje stránky bych chtěl věnovat východo- a západofranské říši jako takové, v rozsahu od 900-1100.

Mám už na disku cca 1700 folií natahaných hlavně z www.bildindex.de a z Bibliotheque Nationale, nicméně rád bych jim dal nějaký řád a hlavně je systematicky zkatalogizoval s ohledem na hmotnou kulturu.

Moje představa je nějaký publikační systém propojený s databází, který by mi umožnil:

Krok 1: každý obrázek zvlášť otagovat co se týče hmotné kultury(např "boty", "plášťě", "hudební nástroj") a co se týče klasifikace díla jako takového ("10. století", "Lorsch", "název kodexu", "odkaz na původní zdroj", "popis kodexu", "popis scény".

Krok 2: přiřadit každému tagu u každého obrázku a/ odkaz, resp. název výřezu kde se dotyčná věc nachází. Buďto formou koordinát, nebo formou odkazu na soubor s dotyčným výřezem. B/ popisek vysvětlující dotyčný předmět.

Krok 3: celé to vypublikovat na web, tak aby si návštěvník mohl rozbalovat hiearchickou strukturu (ideálně s různým zdrojovým uzlem - např. podle století, nebo podle kodexu, nebo podle tagu předmětu).

Potíž je v tom že si sice dokážu takový systém představit (a asi i používat), nicméně už ne naprogramovat, byť jen pro dílčí kroky. Nástroje které mám k dispozici (MS Access, Frontpage, Notepad) mi přijdou hrubě nedostačující :?

Nemám problém strávit katalogizací celý boží rok, mám problém s tím to po půl roce zahodit nebo kompletně předělávat :evil:

Edit: snažil jsem se i prohledávat web ale jediné co jsem našel bylo OpenBiblio, nicméně knihovnu nehodlám provozovat :?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Čistě pro případ, kdy by někdo chtěl systematicky katalogizovat hodně obrázků a zajímalo ho za jaký konec jsem to nakonec vzal:

K popisu obrázků jsem využil něco čemu se říká IPTC, pokud to správně chápu jsou to popisky obrázku schované v souborech JPEG a slouží to třeba ke katalogizaci obrázkových bank v žurnalistice.

I když tyhle IPTC popisky dokáže zapisovat spousta programů, když jich chcete dělat mnoho najednou tak doporučím: iTag: http://www.itagsoftware.com/ ten umí i indexovat takže už otagované obrázky můžete snadno prohledávat (byť jen na svém PC).

Pochopitelně mi ještě zbývá vyřešit otázku publikace na webu tak aby se právě dalo procházet podle těch IPTC dat, to mě ale netrápí protože napřed katalogizace :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

Musim priznat, ze presne tohle tema me zajima uz nekolik let, ale protoze nejsem pc guru, tak jsem k zadnemu pouzitelnemu reseni nedosla.

Taky dokazu nad obrazky sedet hodiny a tez se mi nechce neco zas predelavat. Takze pokud bys prisel na nejaky pouzitelny zpusob co s tim a podelil se informace, tak bych Ti byla velice vdecna.

Dik.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

par odkazu pro vyjasneni situace:

http://cs.wikipedia.org/wiki/IPTC
http://cs.wikipedia.org/wiki/EXIF

Vzhledem k tomu ze ruzne webove gallerie nemaji problem s vycitanim EXIF informaci z obrazku... zrejme by touto cestou slo jit i v pripade IPTC...
Your freedom will grow each time you say: No!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Catany: s tím co vím dneska, tak bych rozhodně doporučil začít si obrázky popisovat za pomoci například toho iTag software, nic za něj nezaplatíš a ze všech co jsem vyzkoušel je rozhodně na tuhle činnost nejlepší.

Než ale začneš, udělej si systematickou úvahu které znaky budeš na obrázcích sledovat - můj list "možných katalogových popisek" v tuhle chvíli dosáhl asi padesáti a vím že ještě přidám. Tím se vyhneš tomu že jednou bude popiska "oděv-mužský", podruhé "mužský oděv krátký" a potřetí "mi-parti žluté".

Není to nic co by nešlo rychle napravit, ale člověku to pomůže si utřídit myšlenky.

Abaddon: ano, rozdíl mezi EXIF a IPTC je mi (už) znám, IPTC jsem zvolil právě proto že je určeno k ukládání "katalogových" informací, navíc podle té wiki na mě další vývoj EXIFu nedělá moc dojem.

Co se týče publikace na webu, vím určitě že existují PHP metody na čtení IPTC tagů, asi si v zimě zadám výrobu webových stránek u nějakého studenta na zakázku. Bohužel jen tak nějaká galerie nevyhoví, chtěl bych třeba vyhledávání pomocí AND/OR, "tag cloud", zoomování obrázků a podobné fíčury.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

ten exif sem sem dal jen proto, ze vim, ze z nej uz nejake gallerie cerpaji..., takze to pak neni problem nejspis naportovat i na to IPTC..

sam budu neco takoveho delat asi pro W. zamyslel sem to sice trochu jinak ale je fakt ze tvuj model je docela robustnejsi uz navrhem... takze proc to nepojmout tak jak rikas...klidne bych ti to pak vysdilel..
Your freedom will grow each time you say: No!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

abaddon píše:sam budu neco takoveho delat asi pro W. zamyslel sem to sice trochu jinak ale je fakt ze tvuj model je docela robustnejsi uz navrhem... takze proc to nepojmout tak jak rikas...klidne bych ti to pak vysdilel..
mno, nemám problém s tím to někomu zadat s tím že si pohlídám aby výsledné řešení bylo OS, takže to vysdílení může být i obráceně, nikdy nevadí když si člověk může vybrat.
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

Vase info vypada zajimave, dekuju za ne. Prostuduju to podrobneji. Boza, mas pravdu, ze je nutne si predem rozvrhnout system razeni, dobra poznamka.
Ale co by se mi libilo fakt nejvic - kdybychom vsechny ty zatim lehce teoreticke databaze dokazali dat nejak do kopy.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

catany píše:Vase info vypada zajimave, dekuju za ne. Prostuduju to podrobneji. Bozo, mas pravdu, ze je nutne si predem rozvrhnout system razeni, dobra poznamka.
Ale co by se mi libilo fakt nejvic - kdybychom vsechny ty zatim lehce teoreticke databaze dokazali dat nejak do kopy.
No, to asi až časem, vezmi si kolik času (a peněz) sežere digitalizace manuskriptů v libovolné knihovně. Samotné naskenování je jedna část, další je právě zdlouhavé popisování, indexace a vývoj publikačního systému. A pokud vím tak si každá knihovna svou databázi střeží a s do větších celků ji nepropojuje.

Nicméně pokud vím tak Koho si (taky) dělá soukromý katalog, takže se snad časem na českých webech objeví nějaké knihovny. Nutně budou zaměřené rozdílně a fungovat trochu jinak. Databáze kde by si člověk nechal vyjet vyobrazení dámského oděvu od Egypta po renesanci je ovšem v tuhle chvíli z říše fantazie.
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

S tim, co jsi napsal, plne souhlasim a jsem si toho vedoma.

Btw. je mnohem vic lidi, kteri se snazi vytvaret si vlastni katalogy.

Prislo by mi zajimave, pokud bychom se dokazali nejak domluvit, pracovat na tom vsichni spolecne. Add a bychom nemuseli multiplikovat svou praci, cimz bychom mohli usetrit hodne casu Add b kazdy mame jiny nazor, jinou specializaci a tedy muze najit jine veci, coz je prospesne. (dalsich vyhod by se dalo najit jiste mnohem vic)
Je mi jasne, ze tohle je hudba hooooodne daleke budoucnosti a pokud vubec, tak v letech mozna desetiletich vyjadreno.

Ale co by se dalo udelat - stanovit si priority a pokud by byl zajem, tak pracovat tak, aby se minimalizovalo mnozstvi zbytecne prace pri pripadnem teoretickem propojeni soukromych databazi. To znamena napr - jednotny system popisu (zluty cotte versus pansky zluty cotte), zvolit vhodny soft na popisy a dalsi veci tohoto charakteru.

Mym hlavnim cilem je poradne zpracovat stredovek - 14 a 15. stoleti. Renesance a rannejsi obdobi stredoveku jsou takove mile perlicky.