Codex gigas

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Codex gigas

Příspěvek od Müscha »

Od 20. září do 6. ledna bude v Klementinu vystaven originál Codexu gigas. Více třeba tady: http://www.skf.com/portal/skf_cz/home/s ... 72&lang=cs
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

něco málo informací ke knize zde:
http://www.e-stredovek.cz/view.php?naze ... 2007090002
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Neuloupíme jí Švédům zpátky? :wink: :badgrin:
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

a kdo by s ňou tahal :roll:
nunc est bibendum
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale proč ne? Měli by nám to všechno vrátit...nejdřív si nakradou a pak vyhlásí neutralitu, to je morálka! :twisted:

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Skoro všechno čím se tam chlubí je Rudy :badgrin: co by pak vystavovali? :twisted:
Joe M.
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Viktorie »

Tak dnes jsem na výstavě byla a pro ty z vás, kteří zvažujete výlet do Prahy pár pro a proti.
Pro:
-Lístky jdou sice sehnat hůř, ale ještě stále jdou, dokonce i ve dnech přímého vstupu bez předchozí interneztové rezervace, ale těžko říct, jak dlouho to vydrží.
-100,- je únosná cena.
-Na prohlídku samotné knihy máte dostatečných 10 minut ve společnosti dalších 9 lidí, které to přestane bavit po 2 a pak můžete lepit oko na sklo do libosti (teda do 10 minut).
-Kniha samotná je v perfektním stavu a je obravdu neuvěřitelně obrovská :-)
-Výstava zahrnuje i jiné zajímavé manuskripty a tisky, pár románských šperků a zdiva, množství informací o historickém putování knihy a vyčerpávající detaily o místech jejího uložení v Čechách včetně půlhodinového filmu
-Možnost zakoupení odborných publikací k tématu

Proti:
-Codex je otevřen na dvojstraně s obcí boží a ďáblem - tudíž bez textu (pro většinu návštěvníků je tento bod asi spíš pro - záleží na úhlu pohledu)
-Doplňující výstava se jen letmo zmiňuje o vzniku a použitém materiálu Codexu a všeobecně mi nepřišla zcela 100% k tématu. Příliš detailů okolo, ale zajímavé informace přímo ke CG by byly lákavější
-Organizace je poněkud zmatečná - nejprve si horko těžko najdete termín, objednáte, dostanete email, potvrdíte, dojdete a zakoupíte lístky, pak vyměníte lístek za kartičku s časem vstupu a pak tam musíte přesně stát přede dveřmi nebo máte smůlu - toto všechno bez vysvětlení obsluhujícího personálu, který je standardně nerudný až sprostý.
-Pokud byste sledovali výstavu podle směru od pořadatelů, shlédli byste nejprve zcela neinformováni Codex a poté teprve doprovodné informace (tudíž moje rada zní dorazit o hodinu až hodinu a půl před časovaným vstupem, prohlédnout vše a CG si nechat na konec)
-Tupost ostatních návštěvníků (já vím, jsem netolerantní, ale ty kecy jsou téměř k nepřežití a navíc stále nechápu rodiče, tahající na takto nezáživnou výstavu malé děti)

Shrnuto: Nelituji času ani peněz, ale mrzí mě, že zatímco jsou české instituce schopny dojednat zápůjčku výborných děl, nejsou schopny (až na pár čestných vyjímek) udělat k nim důstojnou a dobrou výstavu. Nemohu se ubránit srovnání podobných výstav, které jsem shlédla v Dublinu, Londýně či Stockholmu, a rozdíl není jedné, ale minimálně 50 tříd.

Pokud jsem tímto neodradila všechny potenciální návštěvníky, tak jsem zvědavá na jiné komentáře!
Viktorie
zdenislav

Příspěvek od zdenislav »

Viktorie píše: -Codex je otevřen na dvojstraně s obcí boží a ďáblem - tudíž bez textu (pro většinu návštěvníků je tento bod asi spíš pro - záleží na úhlu pohledu)
text si můžeš v klidu domova pročíst tady: http://www.manuscriptorium.com/Site/CZE ... umenty.asp