Nebylo by něco tady? Zrovna to nemám po ruce, takže to nemůžu hned omrknout.
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
V tom případě mi to zatím zůstalo utajeno. Kde bych to dohledal?Maršálek wrote:Krom jiných způsobů zapínání je doložené i zadní šněrování, byť souhlasím že nejspíš nebylo zdaleka tak rozšířené jako v současnosti
Našel jsem to u jezdeckých bot do půli lýtek, které jsou právě v lýtku širší pro snazší nazutí, zadním šněrováním jsou pak utažené. Používaly se prokazatelně od 2.pol. 13.st. po celé 15.st. Poprvé jsem je našel u italských jízdních. O odkaz jsem bohužel přišel, když mi spadl počítač, takže tyhle boty nemůžu uvést do své vlastní práce. Mám je z ikonografickýxh pramenů doložené co do tvaru a výšky, nikoli však v detailu zapínání. Odkaz byl na dochovaný originál v ItáliiMartin wrote:V tom případě mi to zatím zůstalo utajeno. Kde bych to dohledal?Maršálek wrote:Krom jiných způsobů zapínání je doložené i zadní šněrování, byť souhlasím že nejspíš nebylo zdaleka tak rozšířené jako v současnosti
Nejvíce je to používáno u jednoho typu "šubrtek", něco jako vyšší škorně a šněrování je v zadním švu. To považuju za smyšlené.
No právě, že bych potřeboval vidět ten originál (stačí odkaz na muzeum), protože jsem se s tímto zapínáním dosud nesetkal. Každopádně se jedná o výjimku potvrzující pravidla, nikoliv o obvyklé řešení. Na zapínání vzadu neshledávám, krom výrobního zjednodušení, žádné výhody. Bota se vzadu špatně zavazuje a taky nemívá vyztuženou patu. Běžné zapínání bývalo vepředu nebo po straně. Před lety, když Michal Šubrt vymýšlel, jak škorni na noze co nejlépe upevnit, zvolil právě šněrování v zadním švu. Co na tom, že pro to neměl podklady. Od té doby se v šermířstvu rozšířily opravdu masově. No a já ty lidi občas prudím (a přitom bych si měl vážit, že nemaj něco horšího). Kdybych měl věrohodný doklad (vyobrazení, dochovaný originál), že se zadní zapínání skutečně dělalo, opravil bych si názor.Maršálek wrote:Odkaz byl na dochovaný originál v Itálii![]()
Takže jsem je viděl, včetně detailů, ale nedoložím ti je. Jde-li ti o obecnou informaci, možná jsem ti pomohl. Pokud z nějakého důvodu potřebuješ citaci, pak jsem ti nepomohl...