Mydlice lékařská (Saponaria officinalis)
Mydlice lékařská je vskutku renesanční rostlina. Se stejným úspěchem může být použita v medicíně, v kosmetice i v domácnosti. Ačkoli její léčivé vlastnosti byly známy již v antickém Řecku a ve středověku, v minulém století se prodávala hlavně jako prostředek na praní jemných tkanin, hedvábí a vlny pod názvem "mýdlový kořínek".
více zde - ovšem z lékařského hlediska http://www.ordinace.cz/article.php?articleId=522&full=1
nebo
SAPONARIA OCYMOIDES L. - mydlice bazalkovitá
http://rostliny.nikde.cz/view.php?cislo ... 2005071102
Mýdlo http://www.floracr.cz/detail.asp?IDdetail=86
Význam a zajímavosti:
Mydlice lékařská obsahuje velké množství saponinu, což je látka, která pění ve vodě a má mírné čistící účinky. V minulosti se z rozlámaných kousků kořene namočených ve vodě připravoval prací prostředek. Po vynalezení technologie výroby mýdla se mydlice přestala používat. Přesto ji ještě dnes občas používají restaurátoři k čištění historických oděvů nebo choulostivých starých tapet.
Důkaz obsahu saponinu se dá provést jednoduchým a zajímavým pokusem: hrst čerstvých květů případně listů (v kořenech je obsah saponinu největší, nicméně daleko lepší je pořídit si květy nebo listy, abychom neničili důležité podzemní části rostliny) rozmačkáme, rozdrtíme nebo rozkrájíme a dáme do PET lahve, kterou posléze naplníme přiměřeným množstvím vody. PET láhev uzavřeme a zatřepeme s ní. Obsah se silně zpění právě díky vysokému obsahu saponinu.
Mýdlo
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
Mýdlo
mydlilo se mydlicí lékařskou... pokud by tam byl nějaký text přímo k ní, nebo nějaká zajímavost, tak to když tak přepiš/naskenuj...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jestli se chceš mejt sazema, tak by to stálo za to udělat veřejné vystoupeníCorvinus píše:Já četl něco o využívání sazí s něčím... Nevím jak moc je to věrohodné... Ale mydlici určitě vyzkouším.

Jinka pokud by někoho vážně zajímala technologie vaření mýdla, tak doporučuju pro klasické postupy např. Ottův slovník naučný, heslo mydlářství (viz dole). Je to tam popsané jak co do postupu, tak i do surovin, použití a historie. Od vynálezu mýdla do dnes se to změnilo jen v detailech.
Vaření mýdla není až taková věda, vařit jde v principu z libovolného rostlinného nebo živočišného tuku (třeba z kafilerního), za pomoci sody, potaše (uhličitan draselný - výluh z popela) nebo louhu (sodného nebo draselného). Pak se pomocí obyčejné soli tzv. "vysolí" - tím se rozdělí mýdlová a glycerínová fáze. Pak se oddělené mýdlo ještě dovařuje a potom zpracovává víceméně mechanicky (hnětením s plnidly, barvivy a parfémy, bylinkami apod.). Detaily viz Ottův slovník - dá se to fakt použít jako návod.
Po domácku se mýdlo vařilo ještě za války, vypravoval mi o tom děda. Jako kluk jsem to ze zvědavosti zkoušel, a docela úspěšně (čím to, že se žívím jako chemik

Citace Ottova slovníku:

Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
Nezlob se, ale já jsem chemik. Když se mluví o sazích, jde o prakticky čistý uhlík v různé krystalické formě, většinou (u surových sazí) znečištěný dehtovými zplodinami. Tím se umeješ jenom do černa
(BTW saze jsou žádaná komodita a vyrábějí se průmyslově a ve velkém, u nás Cabot Valašské Meziříčí.)
O výluhu potaše z popela jsem psal o příspěvek dříve, to je jiná písnička:

(BTW saze jsou žádaná komodita a vyrábějí se průmyslově a ve velkém, u nás Cabot Valašské Meziříčí.)
O výluhu potaše z popela jsem psal o příspěvek dříve, to je jiná písnička:
...vařit jde v principu z libovolného rostlinného nebo živočišného tuku (třeba z kafilerního), za pomoci sody, potaše (uhličitan draselný - výluh z popela) ...
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel