Zbroje,prošívanice,atd.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Můžu doporučit, dělali mi samotnou kalotu, spokojenost. V téhle cenové hladině pochopitelně svařeno ze dvou polovin. Když se ti nebude nánosník líbit, tak ho oddělej a vyrob si jiný.Trajan píše:Jinak nemáte někdo zkušenost s helmami z http://www.kolumbus92.com.
Mají je tam až podezřele levně a nemají špatné normanky, ale ten nánosník mi přijde nic moc...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Zespoda:

Z boku:

Rozdělané to vypadá v půdorysu asi takhle (zjednodušeně):
oooo
oooooooo
oooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooo
oooooooo
oooo

Z boku:

Rozdělané to vypadá v půdorysu asi takhle (zjednodušeně):
oooo
oooooooo
oooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooo
oooooooo
oooo
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
nijak zvlášť časté to nebylo u nás je to doložené na límci svatováclavské zbroje - tam se jedná o zlatoTrajan píše:Bylo časté lemování kompletů jiným druhem kroužků?
Co se používaly druhy kovů na lemování?
co já vím, tak ještě v několika mladších zbrojích se vyjimečně objevuje jen pár kroužků jiné barvy, nadruhou stranu dochovalo se toho málo
-
- Stálý přispěvatel
IMHO lemování jiným kovem bylo extrémně řídké, když už, tak na opravdu honosné zbroje a ze zlata (mám pocit že zrovna u Václavky jsou dokonce hlavičky nýtů postříbřené). To už spíše kůže.Trajan píše:Bylo časté lemování kompletů jiným druhem kroužků?
Co se používaly druhy kovů na lemování? (Mosaz, měď?)
Na iluminacích a jiných obrazových zdrojích je lemování spodku a okrajů rukávů vidět jen výjimečně, zatímco zbrojí bez lemování je asi tak 30x víc (Maciejowski, Bayeux). Tož tak.
Na Wothanovu zbroj bych nesázel, to jsou hříchy mládí.

-
- Stálý přispěvatel
Značky výrobců jsou tam často a se zdobením to nesouvisí. Většina zbrojí lemování nemá, pokud ano, obvykle nejde o kroužky z čistého zlata nebo stříbra ale spíše o kroužky ocelové, následně třeba pozlacené apod. Ornamenty máme doloženy pouze na zbrojích orientálních nebo mladších (viděl jsem renesanční zbroj se střídavým barevným vzorem kovu). Na nové zbroji nejen že nemám žádné ornamenty či lemy ale není ani nijak povrchově upravená, nemá vůbec žádnou antikorozní úpravu a je vyrobena z nízkouhlíkové oceli. Když chcete frajeřit nýtujte, je to autentičtější