Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Obrázek
detail vnitřku svatováclavské helmy v místě "záplaty"
pěkně jsou vidět podložky pod nýtky
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Trajan píše:Jinak nemáte někdo zkušenost s helmami z http://www.kolumbus92.com.
Mají je tam až podezřele levně a nemají špatné normanky, ale ten nánosník mi přijde nic moc...
Můžu doporučit, dělali mi samotnou kalotu, spokojenost. V téhle cenové hladině pochopitelně svařeno ze dvou polovin. Když se ti nebude nánosník líbit, tak ho oddělej a vyrob si jiný.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Argon
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Argon »

o tom upevnění na pradu už se tady zmiňovál Wothan...je to nějakej čas zpátky...Jo ten úhel vcelkem vadí při horních secích proto jsou asi nejlepší ty rozříznutý.
Argon
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Argon »

No horko ti asi bude! to musíš posoudit sám...vem si že budeš mít minimálně 2 až 3 vrtsvy oděvu a v tom budeš běhat a bojovat!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Zespoda:
Obrázek

Z boku:
Obrázek

Rozdělané to vypadá v půdorysu asi takhle (zjednodušeně):
oooo
oooooooo
oooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooo
oooooooooooo
oooooooo
oooo
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jestli máš v pracovní dny cestu do Prahy, tak se večer zastav s kusem pletiva, ukážu ti jak na to. To ostatně platí pro každého kdo chce poradit s pletením košil - pošlete mi SZ, domluvíme se.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Trajan píše:Bylo časté lemování kompletů jiným druhem kroužků?
Co se používaly druhy kovů na lemování?
nijak zvlášť časté to nebylo u nás je to doložené na límci svatováclavské zbroje - tam se jedná o zlato
co já vím, tak ještě v několika mladších zbrojích se vyjimečně objevuje jen pár kroužků jiné barvy, nadruhou stranu dochovalo se toho málo
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Trajan píše:Bylo časté lemování kompletů jiným druhem kroužků?
Co se používaly druhy kovů na lemování? (Mosaz, měď?)
IMHO lemování jiným kovem bylo extrémně řídké, když už, tak na opravdu honosné zbroje a ze zlata (mám pocit že zrovna u Václavky jsou dokonce hlavičky nýtů postříbřené). To už spíše kůže.

Na iluminacích a jiných obrazových zdrojích je lemování spodku a okrajů rukávů vidět jen výjimečně, zatímco zbrojí bez lemování je asi tak 30x víc (Maciejowski, Bayeux). Tož tak.

Na Wothanovu zbroj bych nesázel, to jsou hříchy mládí. :twisted:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Značky výrobců jsou tam často a se zdobením to nesouvisí. Většina zbrojí lemování nemá, pokud ano, obvykle nejde o kroužky z čistého zlata nebo stříbra ale spíše o kroužky ocelové, následně třeba pozlacené apod. Ornamenty máme doloženy pouze na zbrojích orientálních nebo mladších (viděl jsem renesanční zbroj se střídavým barevným vzorem kovu). Na nové zbroji nejen že nemám žádné ornamenty či lemy ale není ani nijak povrchově upravená, nemá vůbec žádnou antikorozní úpravu a je vyrobena z nízkouhlíkové oceli. Když chcete frajeřit nýtujte, je to autentičtější :badgrin: