
Co kolem nas dnes roste a dříve rostlo
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 948
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
A neboj, až to vyladím, tak udělám boršč z bolševníku a třeba se budeš až za ušima oblizovat. 
A jedovatý není. Zkkoušel jsem si jeho šťávy vtírat i do rány , měl jsem jej na slunci a nic. Jedovatý je ten velkolepý a další druhy.

A jedovatý není. Zkkoušel jsem si jeho šťávy vtírat i do rány , měl jsem jej na slunci a nic. Jedovatý je ten velkolepý a další druhy.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 60
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Olomouc
Neřekl bych přímo španělská vesnice, ale západočeská už zcela určitěPampalíny wrote:Děkuji,
uvědomil jsem si, že pro celou řadu lidí je tato oblast "španělskou vesnicí" a že bych se toho měl svazácky ujmout.![]()
Tu zeleninu dodělám asi do konce týdne a tím asi prozatím skončím, možná udělám stručný seznam obilnin, luštěnin a ovoce, ale tam zatím na OH akcích nevídím takový problém - navíc se jedná o pár druhů, kde člověk celkem dobře odhadne co je a není původní (třešeň vs. ananas).






Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Ten chmel je zajímavý - o které století se jedná? 9.?
Protože do piva se prý dával až později ale jeho výhonky se konzumovaly místo chřestu. No a jako pivař si říkám - není piva bez chmele :c)
Protože do piva se prý dával až později ale jeho výhonky se konzumovaly místo chřestu. No a jako pivař si říkám - není piva bez chmele :c)
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 60
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Olomouc
Přesnější dataci než 9./10. století jsem nenašel jsem u toho nenašel, a jedná se vyloženě o krátký seznam nalezených rostlin. Již se tam nepíše, jestli se používal k přímé konzumaci nebo jako přísada do piva. Zkusím prohledat ještě jednu knížku, tam jsem něco o rostlinách našel, jestli náhodou něco o tom chmelu neobjevím...Pampalíny wrote:Ten chmel je zajímavý - o které století se jedná? 9.?
Protože do piva se prý dával až později ale jeho výhonky se konzumovaly místo chřestu. No a jako pivař si říkám - není piva bez chmele :c)
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 371
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Těšín
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 371
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Těšín
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 60
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Olomouc
Pátrání pokračuje: našel jsem zmínkuv knize Hildegard Elsner: Vikingové - "Z ječného sladu a voskovníku nebo chmele se vařilo pivo". Pro potvrzení zkusím ještě prohledat další knížky, toto tvrzení je totiž uvedeno bez jakékoliv argumentace...
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 371
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Těšín
Tady je jeden z několika receptů na kvas:
* 500 g tmavého chleba
* 4 litry vroucí vody
* 40 g čerstvých kvasnic
* 100g cukru - nahradil bych lžíci medu
Suchý chléb zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny louhovat. Kvasnice smícháme s trochou medu, vlažné vody a necháme je "nastartovat". Následně je přídáme do výluhu (do kterého vymačkáme z chleba zbylou tekutinu). Dodáme med a necháme cca 12 hodin kvasit. Výsledek profiltrujeme přes látku a nalahvujeme. V chladu (ledničce) necháme 72hodin a následně podáváme. Jinak obsah alkoholu je kolem 1,2%
První písemná zmínka o kvasu je z roku 989, kdy kyjevský kněz Vladimír obrátil své poddané na křesťanskou víru. V letopise bylo na toto téma napsáno: „Rozdat národu jídlo, med a kvas“.
* 500 g tmavého chleba
* 4 litry vroucí vody
* 40 g čerstvých kvasnic
* 100g cukru - nahradil bych lžíci medu
Suchý chléb zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny louhovat. Kvasnice smícháme s trochou medu, vlažné vody a necháme je "nastartovat". Následně je přídáme do výluhu (do kterého vymačkáme z chleba zbylou tekutinu). Dodáme med a necháme cca 12 hodin kvasit. Výsledek profiltrujeme přes látku a nalahvujeme. V chladu (ledničce) necháme 72hodin a následně podáváme. Jinak obsah alkoholu je kolem 1,2%
První písemná zmínka o kvasu je z roku 989, kdy kyjevský kněz Vladimír obrátil své poddané na křesťanskou víru. V letopise bylo na toto téma napsáno: „Rozdat národu jídlo, med a kvas“.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)