K tomu, že se jedná o prošívanice se kloní i provozovatelé stránek www.medievaltymes.com, kde je vystavená Macieowska bible - viz obrázek
který je komentován An Aketon, (a version of an Arming Doublet) a padded "soft armour" with dags, showing good example of the tear-drop style of arm-slit
Nečetl jsem všechny příspěvky, tak pokud to někoho napadlo pak se omlouvám. Ty prošívky mi připadají jako prošívané stylem "had". Vpíchnot dovnitř a vypíchnpout ven. Teoreticky by to udělalo ten efekt - - - - - - - - - - - a přitom by to splnilo účel držet vycpávku na místě i by to bylo rychlejší na výrobu. Co vy na to?
Sidney píše:na tomhle obrázku má "prošívanici" tohoto provedení řada postav, na levém okraji ji jedna postava nese přes rameno a tato "prošívka" má i připojené rukavice a snad i kapuci.
Můj názor je, že řady teček jsou prostě stylizované znázornění "buřtovitého" prošití prošívanice. Otázkou jsou prostřihy, ze kterých vychází rukávy u většiny těchto "prošívek" - přišněrované rukávy? vesta stejného provedení přes spodní prošívku?
Postava na zemi v levém rohu má ze stejného mateiálu i něco jako krátké nohavice
prošívka to asi je, ale žáná není pod kroužkovokou, naopak, jedna z postav si kroužky navléká přímo na tuniku.
Nějak jsem tu nepostřehl možnost, že by ty kroužkové zbroje byly nějakým způsobem "podšité". Sice se mi to zdá krajně nepraktické, ale pokud není nic vidět a logicky musela být použita tlumící vrastva... Ale zase se jedná jen o doměnku
A teď trochu z jiného soudku. Mám kroužky z pozinkovaného drátu a potřeboval bych se zbavit toho pozinku. Do žáru se mi to nechce dávat a tak mě napadlo nějaké "chemické" řešení. Tak pokud s tím máte někdo nějaké skušenostim, byl bych moc rád...
Jenže kroužky samotné tě proti drtivým ránám neochrání - budeš v celku, ale s kostma přelámanýma..
Může to být i tak psal zoone, že ta zbroj byla "podšitá" tak to trochu vypadá na tom náhrobku POII (ale může to být jen olemování zbroje, nebo prošívka).
zoone píše:A teď trochu z jiného soudku. Mám kroužky z pozinkovaného drátu a potřeboval bych se zbavit toho pozinku. Do žáru se mi to nechce dávat a tak mě napadlo nějaké "chemické" řešení. Tak pokud s tím máte někdo nějaké skušenostim, byl bych moc rád...
Když on se to pozinkování dává proto aby to bylo hodně odolné, víme? Proto je lepší rovnou dělat z černého drátu. Ale chápu, že ti to teď nepomůže. Takže radím hodit do octa a nechat přes noc na dobře (!) odvětraném místě. Zároveň do tepla, ne ven na mráz, to by ses dočkal až na jaře. Vyzkoušej si to napřed na pár kroužcích, ať to pak nemusíš zahodit. Měly by alespoň zhnědnout.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
No kde - tam kde je popsaná výroba textilií Jinak není filc jako filc - sehnat čistě vlněnou plsť a šít to z toho. V jedné nebo více vrstvách, ale já jsem si objednal silnou plsť takže se spokojím s jednou vrstvou. Na plstěný základ jsem ale našíval třeba šupiny franské zbroje.