Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Kain wrote:O takovém testu mi říkal Maršálek, zeptej se ho na to, týkal se prošívanic přes zbroj na přelomu 13. a 14. století (sám takovou má).
Promiň, že se tak blbě ptám, ale kdo je to Maršálek a kde bych ho sehnal?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Zajímavý obrázek: pochází ze stránek
http://www.berwelf.de/ ze sekce věnované součástem výstroje, konkrétně opaskům, datovaný je "um 1280", bohužle bez uvedení zdroje. Připadá mi že kreslíř cítil nutkavou potřebu rozlišit různé druhy zbroje - něco je kreslené jako lamely, něco je zase vytečkované. Co si o tom myslíte?

Image
Last edited by Boza on Wed 04. Jan, 2006 9:56, edited 1 time in total.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Vede hradecký dvůr...
http://www.dvur.radekpl.net/
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Malý příspěvek k diskuzi zda prošívanice ano či ne:

Image

(z http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... ges_24.htm, Saul defeats the Amalekites)

Skoro mi to připadá jako svrchní oděv pod zbroj z několika vrstev plátna nebo vlny, v pravidelných rozestupech prošitých (ale ne v řadách). Samozřejmě že "něco" vykukuje dole na bambiliónu dalších listů, ale jenom tohle je zajímavé.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bryennios »

Bozha wrote:Zajímavý obrázek: pochází ze stránek
http://www.berwelf.de/ ze sekce věnované součástem výstroje, konkrétně opaskům, datovaný je "um 1280", bohužle bez uvedení zdroje. Připadá mi že kreslíř cítil nutkavou potřebu rozlišit různé druhy zbroje - něco je kreslené jako lamely, něco je zase vytečkované. Co si o tom myslíte?
Image
Pokud bys bral tečky jako kroužky, tak by ten vpravo měl z kroužků jen fusekle a naopak z lamel kuklu. A ten vlevo by měl z lamel nohavice a kuklu a neměl by žádnou zbroj. Což je divné ne?
Podle mě to je klasická ukázka způsobu práce dobových iluminátorů: znají samozřejmě realitu, ale nezachycují ji, volně pracují s různými motivy a důležité pro ně je nikoliv vyjádřit realitu, ale biblický příběh, tedy historii, a taky sledují určitý záměr co se týká účelu toho obrázku. Šlo mu o zdůraznění těch tří vojáků a zjevně mu záleželo na tom, aby je také výrazně oddělil od sebe navzájem a proto zkombinoval různé zbroje tak, aby každý vypadal jinak. Co tím sledoval samozřejmě z toho obrázku zjistit nelze, ale je zjevné, že nějaký záměr měl, protože jinak by je namaloval všechny stejně a nedal by si tuhle práci.
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

To, co vypadá jako lamely, jsou kroužky. Je to nejčastější způsob, jak byly ve středověku zobrazovány.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Já vím, nám jde o to, že jestli jsou tohle kroužky, co je to druhé, a jestli i to jsou kroužky, proč je nakreslil jinak?
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bryennios »

imho není až tak podstatné co je co, zato je ten obrázek skvělý jako názorná demonstrace problematické vypovídací hodnoty obrazových pramenů, tedy toho, že si to malovali jak chtěli a naše snaha to analyzovat ve vztahu k realitě je někdy asi zcela marná :p
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Bozha wrote:Malý příspěvek k diskuzi zda prošívanice ano či ne:

Image

(z http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... ges_24.htm, Saul defeats the Amalekites)

Skoro mi to připadá jako svrchní oděv pod zbroj z několika vrstev plátna nebo vlny, v pravidelných rozestupech prošitých (ale ne v řadách). Samozřejmě že "něco" vykukuje dole na bambiliónu dalších listů, ale jenom tohle je zajímavé.
Ještě jeden příspěvek z Macieowské bible -
Image

na tomhle obrázku má "prošívanici" tohoto provedení řada postav, na levém okraji ji jedna postava nese přes rameno a tato "prošívka" má i připojené rukavice a snad i kapuci.
Můj názor je, že řady teček jsou prostě stylizované znázornění "buřtovitého" prošití prošívanice. Otázkou jsou prostřihy, ze kterých vychází rukávy u většiny těchto "prošívek" - přišněrované rukávy? vesta stejného provedení přes spodní prošívku?
Postava na zemi v levém rohu má ze stejného mateiálu i něco jako krátké nohavice
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Sidney: to je dobré, tohohle jsem si vůbec nevšiml.

Trajan: no ta délka... těžko říct, není se čeho moc chytit. Obrázky výše jsou z jednoho zdroje, notabene francouzského a vývoj tam byl o dost vepředu třeba ve srovnání se střední Evropou. Podotýkám že mluvím o raném středověku, dál už to je asi lepší.