Jináč souhlasím s Burim a s Bobrem.
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Begbie
- Stálý přispěvatel

Mě nepřijde dobré že se jako "LH" označuje cosi co by bylo možná sotva dostačující pro HŠ. Bohužel se zřejmě tohoto nešvaru sotva zbavíme, protože se LH nosí a je IN
se takto označovat a nazývat tak některé věci které by měli být i pro HŠ samozřejmostí. I proto bych se chtěl téhle "nálepky" nebo škatulky zbavit.
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

jak psal výše Joe, je to trochu hnutí a proto se i jeho pravidla vyvíjejí. Že nejsou dosud kodifikována je dané i zásadní rozdílností v pojetí i rozdílným obdobím. Ideál OH, tedy přiblížit se co nejvíce dobovému, je domnívám se asi obecně nedostižný. Souhlasím s tím co tu psala většina diskutujících, že zatím se spíše přibližujeme tomu, co by mělo být samozřejmou výbavou a tzv. koukatelným minimem
Budu-li mluvit za sebe a náš projekt hradeckého dvora, pak je sice myšlenka OH studovat všední život fascinující, ale konkrétně pro nás z logických důvodů reálně nedostižná. Těžko se jako velmož 1.pol. 14.st. přiblížím svému ideálu
, i proto jsem sem na toto fórum vstupoval před x měsíci s posvátnou bázní
Nedomnívám se, že bych dělal OH, stejně jako se nepovažuji za šermíře. I proto mi ale přijde obava některých účastníků diskuze ze zaškatulkování docela úsměvná. Podobně se v akademických kruzích vášnivě polemizuje o tom, co je vlastně experimentální archeologie a věřte mi, je občas stejně úsměvné slyšet zásadně protichůdné názory od našich předních odborníků
P.S. jsem poměrně mladým diskutujícím na tomto serveru, přesto je mi velmi příjemná povětšinou solidní úroveň diskuzí (ve smyslu odborném), za což vám všem děkuji.
P.S. jsem poměrně mladým diskutujícím na tomto serveru, přesto je mi velmi příjemná povětšinou solidní úroveň diskuzí (ve smyslu odborném), za což vám všem děkuji.
Ich dien!
-
Ratatosk
- Stálý přispěvatel

Tak to taky souhlasím, hlavně s tou posvátnou bázníMaršálek píše:...Ideál OH, tedy přiblížit se co nejvíce dobovému, je domnívám se asi obecně nedostižný...
Těžko se jako velmož 1.pol. 14.st. přiblížím svému ideálu, i proto jsem sem na toto fórum vstupoval před x měsíci s posvátnou bázní
.
Jenže mám pak docela problém, jak ten koníček, co dělám označit...když se věnuju dobovým řemeslům.
Vím, že nic nevím. 
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Bobr
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Vymysli tomu co děláte jakýkoli jiný název a bude nakonec úplně stejně bezobsažný (tedy pokud to nebude dvoustránkový popis toho co přesně a konkréntě děláte, jak, v čem apod.). V názvu to totiž nebude. Living history je oživená historie a to je to co děláme, přesněji to oč se tu s větším tu s menším úspěchem pokoušíme.
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Plně souhlasím s Wothanem.
Při čtení příspěvků výše uvedených jsem si všim jedné věci, která mi unikla. (Asi proto, že jak jsem tu již uvedl, my se jako LH neoznačovali, ale byli jsme tak označeni konkrétně z USA. Tak jsme se teprve dozvěděli, že nějaké LH je
) A to je to, že mnozí vnímají LH tak, že to je či že by to být mělo označením výhradně pro jakousi první ligu. Jenže ono to tak nebude. Jde o globální označení pro lidi, kteří mají jako hobby všemi možnými způsoby napodobovat určitou dobu či událost. Nic víc a nic méně. To, že to někdo dělá dobřa a jiný blbě není chybou pojmu LH, ale jen těch lidí, případně pořadatelů, koho si tam pustí. A ano i nesoudností jistých jedinců. Jenže to je spíš problém pro legendárního Dr.Chocholouška než toho pojmu. Když je někdo magor, tak s tím nic nenaděláme 
Zbavit se nálepky LH jak tu zaznělo je nemožné, protože jak jsem uvedl v našem případě, tady nejde o to, kdo se k LH hlásí a kdo ne, ale o to, že to někdo buď dělá a nebo nedělá a podle toho je veřejností ať již laickou či odbornou tak chápán. Označení LH nevzniklo mimochodem v České kotlině (OH je jen překlad), čili tady by vznikl další problém. Jak to označit jinak a hlavně jak pak o tom přesvědčit ostatní svět.
Při čtení příspěvků výše uvedených jsem si všim jedné věci, která mi unikla. (Asi proto, že jak jsem tu již uvedl, my se jako LH neoznačovali, ale byli jsme tak označeni konkrétně z USA. Tak jsme se teprve dozvěděli, že nějaké LH je
Zbavit se nálepky LH jak tu zaznělo je nemožné, protože jak jsem uvedl v našem případě, tady nejde o to, kdo se k LH hlásí a kdo ne, ale o to, že to někdo buď dělá a nebo nedělá a podle toho je veřejností ať již laickou či odbornou tak chápán. Označení LH nevzniklo mimochodem v České kotlině (OH je jen překlad), čili tady by vznikl další problém. Jak to označit jinak a hlavně jak pak o tom přesvědčit ostatní svět.
Joe M.
-
Spící Medvěd
- Stálý přispěvatel

Myslím si, že je to tak jak napsal Joe. Nálepky LH se těžko zbavuje. Spíš si myslím, že je důležité, aby lidi, co chtějí dělet OH na úrovni a kvalitně působili hlavně na venek. Obeznamovali laickou veřejnost, vysvětlovali , ukazovali a tím docílili toho, že lidi aspoň trochu poznají co je a co není OH. Pořádnou " osvětou " asi docílíme víc, než že se uzavřem do sebe a každý spolek si pojede posvém soukromě.
-
Spící Medvěd
- Stálý přispěvatel

-
Scar
- Stálý přispěvatel

Presne. Radšej sa tejto téme s nezainteresovanými ľuďmi vyhýbam. Dokonca ani so šermiarmi sa o tom veľmi nebavím. Zdá sa mi že si všetci myslia že LH je niečo ako LARP a že sa hráme na niečo čo niesme.SpiciMedved píše:Třeba mojí maličkost, když okolí zjistilo, čím se zabývám a jak to dělám začlo označovat za podivína a magora