Kroužkové zbroje ve vrcholném středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Jestliže chceš jen ochranu brady, nemusíš plést žádný cíp, ale prostě to upletš v celku. Potom je ale docela dobré obličejovou část stáhnou koženým řemínkem (podobně jako utahuješ kapucu na mikině). Jinak pro počátek 14. století je obvyklejší mít oddělenou kuklu a ne komplet.
Naposledy upravil(a) Vladan dne úte 20. bře, 2007 10:59, celkem upraveno 1 x.
Vítězství nebo smrt!
Heinrich von Rheinhausen
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Heinrich von Rheinhausen »

Pratele dekuji moc. Podsiju jelenici jen cip jdouci pres hubu a podle sveho uvazeni a jeho delky sam uvidim, zda ho budu zapinat jen pres bradu, nebo zda i pres pusu a tim padem zda budu resit problem s dychanim. Jeste jednou diky.
fra Heinrich von Rheinhausen Zemský mistr Řádu svatého Jana Jeruzalemského
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

"Jinak pro počátek 14. století je obvyklejší mít oddělenou kuklu a ne komplet."

A vycházíš z čeho?
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Teď procházím manuscripty a vídám tam oboje (v Maciejowské bibli spíš komplety), ale pro polovinu 14. století bych řekl, že už převládají kukly. Nemám teď po ruce vyobrazení - až najdu, hodím sem link.
Vítězství nebo smrt!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Macijewská bible je ale ranější. Její datace je házena kolem let 1250 -1275
Honor supra Vitam! Obrázek
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Troufám si říct ,že v Macievovi jsou jen a jen komplety,teď jsem ho prošel doufám ,že pořádně :roll:

Ty kompety ještě tak v té čtvrtině 14. století jednoznačně dominují na vyobrazeních, což neznamená ,že by kukly nemohly být ,pár jich mám ,ale těch kompletů je sakra víc,toť můj subjektivní názor, z pozorování.

třeba tady je kukla s jináč ne moc zobrazovanými kroužkovými rukavicema--- http://digi.ub.uni-heidelberg.de/sammlu ... d=PAGE0717
Heinrich von Rheinhausen
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Heinrich von Rheinhausen »

No co jsem osobne ja zjistoval, tak kuprikladu na nahrobcich se v prvni ctvrtine 14. stoleti bezne objevuji oba typy dratenych kompletu. Jak kosile s kapucou dohromady, tak oddelene. Jednoduse si myslim, ze po roce 1300 je oboji spravne. Proste je to dle meho nazoru presne obdobi (ona prvni ctvrtina 14. stoleti.), kdy se zacaly jednotlive casti dratenych kompletu delit a delene a nedelene dratenky se bezne prolinaly. A vzhledem k tomu, ze delenou kosili s dlouhym rukavem plus oddelenou kuklu uz mam, zvolil jsem jednodilneou variantu. Alespon s tim nebudu mit problem jit i nize.
fra Heinrich von Rheinhausen Zemský mistr Řádu svatého Jana Jeruzalemského
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Pro 1. polovinu 14. století je oboje správné. S tou Macieowskou biblí jsem pracoval, protože jsem měl zafixováno, že už od 2. poloviny 13. století se začínají používat i kapuce, ale zjevně to není nic typického.
Vítězství nebo smrt!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Vladan- "Teď procházím manuscripty a vídám tam oboje"

Já těch kukel mám fakt zoufale málo ,kde dál mám hledat,abych si rozšířil obzory.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Rovněž souhlas. pro první třetinu 14. věku je možné používat jak komplety, tak oddělěné zbroje. Mělo by se brát v úvahu majetnost, věk a vůbec přístupnost daného šlechtice k novinkám, jak onehdá na semináři hezky zdůraznil Radar.
Honor supra Vitam! Obrázek