Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Tedy s těmi amputacemi (a obecně s dalšími užitečnými věcmi odpadlými od těla, jako jsou zuby) - jednak mi přijde že je to otázka zaměřená na formu, nikoliv na obsah (tělo vs. duše), druhak, nebyla by na místě spíš otázka PROČ vlastně k onomu oddělení údu došlo? Jaktože to on dopustil? Čímž se vracíme kruhem k tomu proč násilí, proč utrpení atd. atd.

Obecně vzato, myslím že pokud se smíchá víra s vědou (nebo s přísně logickou argumentací), dříve či později dospěje diskuze k závěru že jeho milost je nekonečná, ale z nějakého důvodu (třeba proto že on prostě chce a nikomu se z důvodů zodpovídat nemusí) respektuje fundamentální zákony materiálního světa, přinejmenším ve velkém měřítku. Jako že on nikdy nezměnil hmotnost protonu, nezměnil rychlost světla, počet zjevných rozměrů prostoru atd. Tím nikdy myslím historii dosažitelnou lidskými smysly, která je ale fixně ohraničená (třeskem, stvořením světa, vysmrknutím světa, vyberte si).

Proto se víra a věda nevylučují - jen se pak víra zaměří na věci které nejsou změřitelné, zvažitelné a viditelné, například na lásku, milosrdenství, obětování se, spasení etc.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

Existují psychosomatické nemoci - mají stovky podob . Jsou léčitelné přeprogramováním myšlenkových schémat - tedy třeba obdržením daru víry,nebo v silovém poli - přítomnost Kristova,promodlené místo atp.
Smrt je smyslem života.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Boza: Souhlas.
Honor supra Vitam! Obrázek
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jiři z Holohlav píše:Existují psychosomatické nemoci - mají stovky podob . Jsou léčitelné přeprogramováním myšlenkových schémat - tedy třeba obdržením daru víry,nebo v silovém poli - přítomnost Kristova,promodlené místo atp.
To jistě, leč tyhle vlivy se z materiálního pohledu nedají nijak změřit, notabene sériově opakovat. Ergo, jedná se o záležitost víry.

Nezpochybňuju že může docházet k jevům které nejsou vysvětlitelné v rámci exaktních metod. Ale trvám na tom aby nebyly tyto jevy používány k úpravě těchto exaktních metod. Tedy aby například nemožnost ruky přirostlé zázračně zpět byla vykládána jako argument proti víře.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Rodgir de Maille píše:Kain: Myslím, že jsem ti odpověděl jak nejlépe jsem dovedl, musíš se nad tím trochu zamyslet. :wink:
Bodrá povýšenost není odpověď. Samozřejmě jsem se zamyslel. Nejjednodušší odpověď je opravdu ta, že bůh není. Proto neléčí vůbec nic, ale příroda si s ledasčím v rámci možností poradí sama :) Ockhamova břitva je svině :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Hehe, teď mě napadl ještě jeden zajímavý argumentační přístup.

Jestliže člověku nemůže přirůst ruka, znamená to snad že nemůže úd přirůst nikomu a nikdy? Ne :)

Abychom nemuseli chodit k členovcům nebo ještě dál, ještěrce naroste nový ocas, když jí ho seberete. Rostlině naroste jiný list když jí starý urvete. A je stejně dobrý jako ten minulý.

Není to snad důkaz jeho milosti? Znamená to že se snad savci nějak kdysi provinili?

Já vím že jsou to provokativní otázky :badgrin: ale celá tahle debata je poněkud antropocentrická.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Antropocentrická je, ale ještěrky nevypadají, že by se modlily, stavěly kostely a živily kněze. To jen lidi se chovají takhle, tak o kom jiném by měla být:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Boza píše:Není to snad důkaz jeho milosti? Znamená to že se snad savci nějak kdysi provinili?

Já vím že jsou to provokativní otázky :badgrin: ale celá tahle debata je poněkud antropocentrická.
Ale ty děti ve Rwandě, co šlapou na miny, těm by mohl nechat aspoň jednu nožičku do roka přirůst, co by mu to udělalo, když může léčit bohaté evropany v lourdech. :mrgreen:

Pravoslav, Orcae Ita
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Boza píše:Hehe, teď mě napadl ještě jeden zajímavý argumentační přístup.

Jestliže člověku nemůže přirůst ruka, znamená to snad že nemůže úd přirůst nikomu a nikdy? Ne :)

Abychom nemuseli chodit k členovcům nebo ještě dál, ještěrce naroste nový ocas, když jí ho seberete. Rostlině naroste jiný list když jí starý urvete. A je stejně dobrý jako ten minulý.

Není to snad důkaz jeho milosti? Znamená to že se snad savci nějak kdysi provinili?

No část savců (lidi) se provinili snězením ovoce z zapovzeného stromu a následně ti 2 byli vyhnáni z ráje. Avšak, dále se v Bibli nepraví, že by s nima bylo vyhnáno i ostatní zvířectvo. Jen oni 2. Čili to už bylo zvířectvo i mimo ráj, nebo se rozhodlo vyjít z něj? Viz. Boza postihl i ostatní savce - použim-li jeho argumentaci? Vím že je to stupidní oázka, ale tak nějak mám ted prosťe takové myšlenkové pochody. :wink:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No jo, ale jestliže Bůh vládne celému světu (jinak by nebyl všemocný, že), proč se omezovat jenom na vnější projevy týkající se lidí osobně.

To že se lidi modlí a živí kněze je produkt toho že jim dal Bůh vědomí, ne? A obráceně, je snad toto chování lidí důvodem k zatracování Boha?

Čímž se dostáváme k oblíbené hádance, existoval by Bůh kdyby nebyl nikdo kdo by v něj věřit?