Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale o těchle štítech už jsme se někde tady bavili, nebo na českém šermu? Ten odkaz sem dával Wothan už před lety...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Yrtan píše:
Umbon připomíná železné umbony IV-VI věku zemgalů,litevců, estonců, finů a skandinávců a taky skandinávské umbony VII-IX věku z mohylníků v u Grobinji a Viskiauten.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

To je možné, já jsem chtěl jenom reagovat na nedávné pochybnosti o dřevěných puklicích.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

zemgalove a litevci jsou baltove, estonci a finove jsou ugrofini a skandinavci jsou germani... mistni provenience je baltska ne_ proc by to meli bejt slovani?
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Bobr: ale na jz se Baltové míchají se Slovany, vzhledem k tomu, že u Vikošů a Baltů jsou doloženy vesměs železná umba, není vyloučeno, že to může být spíše slovanská záležitost.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

no aspon jsou tam dolozena nejaka umba, u slovanu jsou jenom tam kde se s vyse zminenymi stykaji. Kazdopadne pouzivat to na Velkou moravu je haluz jako prase
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Frenk: Máme pořád jen dva nálezy dřevěných puklic, na tom teorii nepostavíme.
Navíc představa, že na stejném území bude někdo uvažovat "já jsem slovan, železnou nechci, chci dřevěnou" je divná a tak to Frenk jistě nemyslel. Ale stále neexistuje vodítko, proč by mělo platit, že slovan=dřevěná puklice. Navíc se bavíme o místech tisíc kilometrů vzdáleném, když jsou slovanské větve rozloučeny 300-400 let, takže technologie se může lišit i lokálně. Jak říká Frenk, není vyloučeno....

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

s těmi puklicemi je to ošidné....Ono tvrdit, že Slované obecně neměly puklice na štítech vůbec, protože se nezachovaly, je podle mě zavádějící.
2 železné puklice jsou z Brodku-Žeravic, pravda bez nálezových situací a nejasné datace, další je pravd. z prostoru města Olomouce, taky starý nález a jistě by se našly další zařaditelné do podobné katagorie.
Osobně si myslím, že Slované do hrobů štíty nedávali, ale tvrdit s jistotou to nemůžu, nálezy ze St.Města jsou hodně pochybné a sídlištní nálezy militárií (až na šipky) velmi řídké a diskutabilní provenience(pokud se nenajde zrovna dílna na kroužky). Jsem vážně zvědavý na Knechtovu diplomku, už aby byla venku.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

tohle je tak cirocira spekulace, ze se na to neda asi nic rict, jen to ze na VM jsou drevene puklice asi jeste vetsi blbost nez zelezne
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Na přimé důkazy o štítech si asi ještě počkáme, a´t už s puklicemi nebo bez, ať už na VM nebo v Čechách 10.stol. Do té doby budem asi jenom spekulovat...