Nikoliv. Pokud ty to vykládáš tak, že Kristus souhlasil s tím, co přijde, nepochopil jsi jeho program, což ti nevyčítám a ani tě nenapadám, je to jen důsledek toho, že jsi v Ježíši nerozpoznal Mesiáše.Kain píše:Ty to vykládáš tak, aby to vyznělo mírumilovně a jako slova oběti, mi to zní agresivně, jako by si byl vědom, co příjde, a souhlasil s tím.
Kristovi to vůbec jedno nebylo, čti Písmo a dozvíš se odpovědi.
Rozhodně, dokud Bůh nepřichází mezi nás, aby zákon naplnil.Kain píše:Starý zákon do bible a do křesťanství patří, stejný bůh, tradice a východiska.
Na starém zákoně to mění jen to, že se naplnily jeho proroctví o Mesiáši. Otázku tesařův program vs. církev jsme již probrali, nikdo zde nenechával stranou co se nehodí do krámu, již jsem v tomto smyslu ale odpovídal Rabovi.Kain píše:Ad Ježíš - i kdyby se ukázalo, že máš pravdu - nic to na starém zákonu nemění (nemluvě o tom, co následovalo ve středověku jako oficiální doktrína církve. A copak neplatilo dogma, že církev je zástupcem božím na zemi a co ona říká, on jakoby říkal?) Proč se má nechat stranou, co se vám nehodí do krámu?
To zastupitelství je odvozováno od Petra, a od konkrétní věty "pas mé ovce", mimo jiné pronesené po zmrtvýchvstání (kdo nervěří v Kristovo zmrvýchvstání nemůže ani věřit, že Kristus tuto větu pronesl).
Toto dogma samozřejmě platí, (Ježíš chce, aby Petr vedl jeho lid, dokud on se nevrátí) ale nikdo nevylučuje to, že Petr je neomylný.
Ano, církev hlásala a hlásá svou neomylnost. Obhajoval jsem to snad?
Církev, náboženství, Bůh - to jsou tři rozlišné věci (i když spolu nepochybně souvisí).