Pasky , pochvy a podobne kozedelne vyrobky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No jéje. Ale musíš písnout adresu. Nejsem kamarád s compem až takový, abych to uměl hodit sem. Mohu ti to poslat. Jedná se o překresy z náhrobků tak tam ty druhé strany nejsou, ale dají se celkem slušně odvodit z toho co je vidět.
Honor supra Vitam! Obrázek
MadHamster
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od MadHamster »

Maršálek píše:koukněte do Cenniniho: CENNINI, C. Kniha o umění středověku. TOPINKA, F.(ed.), 1. vyd. Praha: Vladimír Žikeš v Praze I., 1946, 319 s.
Není tam sice barvení a malování na kůži, ale je tam výčet barev. Bílou prokazatelně znali a používali ji. Polichromie sice nebyla mou specializací, ale napadá mě křída a vápenec, byť to hádám :wink: My už jsme dělali se zinkovou a titanovou bělobou :biggrin:
Já bych si bílou tipnul v podobě olověné běloby, výroba je sice poněkud komplikovaná( olověné cívky se uloží do nádoby, která se překryje koňským hnojem) a je to taky pěkně jedovatá sračka, ale to asi tak moc neřešili ::)
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Budeme-li vycházet z barevnosti látek, iluminací, fresek, polichromie dřeva a kamene a malování na kůži (nejenom barvení jako takové, ale i malování např. na štítech), pak bílou znali a používali nepřetržitě od antiky.
Pokusím se tu bílou zdrojové dohledat...
Ich dien!
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

Zajímá mě druhá poloviny 14. století, přesně 1370-1390 České království (hranice Čech, Rakous a Moravy- východní část jižních Čech, sever Waldviertelu až Jihlava. Snažím se rekonstruovat nižšího šlechtice se sídlem ve vsi (např. Konvůky...)
Chci si nechat udělat pochvu na jednoruční meč z kůže. Dřevěnou po zkušenostech nechci, páč s ní člověk nemůže dělat psí kusy ze strachu že ji zlomí. Jak moc je to dobový jsem bohužel nezjistil. Byla by obarvená na hnědo (myslím že Ronšperk psal, že se i používala zelená, což mě taky zaujalo :) ), nákončí + obvod horní části by bylo z kovu (popřípadě z kůže).
Pás by měl být ve stejné barvě, pobitý kovem.
Měl by ji vyrábět člověk, který sice s kůží pracuje, ale pochvu nikdy nedělal, proto bych vás chtěl poprosit, jestli by někdo neposkytl citaci literatury či obrázek pochvy+řemene (s nákončím) z uvedeného období? (Na překreslovaných náhrobcích jsem nepostřehl detaily uchycení, a iluminace mi taky moc neřekly). díky
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

tohle by se mojí předstvě blížilo, můžete někdo prosím posoudit? díky Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

maser píše:tohle by se mojí předstvě blížilo, můžete někdo prosím posoudit? díky Obrázek
Jako inspirace by to šlo, jenom se domnívám že způsob zavěšení bude na 2. pol. 14. st. již poněkud archaický - u drobného zemana by to asi stále odpovídalo (ovšem sladit zbroj).

Doporučuji nechat si pochvu doplnit kovovou botkou a volit vhodné přezky. Výhradu bych měl především k druhému opasku, který by neměl být součástí mečového pásu. Oděv i zbroj se v pase stahovala úzkým opaskem. Na něm může být zavěšena i tašvice, dýka, (případně další nezbytnosti jako měšec, klíče, atd.). Je-li k mečovému pásu uchycen i úzký pás, vypadá to obvykle jinak – musí umožňovat pevné stažení oděvu v pase. To tenhle domnívám se dle způsobu jeho upevnění neumí. Mečový pás se neutahuje na fest - jeho povolováním či utahováním si koriguješ úhel zavěšení meče (kvůli tasení, chození, usazení v sedle, atd.). Tahle potřeba je dána tím, že budeš mít obvykle jeden meč s pásem k oděvu i ke zbroji a tam se diametrálně mění obvod tvého pasu a boků a tedy i délka samotného pásu.
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Posoudím :) . Úvaz k pásu by se dal použít, zvláště na nižšího šlechtice. Ale jisto jistě bych použil nákončí kovová a také přeska by měla být v kovovém nákončí. Rozhodně bych se vyvaroval těch sedlářských nýtů.
Honor supra Vitam! Obrázek
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

díky moc oběma. S tím kovovým nákončím počítám a ty nýty se mi taky nelíbí.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... etail1.gif netušíte co je toto, našel jsem to ve více manuscriptech ,ale v macievovi je to nejlépe vidět 8) .Nejspíš nějaká kapsička?Je tam u toho napsáno "pouch, hung from the belt"
Nevíte jak je to řešený?

http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... tm31rc.gif
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

tady je to také 1372 druhý obrázek - http://www.kb.nl/vh-cgi/vhfullref.pl?La ... %2f1131972#
Nemohlo by to být něco týkající se bible , vždy je to zobrazováno na někom klečícím?