Pasky , pochvy a podobne kozedelne vyrobky
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Já bych si bílou tipnul v podobě olověné běloby, výroba je sice poněkud komplikovaná( olověné cívky se uloží do nádoby, která se překryje koňským hnojem) a je to taky pěkně jedovatá sračka, ale to asi tak moc neřešili ::)Maršálek píše:koukněte do Cenniniho: CENNINI, C. Kniha o umění středověku. TOPINKA, F.(ed.), 1. vyd. Praha: Vladimír Žikeš v Praze I., 1946, 319 s.
Není tam sice barvení a malování na kůži, ale je tam výčet barev. Bílou prokazatelně znali a používali ji. Polichromie sice nebyla mou specializací, ale napadá mě křída a vápenec, byť to hádámMy už jsme dělali se zinkovou a titanovou bělobou
![]()
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Zajímá mě druhá poloviny 14. století, přesně 1370-1390 České království (hranice Čech, Rakous a Moravy- východní část jižních Čech, sever Waldviertelu až Jihlava. Snažím se rekonstruovat nižšího šlechtice se sídlem ve vsi (např. Konvůky...)
Chci si nechat udělat pochvu na jednoruční meč z kůže. Dřevěnou po zkušenostech nechci, páč s ní člověk nemůže dělat psí kusy ze strachu že ji zlomí. Jak moc je to dobový jsem bohužel nezjistil. Byla by obarvená na hnědo (myslím že Ronšperk psal, že se i používala zelená, což mě taky zaujalo
), nákončí + obvod horní části by bylo z kovu (popřípadě z kůže).
Pás by měl být ve stejné barvě, pobitý kovem.
Měl by ji vyrábět člověk, který sice s kůží pracuje, ale pochvu nikdy nedělal, proto bych vás chtěl poprosit, jestli by někdo neposkytl citaci literatury či obrázek pochvy+řemene (s nákončím) z uvedeného období? (Na překreslovaných náhrobcích jsem nepostřehl detaily uchycení, a iluminace mi taky moc neřekly). díky
Chci si nechat udělat pochvu na jednoruční meč z kůže. Dřevěnou po zkušenostech nechci, páč s ní člověk nemůže dělat psí kusy ze strachu že ji zlomí. Jak moc je to dobový jsem bohužel nezjistil. Byla by obarvená na hnědo (myslím že Ronšperk psal, že se i používala zelená, což mě taky zaujalo

Pás by měl být ve stejné barvě, pobitý kovem.
Měl by ji vyrábět člověk, který sice s kůží pracuje, ale pochvu nikdy nedělal, proto bych vás chtěl poprosit, jestli by někdo neposkytl citaci literatury či obrázek pochvy+řemene (s nákončím) z uvedeného období? (Na překreslovaných náhrobcích jsem nepostřehl detaily uchycení, a iluminace mi taky moc neřekly). díky
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jako inspirace by to šlo, jenom se domnívám že způsob zavěšení bude na 2. pol. 14. st. již poněkud archaický - u drobného zemana by to asi stále odpovídalo (ovšem sladit zbroj).maser píše:tohle by se mojí předstvě blížilo, můžete někdo prosím posoudit? díky
Doporučuji nechat si pochvu doplnit kovovou botkou a volit vhodné přezky. Výhradu bych měl především k druhému opasku, který by neměl být součástí mečového pásu. Oděv i zbroj se v pase stahovala úzkým opaskem. Na něm může být zavěšena i tašvice, dýka, (případně další nezbytnosti jako měšec, klíče, atd.). Je-li k mečovému pásu uchycen i úzký pás, vypadá to obvykle jinak – musí umožňovat pevné stažení oděvu v pase. To tenhle domnívám se dle způsobu jeho upevnění neumí. Mečový pás se neutahuje na fest - jeho povolováním či utahováním si koriguješ úhel zavěšení meče (kvůli tasení, chození, usazení v sedle, atd.). Tahle potřeba je dána tím, že budeš mít obvykle jeden meč s pásem k oděvu i ke zbroji a tam se diametrálně mění obvod tvého pasu a boků a tedy i délka samotného pásu.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... etail1.gif netušíte co je toto, našel jsem to ve více manuscriptech ,ale v macievovi je to nejlépe vidět
.Nejspíš nějaká kapsička?Je tam u toho napsáno "pouch, hung from the belt"
Nevíte jak je to řešený?
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... tm31rc.gif

Nevíte jak je to řešený?
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... tm31rc.gif
-
- Stálý přispěvatel
tady je to také 1372 druhý obrázek - http://www.kb.nl/vh-cgi/vhfullref.pl?La ... %2f1131972#
Nemohlo by to být něco týkající se bible , vždy je to zobrazováno na někom klečícím?
Nemohlo by to být něco týkající se bible , vždy je to zobrazováno na někom klečícím?