Obojí je chemické činění, ale medcinální je kvalitnější, má lepší vlasnosti hlavně při styku s vodou. Klasický beran se po promočení srazí a ztvrdne(pokud se nesuší v napnutém stavu), medicial se srazí méně a zůstává vláčný. Tady o tom něco píše prodejce výrobků pro děti:http://www.fusaky.cz/zpracovani-kozesin.htmMétá?xestse Ohnéssese wrote:to Lenka: mně by spíš zajímalo, jaký je rozdíl mezi činěním chemical a medicinal.
Ale to by asi bylo spíš na článeček, že
Kožešiny
Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 253
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 253
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Jsem kožešnice, takže mám zkušenosti spíš se šitím, činění jsme ve škole brali jen okrajově. Ale za těch 27 let v oboru jsem lecos viděla, takže se ti pokusím trochu neodborně odpovědět.Ondra wrote:Lenka:
Na slunci jde kuze "presusit"? Chapu ze kdyz je uschla a nevhodne s ni manipulujes, ze se muze mechanicky poskodit, ale kdyz ji namocis tak dostanes stejne kvalitni kuzi jak pred susenim, ne?
Spatne zbavena tuku? Copak ten tuk te kuzi nejak uskodi, ze by se pak mela trhat? Samozrejme ze muze zluknout, muzou se do nej dat cervy apod, ale jinak co by konkretne melo zpusobit trhani kuze?
A to zapareni ma vliv i na kuzi samotnou? Na kozku je mi to jasne(pousti chlupy,nahnile vlasove vacky), ale na remen? Pokud ji teda nenechas uplne shnit![]()
Mohla bys prosim konkretizovat, proc a co by melo vadit? Jsem zacatecnik, tak bych si to rad dal dohromady, narazky mi moc nepomuzou. Diky.
Kůže by se měly činit jenom ze zdravých zvířat, nevyčiněné skladovat usušené max. 6 měsíců při teplotě kolem 8 st., max. 15 st. Pokud chceš činit třeba divočinu a chceš ji i se srstí, pak ji musíš činit hned, nebo konzervovat solí, má hodně silný řemen, po usušení by se musela dlouho máčet a mohla by vylínat. Čerstvá nebo nasolená kůže se může zapařit, je třeba ji skladovat v chladu a co nejkratší dobu. Především z ní vypadají chlupy, ale znehodnotí se i řemen. Co přesně se sní stane nevím, neznám nikoho, kdo by takovou kůži někdy činil, ale myslím si, že tam začne proces hnití a tím ztratí pevnost. Stejně tak pokud se rychle suší, po vyčinění se trhá jako papír. Lišky se třeba suší v chladu, zavěšené, nejlíp v mírném průvanu asi 2 týdny. Co se týká špatně odstraněného tuku, tak v těch místech prostě neprojdou chemikálie do kůže jak mají, zůstane tam tmavší skvrna, v tom místě se pak kůže trhá. Je to dost častá vada, ale pokud jich není na kůži moc, dá se vyspravit.
Důležitou roli hraje i stáří zvířete. Ideální kůži mají mladé, dospělé kusy. Kůže starších kusů je zpravidla větší, silnější a těžší, ale řidší, takže méně pevná. Takže např. příliš velký beran vydrží méně než průměrný. Ale to platí samozdřejmě jen obecně, je to kus od kusu, každé zvíře je jiné.
Po vyčinění se kůže můžou sušit při teplotě až 40 st., ale jenom v napnutém stavu.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 89
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 148
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Lopeník
Lenka: diky moc za informace
Takze ta kuze co mi celou zimu(a byla to blba, vlhka zima, bohuzel) v kralikarne bude skoro na vyhozeni. Bohuzel jsem ji dostal az v zime, kdy uz byl trochu snih a vlhko a v kralikarne jaksepatri nevyschla. Sime mi jde jen o kuzi a ne o remen, ale uvidim. Skoda zbytecne prace, aby se pak trhala :-/
Jinak to skladovani je prave problem, neni misto ani vhodne prostory. Ale doted jsem myslel ze je dobre tu kuzi vysusit co nejrychleji, takze si dam aspon priste pozor a nebudu tak spechat.
Takze ta kuze co mi celou zimu(a byla to blba, vlhka zima, bohuzel) v kralikarne bude skoro na vyhozeni. Bohuzel jsem ji dostal az v zime, kdy uz byl trochu snih a vlhko a v kralikarne jaksepatri nevyschla. Sime mi jde jen o kuzi a ne o remen, ale uvidim. Skoda zbytecne prace, aby se pak trhala :-/
Jinak to skladovani je prave problem, neni misto ani vhodne prostory. Ale doted jsem myslel ze je dobre tu kuzi vysusit co nejrychleji, takze si dam aspon priste pozor a nebudu tak spechat.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 253
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava
Nedávno tady proběhla diskuse o tom, proč ovčí kožešina tahá vzdušnou vlhkost. Není to solí, ale obsahem lanolínu. Některé ovčiny ho můžou obsahovat až 20%. Lanolín na sebe váže až dvaapůlkrát více vody než je jeho hmotnost, proto se taky používá do krémů na ruce. Máchání ve vodě tedy od vlhnutí trochu pomůže, protože se část lanolínu odplaví. Na druhou stranu je to ovšem důležitá složka rouna, ktrá zajišťuje pružnost, odolnost a trvanlivost srsti.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 59
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
Já se nepřu, ale jak je tedy možné, že průmyslově (jakkoli) činěné kožešiny táhnou víc vlhkosti než ty činěné mozkem?Lenka wrote: Není to solí, ale obsahem lanolínu. Některé ovčiny ho můžou obsahovat až 20%. ....Máchání ve vodě tedy od vlhnutí trochu pomůže, protože se část lanolínu odplaví.
Mám možnost porovnávat ve stejných podmínkách obojí a ten rozdíl je podstatný. Nepředpokládám, že ty kůže které jsem činil osobně by byly výrazně více vymáchané - jednou když jsem je čistil a podruhé při činění.
Napadá mně, že by sůl urychlovala navázání vody na ten lanolin.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 250
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pečky
Podle mne je problém v soli jako takové... sůl je silikagel... sbírá vzdušnou vlhkost... takže sůl vlhne sama o sobě... a pokud má zdroj, tak toho natáhne co nejrychleji co nejvíc... zatímco tuk (mozek a saze) vodu odpuzuje...
Alespoň takhle si to vysvětluju já.
Alespoň takhle si to vysvětluju já.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 665
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pozořice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 250
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pečky