Galský způsob boje

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Sežeň si toho Caesara a máš to z první ruky. Jistě pak je dobré to doplnit o další zdroje ale tím bych rozhodně začal. Jinak mi přijde posledních pár let že jsou lidé tak líní obejít antiky nebo zajít do knihovny že co není někde na netu je pro ně už nedostupná informace :(
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

..

Post by Pavel »

No, já právě pár antíků oblítl a jediný co jsem zajímavýho sehnal byl Evropský pravěk od J. Filipa.Ale asi to chce se poráde někde vochomejtat okolevá takovejhle kaufů :lol:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

V Antiku je to vždycky o náhodě, popřípadě o nějaké dohodě s prodejci aby ti něco podrželi kdyby se to objevilo apod.

Ale ta knihovna, pokud člověk není z vesnice a nemá to do nějakého většího města daleko je řešení.
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Wothan wrote:(mimochodem Messada je konstrukčně velice zajímavá stavba)
To každopádně!

Nevím, jak jinde, ale tady v Brně vídávám Caesara ("Válečné paměti") v antikvariátech poměrně často... (Mimochodem, také se mi zdá, že v poslední době chcou lidi všechno na internetu. Osobně to občas trochu nechápu, protože já nemám rád, když musím číst něco delšího z obrazovky, takže kdykoliv se něco dá sehnat knižně, preferuji ten starý, dobrý, nádherně šustící papír :-)).

Saša
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

moc pěkné fotky, jako bych tam zase byl ..... :cry:
Argon
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Argon »

jop! sekery! tak to se musím poohlédnout po nějakejch nálezech:P
Sulla
Nováček
Nováček

Post by Sulla »

Alexandr wrote:
Wothan wrote:(mimochodem Messada je konstrukčně velice zajímavá stavba)
To každopádně!

Nevím, jak jinde, ale tady v Brně vídávám Caesara ("Válečné paměti") v antikvariátech poměrně často... (Mimochodem, také se mi zdá, že v poslední době chcou lidi všechno na internetu. Osobně to občas trochu nechápu, protože já nemám rád, když musím číst něco delšího z obrazovky, takže kdykoliv se něco dá sehnat knižně, preferuji ten starý, dobrý, nádherně šustící papír :-)).

Saša

Jo starý šustící papír, jo to sme dva :wink: dokonce mam peknou knihu z roku 1925 a ta je stara az az...jenom se divim ze je psana normalnim ceskym jazykem na jaký sem zvykly ted...no az na par slov. Ale musis je pochopit ze to vsichni chtej z netu...mas to skoro po ruce a "nic" za to nedas...ale porad se nemeni nic na veci ze kniha je porad kniha
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Mám i starší knihy, nějaké modlitební z 19.st. i v kostěné vazbě apod. Ale jinak je fakt že se mi čte taky mnohem lépe kniha než obrazovka.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

A jak vypadala taková srážka římanů s klasickou řeckou falangou? Zahlíd jsem několik schemat jak se římané stavěli proti falanze ale můj pocit z toho byl, že neměli moc šancí. Pokud ji samozřejmě neobchvázili z boku.
Sulla
Nováček
Nováček

Post by Sulla »

Již tady někde tato stranka byla napsana takze to neni muj objev.Ale na ukázku je to velice dobre! Pokud se nepletu tak je to ve spanelstine ale jiste tomu porozumis! Je tam i vice odkazu jak to bylo s římskou armádou....
http://www.youtube.com/watch?v=SeOcK3eW ... ed&search=

No a jinak abych to popsal: římané hlavně útočili na střed aby zanesli do řad paniku a pak by zbytky nepřátel dohnala jízda...jinak vyhoda římské armády byla pohyblivost, kdežto u falangy se toho moc nedalo udělat...proto také museli narody s falangou vyhledavat bojiste s rovnym terenem aby se neutvorili mezery kudy se lehce dostavali vojaci.
Jistě mě tu někdo doplní...