Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Byla tu řeč o civilních vestách a znínka o vojenských. O loveckých myslím nepadlo ani slovo.

Mimochodem, jestli se nepletu, i naši milí skotští nepřátelé, mezi něž Cossack patří, nosí vesty, které mají záda z plátna a předek ze sukna, není-li tak?
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Pravdu díš, ctěný francouzský (momentálně) nepříteli. A proto vím, že při krapet chladnějším počasí tudyma docela slušně táhne na ledviny.

Jinak budu si asi muset doplnit vzdělání, zase tolik dobových rytin z 18.stol jsem neviděl a už vůbec ne, že by tam někdo byl vyobrazen detailně zezadu (a ve vestě).
Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Vichrice »

Našla jsem pár vest, které mají i záda z látky, jako přednice a délka zad je stejná jako předek, byla to vesta nošená na šerm, myslím??!!
Jinak, se tu nedávno propíralo a jak je tu zvykem, tak jenom pánové, protože ženy nemají čas ( ty šijí ), dobové vystužení kabátů. Tak tady máte, jak co kam strčit, teda, kam se co strkalo. Obrázek
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Milan to přesně vystihl!!!!
Joe M.
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Milan píše:Tato diskuze je bohužel velmi nekonkrétní. Jestliže není řečeno období, oblast, účel oděvu a společenské postavení osoby, tak nelze dojít závěru. Také by bylo nutné zapracovat společenské normy platící v dané době na daném místě.
Mohu-li se vrátit zpět k mé otázce, tak ta zněla, jaký materiál se dá použít na podšívku vesty v období přibližně 1700-1760 (konkrétněji mezi lety 1750-60) v oblasti novoanglických kolonií, účel oděvu - řekl bych střední společenská vrstva - k běžnému nošení. Nejdřív jsem se ptal na vojenský.
Nebo lépe zkusit porovnat vesty (původní otázka byla mířena na podšívky)
v daném období, daného místa u různých společenských vrstev.

Odpověď možná zjednodušenou jsem si mezi příspěvky našel (nebo se alespoň tak domnívám), tzn. nebál bych se použít na podšívku lněné plátno.
Dále se diskuze odvíjela na téma zadního dílu vesty a předpokládám, že se všichni drželi stejné oblasti a stejného období.
:wink:
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Milan má pravdu, abychom byli poctiví, je nutno do toho zahrnout všechny možné atributy. Obávám se však, že svoji první vestu si budu moci dovolit až za nějaký delší a delší a delší .....čas.

Nedávno jsem četl článek na téma současných společenských norem v oblékání při obchodních jednáních apod. Zjistil jsem, že mám značné mezery i tady.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

No mě by zajímala lovecká vesta ve frankofoních oblastech (Angláni ať si nosej co chtěj :wink: ).
Něco jsem sice vytvořil - vlna navrch, len vespod - ale pořád je to spíš taková nouzovka vzniklá na základě jednoho obrázku - podrobnější podklady nemám, takže se obávám, že to nakonec bude pseudo... :-k
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Raiden: nejsem si jist, kolik těch loveckých francouzských vest najdeš. Já povětšinou viděl jen haleny (vrchní košile) z hrubšího materiálu, případně vrstvené košile. Vše do půli stehen a v pase ovázané šerpou. V chladnějším období doplněné capotem, přes který byla opět šerpa. na hlavě povětšinou "tuque", tedy ta pletená vlněná čapka, případně tzv "kanadská čepice" (čepice chlupem dovnitř, po kraji lemovaná kožešinou).
Pokud tedy na lov (ať už vysoké, nebo angličanů :badgrin: ), asi bych se oblíkl takto. Tříroháky a vestičky nech angličanům. :-)
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Vida vida... Vrstvení košil - jasně, capote - na tom se pracuje, a jestli mezi košilema a capote nebylo nic, tím líp :wink: . Že děkuji!
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Raiden: aby zase nedošlo k něčí mystifikaci - frantíci pochopitelně nosili i vesty a tříroháky v civilu, případně u armády. Ale na "lítačku" jsem viděl na obrázcích nejčastěj výše popsané.