Byla tu řeč o civilních vestách a znínka o vojenských. O loveckých myslím nepadlo ani slovo.
Mimochodem, jestli se nepletu, i naši milí skotští nepřátelé, mezi něž Cossack patří, nosí vesty, které mají záda z plátna a předek ze sukna, není-li tak?
Odívání
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Pravdu díš, ctěný francouzský (momentálně) nepříteli. A proto vím, že při krapet chladnějším počasí tudyma docela slušně táhne na ledviny.
Jinak budu si asi muset doplnit vzdělání, zase tolik dobových rytin z 18.stol jsem neviděl a už vůbec ne, že by tam někdo byl vyobrazen detailně zezadu (a ve vestě).
Jinak budu si asi muset doplnit vzdělání, zase tolik dobových rytin z 18.stol jsem neviděl a už vůbec ne, že by tam někdo byl vyobrazen detailně zezadu (a ve vestě).
-
- Občasný přispěvatel
Našla jsem pár vest, které mají i záda z látky, jako přednice a délka zad je stejná jako předek, byla to vesta nošená na šerm, myslím??!!
Jinak, se tu nedávno propíralo a jak je tu zvykem, tak jenom pánové, protože ženy nemají čas ( ty šijí ), dobové vystužení kabátů. Tak tady máte, jak co kam strčit, teda, kam se co strkalo.
Jinak, se tu nedávno propíralo a jak je tu zvykem, tak jenom pánové, protože ženy nemají čas ( ty šijí ), dobové vystužení kabátů. Tak tady máte, jak co kam strčit, teda, kam se co strkalo.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
Mohu-li se vrátit zpět k mé otázce, tak ta zněla, jaký materiál se dá použít na podšívku vesty v období přibližně 1700-1760 (konkrétněji mezi lety 1750-60) v oblasti novoanglických kolonií, účel oděvu - řekl bych střední společenská vrstva - k běžnému nošení. Nejdřív jsem se ptal na vojenský.Milan píše:Tato diskuze je bohužel velmi nekonkrétní. Jestliže není řečeno období, oblast, účel oděvu a společenské postavení osoby, tak nelze dojít závěru. Také by bylo nutné zapracovat společenské normy platící v dané době na daném místě.
Nebo lépe zkusit porovnat vesty (původní otázka byla mířena na podšívky)
v daném období, daného místa u různých společenských vrstev.
Odpověď možná zjednodušenou jsem si mezi příspěvky našel (nebo se alespoň tak domnívám), tzn. nebál bych se použít na podšívku lněné plátno.
Dále se diskuze odvíjela na téma zadního dílu vesty a předpokládám, že se všichni drželi stejné oblasti a stejného období.

-
- Nováček
Milan má pravdu, abychom byli poctiví, je nutno do toho zahrnout všechny možné atributy. Obávám se však, že svoji první vestu si budu moci dovolit až za nějaký delší a delší a delší .....čas.
Nedávno jsem četl článek na téma současných společenských norem v oblékání při obchodních jednáních apod. Zjistil jsem, že mám značné mezery i tady.
Nedávno jsem četl článek na téma současných společenských norem v oblékání při obchodních jednáních apod. Zjistil jsem, že mám značné mezery i tady.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Raiden: nejsem si jist, kolik těch loveckých francouzských vest najdeš. Já povětšinou viděl jen haleny (vrchní košile) z hrubšího materiálu, případně vrstvené košile. Vše do půli stehen a v pase ovázané šerpou. V chladnějším období doplněné capotem, přes který byla opět šerpa. na hlavě povětšinou "tuque", tedy ta pletená vlněná čapka, případně tzv "kanadská čepice" (čepice chlupem dovnitř, po kraji lemovaná kožešinou).
Pokud tedy na lov (ať už vysoké, nebo angličanů
), asi bych se oblíkl takto. Tříroháky a vestičky nech angličanům. 
Pokud tedy na lov (ať už vysoké, nebo angličanů

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel