Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Zkoumám obrázek toho jezdce a docházím k přesvědčení, že to nutně nemusí být lamelovka. Ta konstrukce nákrčníku by z lamel udělat nešla...ale ale jinak ta kresba odpovídá lamelovbe docela věrně. Musím to zjistit... :idea:

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Na mysli mám "něco jako kroužkovou nohavici s podešví". Nedokážu si představit, jak pošívat opravdové boty falérami :wink:

Na tom výjevu z Maciejowské bible ta nohavice končí opravdu na koleni, to jo, ale nezavrhoval bych vycpávané nohavice úplně, vzhledem k časté stylizaci. Na některých obrázcích, které tu už byly probírány je naznačen "slabě vycpaný komplet s pěstnicemi" jako pouhá tunika s kapucou a pěstnicemi.

K těm náholenicím: Myslíš, že silná kůže (která není zase až tak pružná) tlumí víc než slabě vycpaná nohavice kryjící i holeň překrytákoženou falérovou nohavicí? :-k

Jak to řešíte u kroužkových kompletů? :biggrin:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Kroužky nenosím (leda jako barmici), to ti poví Wothan. Ale kůže jakoukoliv ránu hezky ztlumí a rozloží. jen není ohebná, ale to holeň taky ne, proto se používá na náholenice a nátepníky. IMHO stačí až nad hlavu. Přidej k tomu snadnou výrobu a obouvání...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Nebo tu kůži po našití falér vytvrď máčením v moči. A na bitvách se ode mě stavěj po větru. :badgrin:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ke kompletům kroužkové nohavice nenosím, ale nosil jsem. Měl jsem nicméně kroužkovou punčochu i s kovovou podešví a do toho jsem nosil jednak vlněné nohavice a jednak nízké kožené měkké "boty".
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Wothan: Jak se ti chodilo v nohavici s plochovou podešví? Měl si jí nějak dělenou? Nepřijde mi moc reálný běžet v nohavicích s kovovou podešví z jednoho rovnýho kusu :wink: Tu podešev si měl přidělanou podobnym způsobem jako barmici?

Knecht: Asi nás bude víc, kdo na tomhle serveru máme zakázaný pokusy s močí (né že bych se do nich hrnul :badgrin: )

Další věc na kterou se chci zeptat: Výhledově si chci udělat celou falérovou zbroj. Kam umísťujete nějaký utahovací řemínky (pokud tam nějaký sou a nenatahuje se to jen jako pytel přes hlavu)? Na hrudníku je to dost blbý, na zádech potřebuju zbrojnoše, ale třeba takovej levej bok (krytej štítem) se mi zdá nejschlůdnější. :-k
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já jsem to upletl prostě celé z pletiva - jako když děláš kuklu, ale mnohem užší. Je to vidět u nás na webu:

Obrázek

Tohle jsou samozřejmě hlavně jezdecké záležitosti, takže se nepředpokládá že v tom budeš hodně běhat, přesto jsem v tom samozřejmě bojoval pěšky a ukázalo se to jako výborná věc do terénu - neklouže to ani v blátě apod.

V ikonografii najdeme kroužkové punčochy jednak s koženou podešví a jednak i ve formě uzavřené punčochy s kovovou podešví - např. náhrobek rytíře z Dorchesterského opatství v Oxfordshire apod.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já bych tu falérovou zbroj nikde nedělil, natáhl bych to přes hlavu. Pokud bys to chtěl ale někde dělit tak asi vzadu na zádech a to tak aby se ty díly překrývaly a nenechávaly tam po utažení díry.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Měl bych tady něco do diskuse. Byzantská těžká jizda v pramench nazývaná clibanari si navlékala prošívanici na kroužkovku, která měla dlouhé rukávy. Důvodem bylo, že bojovala především se soupeři užívajících luky. Šíp by tak měl mít horší cestu dostat na tělo než v opačném pořadí.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ale pod tou kroužkovkou byla ještě jedna prošívka, ne?
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.