Jiři z Holohlav píše:Četl jsi pane Abd - ru - shina,nebo svaté knihy Mormonů?Samí odborníci.
Poslechnu si 10 odborníků a závěr si udělám sám,pak ho ještě dlouho pozoruju a porovnávám s životem ......každý má svou cestu.
Jíří já tě ale velmi dobře chápu, nemluvil jsem však o odbornících na obsah (na to není nikdo dostatečný odborník) jako o odbornících na to, kdo to napsal, proč a za jakých okolností.
Pro mne je Kristus živý a tak se ptám nejdříve jeho. "Jak jsi to prosím tě myslel?"
Kateřina_z_Landštejna píše:
Ano, pochopitelně to je demagogie. Proto je tam také ten úšklebek.
Ale je vidět, že jsem trefila do černého. Můžeme kupříkladu poplkat o inkvizici, jejích "přesvědčovacích" a LEGISLATIVNÍCH prostředcích, o templářích... To jsem kupříkladu měla na mysli těmi staletími osvědčenými prostředky a soudy.
Pan Jiří se domníval, že ze mne hovoří čirá naivita. A já jsem mu vysvětlila, že tomu tak není, že existují nenásilné prostředky, jimiž se lze zmocnit něčího majetku. Co je na tom k nepochopení? Prostě existují - o jejich morálnosti samozřejmě lze úspěšně pochybovat; a je jedno, jestli ve 14., 17. nebo ve 20. století.
Prosím, ještě jednou o jaké NEnásilnosti to tu mluvíme?
Kateřina_z_Landštejna píše:
Samozřejmě, že to lze i nenásilnou cestou, dokonce "dobrovolně" - legislativně. A nepořídí-li se legislativě, pak tu ještě máme různé staletími ověřené předvědčovací prostředky, soudy. Vše zcela nenásilně...
Co je na tomhle naivního?
A co je na tom nenásilného? To jako že když se nebudu chtít podrobit rozhodnutí, které mě zcela zjevně poškozuje, znevýhodňuje, ničí a já nevím co, tak mě policie poplácá po zádech a s přátelským slovem mě nechá být?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain píše:Nebylo nikdy a nikým dokázáno, že Bůh existuje. Je to stále jen otázka víry. Navíc jestli existuje, tak existoval už před biblí, takže bible k jeho pochopení a dokázání absolutně není potřeba.
Prosím tě, a kým a kdy bylo prokázáno, že Bůh není! Vždyť ale o toto se zde ani nikdo nepře! Nebo pokud ano, jsi asi jediný...
A ad Bible - to se probíralo na začátku této diskuse.
Kain píše:Tak či onak, moje podobenství komunismu a křesťanství se prostě trefilo. Alespoň v tom smyslu, že nikdo nepřinesl ucelenou, logickou a urážekprostou argumentaci, která by to vyvrátila. A může to udělat kdokoliv.
Kaine, ty jsi se rozhodl mne ignorovat? Jen abych měl jasno...
Boza: Myslím, že to Kateřina výše vysvětlila - je jasné, že po roce 1948 se tu páchala zvěrstva ve jménu komunistické ideologie, i když navenek se režim tvářil mírumilovně a pořádal to vše pod rouškou například "spravedlivých" soudních procesů v zájmu lepších zítřků. Nabízí se srovnání s křesťanstvím...
Naposledy upravil(a) Rab dne stř 08. říj, 2008 19:17, celkem upraveno 1 x.
Andre píše:Tak se mi zdá, že tahle diskuze začíná být až nezdravě vášnivá. Navíc se zde už okolo dvaceti stránek pořéd dokolečka omílá to samé a absolutně to nemá nic společného s tímto fórem.
Ano, jsem buďto pro utnutí, nebo pro stočení zpět do středověku. Jeden pokus jsem udělal, kromě Bohuslava to ale skoro nemělo ohlas. Víš ono se to vždycky zasekne na tom, že ateisté mají snahu křesťanům vyvracet a napadat jejich víru, a křesťané si samozřejmě svoji víru chrání a brání. Co už.
Bral bych tuhle diskuzi "jakože i cesta může být cíl". Je jasné, že tu nevěřící nepřijmou víru, věřící se jí nevzdají, ale všichni kdo jí čtou alespoň nad vším přemýšlí.
Jiři z Holohlav píše:Četl jsi pane Abd - ru - shina,nebo svaté knihy Mormonů?Samí odborníci.
Poslechnu si 10 odborníků a závěr si udělám sám,pak ho ještě dlouho pozoruju a porovnávám s životem ......každý má svou cestu.
Jíří já tě ale velmi dobře chápu, nemluvil jsem však o odbornících na obsah (na to není nikdo dostatečný odborník) jako o odbornících na to, kdo to napsal, proč a za jakých okolností.
Pro mne je Kristus živý a tak se ptám nejdříve jeho. "Jak jsi to prosím tě myslel?"
S Kristem nemám absolutně žádný problém.Vnímám ho jako velice čistou projekci Boží do tělesné schránky.Problémy mám s písmem a hlavně jeho vykladači.Kolik desítek křesťanských církví je,všichni vykládají písmo,každý trochu jinak.
Drž se svého,jen kdy bys měl pochybnosti,nesnaž se je přehlušit,ale rozhlédni se i po jiných výkladech.Východní nauky učí,že mistra máš následovat vysoko po cestě vzhůru k poznání,poslední kroky však musíš učinit samostatně.Je tam i cesta bhaktijogy ,cesta skrze naprostou oddanost k Mistru /pozor Mistru- ne jeho vykladačům/.Nechci narušovat Tvou pouť.Štastnou cestu a dobrý lov rytíři.
Rab píše:Myslím, že to Kateřina výše vysvětlila - je jasné, že po roce 1948 se tu páchala zvěrstva ve jménu komunistické ideologie, i když navenek se režim tvářil mírumilovně a pořádal to vše pod rouškou například "spravedlivých" soudních procesů v zájmu lepších zítřků. Nabízí se srovnání s křesťanstvím...
Ne. Nabízí se serovnání s církví, nikoliv křesťanstvím. Můžeme diskutovat o konkrétních zločinech církve ve středověku, obhajoval je tady někdo? Řekni jaké, kdo a jak. Jinak jsem zase v té samé obecné rovině - ti zlí křesťané - ty hrozné zločiny - ti samí zlí křesťané, kteří to popírají.
A ještě jedna věc, názor křesťana je názor křesťana, nikoliv názor křesťanství, může, ale také nemusí být ve shodě (někdo si z Krista bere více, někdo méně).
Rodgir de Maille píše:Prosím tě, a kým a kdy bylo prokázáno, že Bůh není!
Kaine, ty jsi se rozhodl mne ignorovat? Jen abych měl jasno...
Dovolím si odpovědět za Kaina, i když on jako právník by to svedl lépe, ale nemůžu nereagovat - těžko lze dokazovat něco co není! To odporuje zdravému rozumu a logice, ostatně jako celá víra v něco co je neprokazatelné...
A proč ignoruješ ty mou výzvu k názoru na dílo Kosidowského?