Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rodgir de Maille »

Jiři z Holohlav wrote:Ježíš řekl Petrovi /latinsky skála/ ty jsi ta skála na které vystavim církev - a jeho evangelium v bibli chybí
Markovo evangelium je potažmo Petrovým evangeliem.

Nech prosím studium historie evangelií (toho jak, proč a za jakých okolností vznikaly) na těch, kterým to přísluší. (Pokud chceš vědět více, ptej se odborníků, ale nevyvozuj závěry.)

Topení doma si neudělám sám, spolehnu se na odborníky a zavolám topenáře.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kain wrote:Odpověděl, je to na jedné z předchozích stran. Myslím ten NZ, když ti SZ nestačil. Jen si prostě musíš tuhle debatu přečíst...
A moji odpověď jsi četl, nebo tě zcela minula?
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:Samozřejmě, že to lze i nenásilnou cestou, dokonce "dobrovolně" - legislativně. A nepořídí-li se legislativě, pak tu ještě máme různé staletími ověřené předvědčovací prostředky, soudy. Vše zcela nenásilně... :wink:
Co je na tomhle naivního?
Tak tohle už je na mne příliš. Zatím jsem se snažil držet, ale tohle mě nadzvedlo ze židle.

Tomu se soudružko kateřino řiká čirá DEMAGOGIE.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Rodgir de Maille wrote:
Jiři z Holohlav wrote:Ježíš řekl Petrovi /latinsky skála/ ty jsi ta skála na které vystavim církev - a jeho evangelium v bibli chybí
Markovo evangelium je potažmo Petrovým evangeliem.

Nech prosím studium historie evangelií (toho jak, proč a za jakých okolností vznikaly) na těch, kterým to přísluší. (Pokud chceš vědět více, ptej se odborníků, ale nevyvozuj závěry.)

Topení doma si neudělám sám, spolehnu se na odborníky a zavolám topenáře.
Tudy ne! Má duše není topení - postarám se o ni sám!Již samo slovo odborník ve mě vyvolává stav nejvyšší obezřetnosti a mám pro to tisíc důvodů .
Jestli je Petrovo a Markovo totéž pak stejně chybí pro mne významné Tomášovo.
Smrt je smyslem života.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Jiři z Holohlav wrote:Tudy ne! Má duše není topení - postarám se o ni sám!Již samo slovo odborník ve mě vyvolává stav nejvyšší obezřetnosti a mám pro to tisíc důvodů .
Jestli je Petrovo a Markovo totéž pak stejně chybí pro mne významné Tomášovo.
Tím jsem ovšem nechtěl říct, že já jsem ten odborník. Nejsem.
Já to na odbornících nechávám, nepletu se do věcí, kterým nerozumím, vím jak by to dopadlo. Omlouvám se pokud jsem to špatně formuloval.

Tomášovo evagélium je jak víme mnohem pozdějšího data. Vzniklo ex post, a patrně ne z vlivu přímých učedníků, proto nebylo zařazeno.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

Tak se mi zdá, že tahle diskuze začíná být až nezdravě vášnivá. Navíc se zde už okolo dvaceti stránek pořéd dokolečka omílá to samé a absolutně to nemá nic společného s tímto fórem.

Co kdybychom to v tuto chvíli utli s tím, že každý má svým způsobem pravdu, protože má právo na svůj názor .... a ukončili tím vzrůstající nevraživost.

Bylo by to i takové hezky křesťanské gesto od věřících a příjemně asertivní gesto od nevěřících 8)

Děkuji všem, kdo mojí výzvu neoslyší.

Andre
Last edited by Andre on Wed 08. Oct, 2008 18:44, edited 1 time in total.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Theodora wrote: Může někdo najít místo v NZ, které nabádá k nenávisti k jinověrcům?
Myslím, že to nemá cenu. Ty něco napíšeš, asi tak za 30 vteřin. Já pak jako blbec hledám, abys pak za dalších 30 vteřin napsala něco jiného.

Říkala jsi, že v základu křesťanství není nenávist.
Našel jsem ti ve starém zákonu takové krváky, že by se divil i manson. A nenávist proti jinověrcům samozřejmě taky.

Rekli jste něco ve smyslu, že každé malé dítě ví, že starý zákon nemá s křesťanstvím nic společného (zvláště, když se vám to nehodí do krámu). Ať koukám najít nenávist za ježíška.

Našel jsem nenávistná slova v novém zákoně.
Ty samozřejmě řkeneš, ať najdu místo, kde je nabádáno proti jinověrcům a zároveň v NZ. Možná tam je, možná není, ale je to úplnbě jedno. Když ho najdu, po půlhodině hledání, řekneš mi, ať najdu zas něco jiného.

Prokázal jsem, co jsem tvrdil, a to mi stačí. Dokud nezačneš argumentovat a a zůstaneš u "najdi to" a "najdi tamto", nedostaneme se nikam.

Nebylo nikdy a nikým dokázáno, že Bůh existuje. Je to stále jen otázka víry. Navíc jestli existuje, tak existoval už před biblí, takže bible k jeho pochopení a dokázání absolutně není potřeba.

Naopak je dost očividné, že biblický bůh je chápán jako dost krvežíznivá postava. A je to stejný bůh v SZ i NZ. Není tam žádná výměna boha za mírnější verzi.

Tak či onak, moje podobenství komunismu a křesťanství se prostě trefilo. Alespoň v tom smyslu, že nikdo nepřinesl ucelenou, logickou a urážekprostou argumentaci, která by to vyvrátila. A může to udělat kdokoliv. Tak já jdu zas dělat něco užitečného, ke zbytku debaty, kterou nyní vedete s Kateřinou, nemám co říct.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Četl jsi pane Abd - ru - shina,nebo svaté knihy Mormonů?Samí odborníci.
Poslechnu si 10 odborníků a závěr si udělám sám,pak ho ještě dlouho pozoruju a porovnávám s životem ......každý má svou cestu.
Smrt je smyslem života.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:Ne, nevynechala.
Kristus, Mohamed, Mojžíš, to jsou pouzí nositelé, prostředníci, jež různými způsoby monoteistický bůh či bohové oslovi/li, o nichž vypráví úříběhy, sepsané nějakými lidmi nebo týmy lidí.
Kateřino, ještě jednou se vrátím k tomuto, protože je to věcné a dokonce podstatné.

Proč trvám na tom, že jsi z tohoto schématu vynechala Krista - pro nás křesťany je Kristus více než jen historická postava, více než nějaký prorok nebo kazatel, je více než prostředník. Pro nás je Kristus jak člověkem, tak i Bohem.

Chápu, že ty v to nevěříš, a také se o to nepřu, ale mluvíš-li s křesťany o víře, ber to prosím na vědomí.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Rodgir de Maille wrote:
Kateřina_z_Landštejna wrote:Samozřejmě, že to lze i nenásilnou cestou, dokonce "dobrovolně" - legislativně. A nepořídí-li se legislativě, pak tu ještě máme různé staletími ověřené předvědčovací prostředky, soudy. Vše zcela nenásilně... :wink:
Co je na tomhle naivního?
Tak tohle už je na mne příliš. Zatím jsem se snažil držet, ale tohle mě nadzvedlo ze židle.

Tomu se soudružko kateřino řiká čirá DEMAGOGIE.
Ano, pochopitelně to je demagogie. Proto je tam také ten úšklebek.
Ale je vidět, že jsem trefila do černého. Můžeme kupříkladu poplkat o inkvizici, jejích "přesvědčovacích" a LEGISLATIVNÍCH prostředcích, o templářích... To jsem kupříkladu měla na mysli těmi staletími osvědčenými prostředky a soudy.

Pan Jiří se domníval, že ze mne hovoří čirá naivita. A já jsem mu vysvětlila, že tomu tak není, že existují nenásilné prostředky, jimiž se lze zmocnit něčího majetku. Co je na tom k nepochopení? Prostě existují - o jejich morálnosti samozřejmě lze úspěšně pochybovat; a je jedno, jestli ve 14., 17. nebo ve 20. století.
Volo, multum, statim!