Jedenapůlruční meč

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Triarius
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Triarius »

mam dlhy mec, cepel 100 cm, rukovat tak 30cm + hlavica, je tupy, cize viacej materialu - hmotnost 2,3...3 kg sa mi fakt nezda, kto by s tym sermoval...pozor na novoveke zbrane, byvaju to len repliky na stenu ako spomienka na stare casy
Nón est victória sine évocátióne

www.kompania.sk
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Ing HJ
Hele na RS je freska z dvanáctého století s mečem s dlouhým jílcem. Založ si to do svých důkazů a můžeš začít prosazovat teorii o existenci těhle mečů na konci 12. stol. :)
Honor supra Vitam! Image
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

To na tom zajímavé vůbec není. Pokud bys zkusil šerm, zjistil bys že úchop je tak pevnější a případný kryt příčkou pro tvé prsty bezpečnější. Každopádně je to malůvka a dost stylizovaná a já to sem dával, jako ad absurdum, kam se dá zajít pokud budem hledat to co chceme. Nikoli jako fakt.
Honor supra Vitam! Image
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Ing HJ:
jsme tu na fóru LH, nikoli na dětském dnu. Ptáme se, diskutujeme a argumentujeme. Tam kde odkazujeme na důkazy, citujeme celé zdroje (nejlépe prameny), aby si mohli ostatní naše důkazy ověřit (jinak totiž mají zanedbatelnou hodnotu). Tam kde důkazy nemáme a sami spekulujeme se nebráníme vhodným analogiím (meč versus palaš), které ovšem doplníme citací - chceme-li jimi přesvědčit. Neděláme to samozřejmě vždy, ale tahle debata je naprosto o ničem a točí se jenom kolem štěků. Zatím jsem z tvé strany nečetl jedinou citaci či odkaz na prameny, toliko lakonické „...např. Klučina...". Prosím tedy, aby jsi využil svého potenciálu a budeš-li v "argumentacích" pokračovat, aby jsi je buď uváděl jako svůj názor, nebo jako citaci, děkuji.

Vím, že tě můj příspěvek nepotěší, ale ber to tak, že jsem jeden z velmi namyšlených moderátorů a celá má arogance neopodstatněně spočívá v tom, že se považuji za nenahraditelného odborníka na cokoli. Jsem si toho vědom, ale s tím nic nenadělám. Jako bakalář v oboru historických věd a archivnictví, sochař a restaurátor se považuji za neomylného, zvláště když mi rukama prošlo tolik písemných, obrazových a hmotných pramenů :badgrin:
s pozdravem a přáním diskuze na úrovni se loučí
Bc. Ivan Dubec
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

jsem rád, že to tak bereš :wink: bude-li mít odkaz který má být důkazem plnou citaci, pak není problém si v případě zájmu zjistit další informace
Ich dien!
Corin
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Corin »

http://www.wga.hu/art/a/altichie/crucifiz.jpg datace 1376-1379
Freska z Basiliky Sant'Antonio, Padua
-Meč který má muž sedící vlevo opřený o rameno. Mohl by jít o bastarda?? Zdá se mi že má dělený jílec,tak myslím že by mohl.

Vím že to není pramen ale dovolil bych si tady citovat Petera Kozu:
Dlouhý, a nebo jedenapůlruční meč se vyvinul na přelomu 13. a 14. století a podstatným způsobem ovlivnil šermířské umění. Šerm dlouhým mečem (zpravidla na obouruční úchop)...
Vítek
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Ty jseš neúnavnej Corine. Zřejmě hledáš co nejstarší dlouhý meč s dělenou rukojetí, protože sis takto definoval jedenapůlku.
Nicméně ti trochu zkomplikuju tvé badatelské úsilí. Na tomhle obraze Sv. Václava z kaple Sv. Kříže na hradě Karlštejně (1350-60) je zobrazen meč s dlouhou rukojetí: http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server ... 014189.JPG

Na rukojeti je navlečen řemínek (či kroužek), na který navazuje řetízek připevněný ke zbroji. Jelikož je pravděpodobné, že řemínek (kroužek) zůstával trvale na rukojeti meče, může se na obrazech rukojeť jevit jako dělená na dvě části a připomínat tedy typické provedení rukojetí dlouhých mečů z 15. stol.
A na závěrech současných šermířů, byť tvůrců šermířských škol, rozhodně nemůžeme stavět. Tady by měly být uváděny důkazy pádnější, formou odkazů na prameny či jejich citace a nebo prezentací dochovaných originálů.
Corin
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Corin »

Dobře...uznávám že bastardy před rokem 1350 jsou pravděpodobně blbina...
Vítek
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

Ing. Havránek Jiří wrote:Europäische Hieb- ... viz výše
ty zbraně si jsou v parametrech velice podobné, ten meč ze 13. stol. má samozřejmě odlišnou hlavici, rukojeť chybí, ale ta měla samozřejmě též jiný tvar
Takže v překladu chybí celá část, která by nějak osvětlila jeho držení a vyvážení?
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Corin
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Corin »

Martin: No, nesnažím se najít co nejstarší meč s dělenou rukojetí, ale co nejstarší bastard. Jen takové upřesnění :) A dřív než na druhou polovinu 14. bych to neviděl...
Vítek