Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Jiři z Holohlav wrote:KzL,ale paní ,že bys byla o tolik naivnější než Marx - odebrání majetku a nemyslí na násilí - Svatá Prostoto nebo spíš Umíněná Tvrdohavosti.
Samozřejmě, že to lze i nenásilnou cestou, dokonce "dobrovolně" - legislativně. A nepořídí-li se legislativě, pak tu ještě máme různé staletími ověřené předvědčovací prostředky, soudy. Vše zcela nenásilně... :wink:
Co je na tomhle naivního?
Volo, multum, statim!
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Theodora wrote:Jenže ten komunista má už na počátku v programu třídní nenávist. Křesťanství nic takového neučí.
Nešlo o to, kde se v textech ZMIŇUJE nenávist, ale kde je k ní NABÁDÁNO.

Může někdo najít místo v NZ, které nabádá k nenávisti k jinověrcům?
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Není to sice z nového zákona, ale Jan Zlatoústý, biskup antiochejský, zcela nepochybně z něčeho vycházet musel, že...:

"Všichni Židé jsou chlípní, násilníci, lakotní záludní bandité. Jsou to vrahové, výtržníci,ďáblem posedlí, horší než nejdivočejší zvířata. Jsou to vražedníci dětí, špinaví a bezbožní. Jejich synagogy jsou nevěstince, lupičská doupata, sídlo ďáblovo - a totéž platí i o jejich duších... Kvůli jejich vraždě Krista je hněv boží navždy zavrhnul a ztrestal, bez území a bez chrámu, navždy uvrženi pod křestanské jho. Bůh nenávidí Židy a vždy je bude nenávidět... Je povinností křesťanů Židy nenávidět. Čím více milujeme Krista, tím víc musíme potírat Židy, kteří ho nenávidí." ("Osm kázání proti židům" - cca kolem r. 400)

Tím potíráním jinověrců asi neměl na mysli, že je křesťané nebudou zdravit na ulici.

Jeroným říká: „Zůstávej pevně přimknut ke zdravé tradici, v níž jsi byl vyučen, abys mohl povzbuzovat podle zdravé nauky a potírat ty, kteří jí protiřečí“ (Ep. 52, 7).

"„Vyjdi za lidmi (…) a přinuť je, ať přijdou, aby se můj dům naplnil“ (Lukáš 14,23). "

Ještě k té bilbi - Sv. Augustin tvrdí, že Nový zákon je jen odhalením Krista skrytého ve Starém zákoně. A o oné větě v Lukášovi pak říká to, že při obracení na křesťanství a potírání odpadlíků či odmítačů lze páchat násilí. Že by se Gustík spletl?
Volo, multum, statim!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Kateřina: takže jestli vás dobře chápu, znárodnění a kolektivizace které tu proběhly od 48 roku a v padesátých letech s požehnáním tehdejšího státu a soudů bylo vlastně nenásilné a dobrovolné? Zajímavá úvaha, to mně nenapadlo.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Wothan: Snad se radši ani neptej... Mě taky napadají reakce na tohle:
Kateřina_z_Landštejna wrote: Jduaismus vůbec není nenásilná ideologie, přímo naopak, z něj teče krev docela slušným proudem. A zejména pak politická hnutí z něj vycházející - to je doslova koncentrát nenávisti a šovinismu.
Zánik vyznavačů pak nemá na svědomí judaismus, ale jeho američtí sionističtí vyznavači ruku v ruce s nacisty a evropskými (zejména) politickými sionisty.
a radši si koušu rty, protože je to méně bolestné než to, co bych se mohla dočíst... :cry:
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rodgir de Maille »

maser wrote:Já nechápu, co nechápeš že nechápu :) Zkusím to tedy přiblížit. Veškeré písemnosti psali lidé, nikoli Ježíš. Pokud není nic co napsal Ježíš, jak to má Kain najít? To že to byli jeho současníci, následovníci... stejně nikdy nemusí znamenat, že to opravdu J. řekl nebo ne. A záleželo jen na nich, jakou myšlenku (či smyšlenku) zachytili pro další generace.
Anmo jistě, když přeci žádný Ježíš nikdy nebyl, tak nemohl nic říct. To dá rozum, ne? :wink:
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:Ne, nevynechala.
Kristus, Mohamed, Mojžíš, to jsou pouzí nositelé, prostředníci, jež různými způsoby monoteistický bůh či bohové oslovi/li, o nichž vypráví úříběhy, sepsané nějakými lidmi nebo týmy lidí.

Navíc o tom co a jak bylo mezi proroky a bohem/bohy, jak již už uvedli řečníci přede mnou, nemáme nic k dispozici. Jen příběhy, někým sepsané mnoho desítek nebo set let poté, co k událostem mělo dojít, a mnohokrát upravované a vyložené.
Tedy ještě jednou: Budu odpovídat znovu a znovu a do nekonečna. Vynechala jsi z tohoto schématu Krista.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Neviděla jste tu děti? Pleju len!
Smrt je smyslem života.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by maser »

Nikdy jsem tu neříkal, že Ježíš neexistoval. Přečti si můj příspěvek prosím znovu a pokud to nebude stále jasné, zkusím to znovu zformulovat.
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:Rodgire, proč nazýváš Raba hlupákem pro jeho názory? Jak VÍŠ, že nemá pravdu? Kde bereš JISTOTU, že to nejsi zrovna Ty, kdo se mýlí?
Lidé žili spokojeně několik milionů let předtím, než byly vymyšleny monoteismy. Žili se svými bohy, božstvy, bůžky a jinými bytostmi, jejichž uctívání jim umožňovalo vyrovnat se s ději a věcmi, jež neuměli pojmenovat a jimž nebyli schopni na své technické a znalostní úrovni přijít na kloub. Přesto žili zcela spokojeně, tvořili hodnoty, postupně vybudovali lidskou společnost, aniž potřebovali byť jen jediného z monoteistických bohů či proroků. A toho věčného a všudypřítomného boha tihle lidičkové tři miliony let naprosto nezajímali!
Milá Kateřino,
naprosto nechápu proč mne osočuješ z něčeho, co jsem neudělal. A navíc ve věci, která se tebe netýká. Pokud ti dělá problém psaný text, nehledej viníka ve mě, nemohu za to. Jistotu nemám žádnou a také to, že jsem neomylný jsem nikdy netvrdil (spíše naopak), nevím tedy jak jsi k tomuto tvrzení dospěla.

Na druhou část odpovídat nebudu protože:
1. Je to otázka teologická a tebe teologické odpovědi nezajímají
2. nekladeš otázky, ale vedeš monolog, žádné odpovědi tedy slyšet nechceš

Mám pocit, že tvůj příspěvek neměl jiný účel než napadat, pokud budou i další tvé v tomto smyslu, odmítám na ně reagovat. Budu odpovídat na rozumné a věcné otázky ať už pozitivní nebo negativní, ale nebudu odpovídat na argumenty nepodložené a neopodstatněné napadání. (Typu za všechno zlo světa může církev, protože křesťané jsou špatní.)