Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Neřekl bych, že se jedná především o optický vjem, když důležitá byla především pevnost a životnost...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

no ale logicky vzato.... tahnout by asi sel i drat ctvercoveho prurezu, jen to je na vyrobu asi narocnejsi nez ten z kruhovym prurezem (nema hrany, tudiz nikdo neresi ze se pri tazeni muze ruzne pootacet - ctvercovy by mohl vytvaret hezkou sroubovici, dal a dalsi veci jako nejaky povrchovy pnuti atd je u kruhu vyhodnejsi nez u ctverce).... takze logicky bych rekl ze pri vyrobe tazeneho dratu museli chte nechte skoncit u kruhoveho prurezu ... je to sice jen domnenka a jako takovou to prezentuju... ale myslim ze celkem logicky podlozena...

a chci tim rict to ze pokud ty krouzky mely ve finale cisty ctvercovy tvar tak bud pravdepodobne nebyly z tazeneho dratu viz vyse uvedene duvody a to bych pak nechtel vyrabet... a nebo to nebyl "dokonaly ctverec" a ten hranaty tvar vznikl az jako dusledek dalsiho zpracovani na coz me spravne nekdo upozornil drive... coz by docela i sedelo v pripade kdy se "placateji" ty nytovane konce.... pripadne pri nejakem dodatecnem rovnani krouzku ranou kladivem...

ale jsou to fakt jen uvahy vychazejici z toho ze se snazim aplikovat svoje polozapomenute strojarske zaklady na teorii o technologickych postupech...

osobne se domnivam ze to zplosteni bylo az dusledek toho dalsiho zpracovani ... priprava na nytovani, rovnani... to by chtelo videt nejaky vzorek...

Co se tyce odolnosti kulatych nebo hranatych krouzku.... nevim jestli tady hraje roli ten prurez.... pri zasahu sipu stejne jako pri bodnuti mece nebo kopi, je nejvic namahan prave spoj krouzku kterym prochazi nyt ... a tam ten prurez stejne neni zachovan...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Obávám se že tažení hranatého drátu bude dost problém - drát se bude v průvlaku pravděpodobně trhat. Díra v průvlakové desce by neměla mít ostré hrany, čili by měla mít průřez buď kruhový, elipsovitý, oválný nebo v případě "obdélníku" mít alespoň silně zaoblené rohy. Osobně si ale myslím že u těch kroužkovek které jsem viděl bylo tvaru drátu dosaženo až následným zploštěním, po protažení, neboť jsou poměrně dost tenké a široké - neumím si představit jak něco takového zdárně vytáhnout. V zásadě mne napadají jen dvě techniky jak toho docílit - buď to vyseknout z tenkého plechu což je možné, ale používané (spolu s tažením) například v Antice na kroužky plné spojené drátěnými nýtovanými. A nebo z následně silně zploštělého drátu. Dneska jsem byl předvádět brnířinu ve školce kam chodí malej. Měli nějaký dětský den tak mně o to poprosili, dělal jsem tam právě takové ploché kroužky.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

no kdyz by ta dira na protahovani mela tvar komolyho jehlanu a ty hrany by byly ovalny, lezl by z toho hranatej drat... technologicky to asi mozny je, ale preva s vysou pravdepodobnosti pretrzeni nebo trhlin prave na tech hranach... ale neco je delat to dneska z hlubokotaznejch oceli a podobnejch veci...

ja sem tou uvahou chtel spis dolozit to ze ty hrany jsou spis neco jako vedlejsi produkt pri vyrobe nez zamer...
Rekrut
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rekrut »

Ano myslím taky, že zploštění vzniklo až po vytažení kulatého drátu a jeho následným zpracováním. Já si myslím, že při průniku šípu nebo meče kroužkovým pletivem se ty okolní kroužky okolo pronikajícího hrotu navalují na sebe a zhušťují materiál tedy kroužky na sebe a tím zpomalují pronikající předmět. Tudíž by to zploštění mohlo být kvůli tomu aby se dal použít relativně tenky materiál a přitom pletivo bylo co nejhustší ale zároveň dostatečně lehké. Je to jen můj názor a nejsem vzděláním technik tak mě nekamenujte pokud to je velká blbost.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

myslim si ze to namahani je tam trochu jiny... samozrejme se to pnuti prenasi vsemy smery a tim trochu energie odevzda... ale primarne se to tlaci dovnitr a tam podle myho pri pouziti spravnyho hrotu sipu, napriklad, dojde k tomu ze se trefis do jednoho z krouzku a ten je hrotem rozpinan smerem jakoby od stredu ven z toho krouzku... pricem podle me nejvic namahany a soucasne nejvic oslabeny je to misto spoje...

vsude jinde je drat namahany na tah a ma jakztakz konstatntni prurez ale v miste spoje jsou pres sebe dva konce, kazdy cca o polovicni tloustce puvodniho prurezu (a to je jeste hodne zidealizovany pripad - neco jako idelani plyn nebo kapalina) a v tomhle miste je namahani strihovy na ten nytek, takze pak jde asi uz jen o to, jestli strihnes ten nytek a nebo ho proste vyrves z jedny z tech stran a krouzek povoli... a jak narusis strukturu, jede to dal...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Vždycky bude nejexponovanější místo kroužku spoj - jednak nýtek a jednak materiál kolem něj. V ideálním případě kdyby byl po zásahu šípu na střed kroužku kroužek čistě roztahován by byl asi namáhán hlavně nýtek na střih a na otlačení a samozřejmě trochu i materiál samotného kroužku v místě zeslabení. Jenže v praxi takový zásah šípu ten kroužek tak nějak žvejkne, takže se kromě roztažení má tendenci roztrnout v místě nýtování i v druhé ose, což může vézt k roztržení nýtku, utržení hlavičky nebo pokud to nýtek přežije k roztržení jedné z koncových pacek kroužku v místě zeslabení.

Vlastnosti zbroje celkem solidně vylepšilo kombinování vysekaných nedělených kroužků z plechu s nýtovanými kroužky jaké známe hlavně z Antiky.
Vlad
Nováček
Nováček

Lamelovka - Curiavitkov

Příspěvek od Vlad »

to Wothan: chtěl bych se zeptat, na vašich stránkách curiavitkov jsem narazil na lamelovou zbroj zdálky mi připadá jako neoblíbené pexexo, jakej je rozdíl či nebyl by nějakej betailní obrázek jak je udělaná, přemýšlel jsem nad jednou zbrojí na principu lamelovky či "destičkovky" a nerad bych aby se to bralo jako pexeso, i když ne těch www stránkách mi to stejně připadá ...ale je to určitě můj špatný pohled ..
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Od klasického pexesa se liší hlavně tím, že jednotlivé destičky nejsou spojené v rozích kroužky, ale jsou nanýtovány na koženém či jiném podkladu.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Přesně tak - jsou to kovové destičky nanýtované na koženém krznu. V každé destičce jsou vidět 4 hlavičky nýtků.