A já bych snad ani neřek pod moravou, jako spíš pod Mojmírovcema...aby příliš nedošlo k nadřazování...a hlavně bych to zhusta vymazal, protože tohle je "just for fun" jak vyšité:)
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
Joe píše:Tak si říkám, jak by to vypadalo, pokud by Morava byla samostatný stát. Myslím, že pak by jsme měli v Čechách o zábavu postaráno. Dneska je spojuje nelibost, že patří od raného středověku pod Čechy, ale v případě samostanosti by přišlo jitě na přetřes co takhle samostatné Slezko - proč by se mělo krčit pod Moravou že a navíc mohou vznést nárok na slušnou část Polska. A co takhle vrátit území Lichnštejnsku (jížní část Moravy), no a co pak s Rumuny, pardon, s Valachy? A co pak asi zbude ze slavné Moravy
Joe píše:Jistě, problémy by byli, ale hodně lidí také tvrdilo, že rozdělení Československa bude katastrofa a co se stalo? Prd!
Jarwiks, ono to platí i opačněJistě znáš historii
Slavná Velká Morava je poprvé zmiňována v r.822 a její éra co by velmoci končí po 85 letech. Hnusní Češi se trhli už v r.906. Od r.907 jsou o tomto území jen kusé zmínky, až v r.1003 obsazuje Moravu Polsko, které vytlačí v r.1019 Češi a od té doby je Morava součástí Českého státu.
Zajímavější ale pro Vás je to, proč zůstala Morava jakoby samostatný územní celek. Nešlo o to, že by obyvatelstvo na tom nějak trvalo, ale o to, že z Moravy si po r.1019 udělali Přemyslovci udělné území, čili jakési odkladiště Přemyslovců, kteří neměli momentálně na to vládnout v Práglu. Čili za zachováním Moravy co by samostaného územního celku stáli dinastické problémy a zájmy Přemyslovců, těch husných ČížkůOd té doby se Morava prostě pužívala jako hrací karta na mocenském stole Čech. Jenže právě díky tomu se z Vás nestali Češi a zůstali jste Moraváky. No a to je dobře ne
![]()
![]()
Mimochodem, já jsem a vždy byl pro to (a to už za ČSSR), aby Morava byla samostatným územní celek s vlastní samosprávou byla!!!!! Nesnáším ale ty keci o tom, že nebýt Moravy, ta jsme v pr..., protože ono nebýt Čech, tak je v pr.... i Morava. A tak to je. Mimochodem, já se jmenuji MORAVEC, rodilej Žlebák (Čáslav) a příbuzné a předky mám po celém Horácku, čili Českomoravské vysočině a to jest doména nacházející se odnepaměti z poloviny v Čechách a z druhé na Moravě. Proto mám stejně dobrý vztah k Moravě i Čechám. Mám rodinu na obou stranách.
Když o tom přemýšlím, tak by se to dal vyřešit založením svobodného Horácka a poslat do kelu Čechy i Moravu