Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Hlad píše:Důležitá není ráže, ale typ munice, tzn. pistolová. Pistolová munice a střelba z otevřeného závěru jsou dva ze znaků samopalu...
Podotýkám, že to není výzva k polemice, ale upřimný dotaz !!!
To jako řekl kdo? Já jen, že možná je to jak píšeš :? , ale není možné i to, že dnešní výklad je jiný, než byl dříve? :wink: Na vojně jsem střílel jak ze sapíku, tak z pistole, a náboje mi tedy nepřipadali stejné a to ani typově :shock: :mrgreen: Také si pamatuji, jak nám vykládali, že jde vlastně o malorážní kalibr, a tím se šetří materiála a přitom účinnost je skoro stejná. Navíc je výhodou, že zbraň je mnohem lehčí, a to si myslím, je dozajista pravda. Pamatuji si i ještě jenu definyci, a to: že rozdíl je v tom, že samopal je na malorážní střelivo. To mi tehdy vrtalo v hlavě, protože pod pojmem malorážka jsem si představoval klasickou malorážku, tak mi to moc nesedělo, ale skutečně takto nám to zcela vážně říkali.
Jo a opakuji, to nemám z vlastní hlavy, tak aby se tu zase někdo nepouštěl se mnou do nějakého pseudosporu. Mě to vždy bylo celkem jedno, a je i dneska :wink: Jen jsem zde prodal jak jsem kdysi nakoupil, a zda to tak je či není prostě nemám páru. Jen si nejsem až tak jist, že by nám vykládali vyložené kraviny, čili že by na tom asi něco být mělo. Dokonce by mne ani nepřekvapilo, pokud by těch definyc bylo víc a že každá banda by si pod tím představoval něco jiného. Z prakce je známo, že by to nebylo poprvě že :wink: :p
Joe M.
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Joe píše:
Hlad píše::shock: Tak takhle blbou definici jsem ještě nikdy neslyšel... :badgrin: A kanedce byla tatatatatatata a někdy vyšší, co? :mrgreen:
Že ty jsi nebyl na vojně :wink: :? :badgrin: Já jen že se tak divíš :wink: :mrgreen:
Ne, nebyl. Pro nepřekonatelný odpor ke zbraním... :twisted:

Neřeknu ti, kdo to řekl, ale je to definice z odborné literatury.

Citace z jedné z nejlepších knih, co na téma zbraní vyšla, A.B. Žuk - Pušky a samopaly

<a href="http://home.tiscali.cz/zizen/samo1.jpg" target="_blank"> samo 1 </a>
<a href="http://home.tiscali.cz/zizen/samo2.jpg" target="_blank"> samo 2 </a>
<a href="http://home.tiscali.cz/zizen/samo3.jpg" target="_blank"> samo 3 </a>

(V případě, že neuvidíte funkční odkazy, mi fungují, vykopírujte si tu adresu sami do řádku adresa v prohlížeči a zobrazí se vám obrázek s textem. Bude-li vše ok, otevře se nové okno...)
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Opakuji, já se nepřu, i když to tak může vypadat :mrgreen: , a už vůbec nevnucuji nějakou definyci [-X Upřimně, v době vojny mi di vyselo na háku :lol:
Jen že to tady padlo, tak mi to začalo trochu vrtat v kebuli, ale už mám jasno. Kdo má díru v zadku, má i definyci :idea:
Joe M.
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Joe píše:Opakuji, já se nepřu, i když to tak může vypadat :mrgreen: , a už vůbec nevnucuji nějakou definyci [-X Upřimně, v době vojny mi di vyselo na háku :lol:
Jen že to tady padlo, tak mi to začalo trochu vrtat v kebuli, ale už mám jasno. Kdo má díru v zadku, má i definyci :idea:
Já to sem taky nedával k vůli při, ale pro informaci a to nejen tobě :D/ Joe s provrtanou kebulí... To by nebyl hezký pohled... :lol:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

No, párkrát se mi to málem povedlo :? Ale to nebyli zrovna humerné situace :wink:
Joe M.
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Hledám znalce kolečkových zámků. Kamarád zkontruoval kolečkovo-doutnákový zámek, který sice funguje, ale ne dle jeho představ. Psal mi, že ho hodně předimenzoval a jehodně velký. Nejvíce o zajímá, jak bylo na originálech blokováno a odblokováváno kolečko.
Jakékoliv rady, postřehy, odkazy, nákresy jsou vítany... Předem díky.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Tak, aby jsme rozhýbali, zimní letargii :wink: Sháním podklady ( články , pojednání, obrázky , fotografie ) O tzv. obchodních puškách ( hlavně co se týče obchodu HBC ) z druhé polovina 18. st.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Northwest indian trade gun. Neříkej, že když tohle zadáš do vyhledávače, že Ti to nic nevyplivne. Uvidíme jak zareagují místní povolanější odborníci, já jsem před časem něco málo ze "sítě sítí" vydoloval, tak kdyby to vázlo pošlu to sem.Zajímal jsem se ale o mladší dobu - po roce 1800.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

cossack píše:Northwest indian trade gun. Neříkej, že když tohle zadáš do vyhledávače, že Ti to nic nevyplivne. Uvidíme jak zareagují místní povolanější odborníci, já jsem před časem něco málo ze "sítě sítí" vydoloval, tak kdyby to vázlo pošlu to sem.Zajímal jsem se ale o mladší dobu - po roce 1800.
Jo, už z toho něco málo leze, akorád potřebuju ještě tip na nějaké knihy.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

SpiciMedved píše:Jo, už z toho něco málo leze, akorád potřebuju ještě tip na nějaké knihy.
zrovna se zbraněma si myslím, že je většinou problém se v těch knihách neutopit :wink: a vybrat nějaký opravdu kvalitní.
Zajímat by tě asi mohla třeba "Nothwest Gun" od Charlese Hensona, nebo Trade Guns of the Hudson's Bay Company od Goodinga.