Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Kateřina_z_Landštejna píše:Pokud mne zrak neklame, tak vidím, že ač monoteismus, jsou křesťany, židy i muslimy uctíváni tři různí bohové, a to dokonce, v případě křesťanů a židů, podle jedné knihy!

A pokusy o vysvětlení tohoto rozporu jsou velmi málo přesvědčivé. Spíše nevěrohodné. Jak je tedy možné, že křesťanský bůh je jiný než muslimský nebo židovský? A co na to křesťanský bůh; je si vědom nemalé muslimské konkurence, zvlášť když má být jediný, nekonečný a věčný? (Myslím to smrtelně vážně, nejedná se o ironii)
Ne je to jediný Bůh. Al liah, JHVH = Jsem který jsem. Rozdíly jsou pouze v detailech jeho chápání. Takový rozdíl to zas není.
Honor supra Vitam! Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Otec Jan je dobrý člověk a sympatický, pamatuju si, jak mě učil zpívat Šma Yisrael, Adonai Elohenu, Adonai Echad :-) Jenže, co si budeme namlouvat, jedna theoložka v téhle debatě je, debatím s ní často a rád...a ničemu jsme se nedobrali. Bojím se, že s otcem bychom prodebatovali čas, který by se dal strávit příjemněji, například debatou o historii...

A ono by bylo fajn, být věřící, takové jednoduché a s dobrým koncem, ale jediné, co jsem zatím četl a co mělo hlavu a patu bylo "Pí a jeho život" od Martella...v úvodu píše - povím vám příběh, který když si přečtete, uvěříte v boha. A má pravdu. Jistým způsobem :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

Vím,že nic nevím ! Je to radostné zvolání z poznání,že vlastně není co poznávat,nebo projev zoufalství nad tím ,že vše poznad nejde?

Co, judaismus a křesťanství,ono i jako by každá křesťanská církev či proud měli jiného Boha.To však zcela logicky dokládá jeho nepostižitelnost a tak si z Něj kažký uloupne svou kuličku a tu si žárlivě střeží.

Boha nenašprtáš,ale můžeš hledat klenbový svorník mezi všemi těmi církvemi ,náboženstvími, šamany a bájemi domorodců.Když to doplníš o transovní techniky ,kánony ,mše,sufi tance,dynamické meditace,wolkingmedice,holotropní dýchání,jogu.. atp,tak Ho asi potkáš.
Když Ho opravdu budeš chtít potkat, tak tu náhle bude --i bez předchozího.

Po holotropní meditaci řekla jedna účastnice "mrkalo na mne Boží oko,ale protože jsem ateistka,nevěnovala jsem tomu pozornost".
Smrt je smyslem života.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Kain píše:Takže křesťanství rozumí jen theolog? Víra se dá našprtat?

Jak sám moc dobře víš, lidi z tohohle fora strčí v otázkách hmotné kultury středověku do kapsy drtivou většinu našich historiků. A sami historikové nejsou. I historik může být fachidiot a i nadšený samostudent doshuje často pozoruhodných výsledků.
Mno ano samostudent dosahuje často pozoruhodných výsledků. To že člověk na tomto foru, kde je to mnohdy velmi zaměřené památky hmotné kultury, rozumí u určitých témat těmto památkám víc než některý historik, je dáno tím že historici nestudují památky hmotné kultury. To dělá věda s názvem archeologie. :wink:

Historie je věda v základu zkoumající historické tzn. písemné prameny a jejich interpretace, Samozřejmě v dnešní době je nutno hodnotit mnohé věci mezidisciplinárně, s čímž různí lidé mají různé problémy (už jen pro to aby v ideálním případě ten člověk měl vystudovanou historii, archeologii, pomocné vědy historické, dějiny umění, filosofii, fillologii, theologii). Což jest 7 samostatných vědních oborů. Takže každý i ten historik je dobrý puze v něčem. Čili kaine teď trochu pokory před všemi těmi Mgr. Phdr. Doc. prof. etc. jejichž znalostem v různých oborech mnohdy nemusíme ani po ty kotníky sahat, ale v některých tématech zase i ten samouk může (tzn neznamená musí) být na tom lép.

Jen taková technická - kolik lidí z těch samouků si uvědomuje např u interpretací různých středověkých kronik toto: Každý text má několik výpovědních rovin: Historický - nejnižší rovina, co se událo, alegorický (jinotajný), morální, anagogický - jaký byl boží záměr, místo v světě. není to dobře popsáno ano, ale já nikdy nebyl moc dobrý řečník na definice.

Sry. za menší off, ale toto se nedalo přejít. Pokračujte dále v této zajímavé a podnětné filosofické diskusi. Já si rád čtu a přemýšlím.

:wink:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Theodora píše:Jiří: Ty opravdu neznáš žádný případ pronásledování židů až do Hitlera? :wink:
Opačně ,po rozehnání Židů neznám případ,že by někoho pronásledovali,až za Hitlera američtí sionisté nechali své souvěrce pomřít v evropě.
Smrt je smyslem života.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

To mne trochu mrzí Kaine, že mě nevidíš jako partnera do takové debaty. :oops:
Nebo ,že bys uhýbal? :)
Smrt je smyslem života.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jiří: Co z toho bylo na mě? Nějak jsem to asi nepochopil, promiň :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Nejde o se nechat přesvědčit. Ale já mám také šťouravé otázky a on mi je zatím velmi fundovaně a až vědecky vysvětlil :) . Ále to je jedno, hlavně že se máme rádi a je o čem kecat. :biggrin:

Víra je cesta. Rytířství je cesta. (Snad to bude srozumitelnější). Je to následování a život dle ideálu. Pokud bude někdo napadat ideál a argumentovat špatným chváním rytíře. Budu ten ideál také bránit.
A kčemu jsme se dobrali tím výňatkem z Nového zákona? Že Kristus přinesl meč a jeho následování rozdělí rodiny. To je pravda. Ale nevidím v tom žádné zlo, jako v násilném, všemožném potlačování buržoasie :wink: .
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Jiři z Holohlav píše:Vím,že nic nevím ! Je to radostné zvolání z poznání,že vlastně není co poznávat,nebo projev zoufalství nad tím ,že vše poznad nejde?

Co, judaismus a křesťanství,ono i jako by každá křesťanská církev či proud měli jiného Boha.To však zcela logicky dokládá jeho nepostižitelnost a tak si z Něj kažký uloupne svou kuličku a tu si žárlivě střeží.

Boha nenašprtáš,ale můžeš hledat klenbový svorník mezi všemi těmi církvemi ,náboženstvími, šamany a bájemi domorodců.Když to doplníš o transovní techniky ,kánony ,mše,sufi tance,dynamické meditace,wolkingmedice,holotropní dýchání,jogu.. atp,tak Ho asi potkáš.
Když Ho opravdu budeš chtít potkat, tak tu náhle bude --i bez předchozího.

Po holotropní meditaci řekla jedna účastnice "mrkalo na mne Boží oko,ale protože jsem ateistka,nevěnovala jsem tomu pozornost".
Bůh je jen jeden. Ale mnoho cest k němu vede a každého jinak oslovuje. při debatě s Hassanem mi vždy krásně dochází jak stejný pohled srdce a ducha je jen jinak nazván slovem. Nedivím se, že i v Templu se směli muslimové modlit. Bratři myslím věděli.... :biggrin:
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kain píše:Jiří: Co z toho bylo na mě? Nějak jsem to asi nepochopil, promiň :-)
Na minulé straně,tady- Boha nenašprtáš...
Smrt je smyslem života.