Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:To, co říkal hospodin ve starém zákonu, to je nabádání ke zlu? Ronšperku, děláš mi radost :twisted:
Tohle už nemá cenu. To jsou cílené útoky a ne diskuze. Jestli tě to baví mne již ne.
Honor supra Vitam! Image
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Podle dábelského smajlíku je jasné, že to je zlomyslný vtip :) Cílený útok na tebe by vypadal úplně jinak a hlavně bych ho adresoval přímo tobě (a pokud by měl bý hodně zlý, tak raději osobně). Natolik bys mě znát mohl.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:Tak či onak, prokázal jsem násilnicé a nenávistné řeči i v novém zákoně. Je to hezká debata a cvičení v argumentaci (a pro některé v dogmatice nebo v historii a mnohém jiném). Je to mnohem lepší, než debaty jen s Theodorou, ta se vzdává mnohem dříve. jsem zvědavý, kdo se s mou argumentací obsáhle vypořádá a kdo jen zbaběle napíše, že to je jinak, já tomu nerozumím a škoda na to zrácet čas:-)
Ale ona každá debata do tohohle spěje. Pokud začneš konfrontovat biologii dostaneš se logicky v debatě na vrchol, kdy tě biolog řekne, že tomu už nerozumíš. Pokud napadáš křeťanství a vyhrotíš to dofáze citace z písma, logicky ti křesťan v určité fázi řekne, že tomu bez výkladu a okolního textu, nerozumíš. To je snad jasné. Proto je teologická fakulta a seminář vysoká škola.
Honor supra Vitam! Image
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:Podle dábelského smajlíku je jasné, že to je zlomyslný vtip :) Cílený útok na tebe by vypadal úplně jinak a hlavně bych ho adresoval přímo tobě (a pokud by měl bý hodně zlý, tak raději osobně). Natolik bys mě znát mohl.
Asi mě to iritovalo více než muselo. Omlouvám se.
Honor supra Vitam! Image
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Kain - ty citace z Nového zákona nejsou výzvy k násilí - říkají,že bude horko a to je,ještě pořád.Spor otec proti synu není nutně nenávistí - je to generační změna postojů.Kup meč - připrav se k obraně.Uvědom si ,že byl vydám na popravu,protože odmítl splnit očekávání farizeu a nepřistoupil na pozici vůdce protiřímského povstání./Mé království není z tohoto světa/.
Smrt je smyslem života.
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ratatosk »

A co si teda přiznat, že v bibli opravdu nabádání k násilí, nenávisti apod. je (alespoň v SZ, ale ten je taky písmo svaté), hm? :-)

Pěkně to napsal pan Jiří:
Jiři z Holohlav wrote:.

Oko za oko i nastav druhou tvář.Platí obojí - je na nás,abych se sami sebe zeptali "co by teď udělala láska".

Kaine, když víra je prostě iracionální, takže se holt dostanu k argumentům tohoto typu:-)
Last edited by Ratatosk on Wed 08. Oct, 2008 9:03, edited 1 time in total.
Vím, že nic nevím. O:)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Takže křesťanství rozumí jen theolog? Víra se dá našprtat?

Jak sám moc dobře víš, lidi z tohohle fora strčí v otázkách hmotné kultury středověku do kapsy drtivou většinu našich historiků. A sami historikové nejsou. I historik může být fachidiot a i nadšený samostudent doshuje často pozoruhodných výsledků.

S teologií je to stejné. A to navíc za předpokladu, že bůh existuje, jinak je celá teologie o ničem. Ale o tom nic nevím, nejsem ateista, abych tvrdil, že bůh není. Možná je, možná není, možná je jiný, než si ho představuje jakýkoliv člověk. Nicméně teze je IMHO prokázána, nenávist je v obou ideologiích, které jsme srovnali.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Ratatosk wrote:A co si teda přiznat, že v bibli opravdu nabádání k násilí, nenávisti apod. je (alespoň v SZ, ale ten je taky písmo svaté), hm? :-)
To po mě chtěli, ať prokážu, když srovnávám dvě ideje. pak přidali i NZ. Tím pro mě debata končí :)

Edit: a neberu tuhle debatu osobně a většinu diskutujících osobně znám a mám rád :)
Last edited by Kain on Wed 08. Oct, 2008 9:20, edited 1 time in total.

Pravoslav, Orcae Ita
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Pokud mne zrak neklame, tak vidím, že ač monoteismus, jsou křesťany, židy i muslimy uctíváni tři různí bohové, a to dokonce, v případě křesťanů a židů, podle jedné knihy!

A pokusy o vysvětlení tohoto rozporu jsou velmi málo přesvědčivé. Spíše nevěrohodné. Jak je tedy možné, že křesťanský bůh je jiný než muslimský nebo židovský? A co na to křesťanský bůh; je si vědom nemalé muslimské konkurence, zvlášť když má být jediný, nekonečný a věčný? (Myslím to smrtelně vážně, nejedná se o ironii)
Volo, multum, statim!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:Takže křesťanství rozumí jen theolog? Víra se dá našprtat?

Jak sám moc dobře víš, lidi z tohohle fora strčí v otázkách hmotné kultury středověku do kapsy drtivou většinu našich historiků. A sami historikové nejsou. I historik může být fachidiot a i nadšený samostudent doshuje často pozoruhodných výsledků.

S teologií je to stejné. A to navíc za předpokladu, že bůh existuje, jinak je celá teologie o ničem. Ale o tom nic nevím, nejsem ateista, abych tvrdil, že bůh není. Možná je, možná není, možná je jiný, než si ho představuje jakýkoliv člověk. Nicméně teze je IMHO prokázána, nenávist je v obou ideologiích, které jsme srovnali.
Ne ne, Tak jsem to nemyslel. Ale vysvětlovat smysl písma je jaksi složité pro člověka co se tím nezabývá. Hele až se sejdem, a bude tam Otec Jan. zeptej se ho na to. Uvidíš, že na vysvětlení od něj nemáš výhrad. Já na to nemám, abych ti zodpověděl všechny tvé otázky k víře. Mám co dělat zodpovědět polovičku svejch :wink:
Honor supra Vitam! Image