Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Jen ho zpucuj, pořádek musí být :-).

Co se týče ochrany nohou, připadá mi celkem pravděpodobný omotání holení řemeny ze silné kůže. Přemýšlel jsem o tom, když jsem vyráběl falérovku, že jako ochrana nohou by byly optimální omotávky z plsti a přes ně namotaný řemínek ze silné hlazenice. Už jsem dostal mečem přes holeně a myslín, že tato chrana by stačila.

V reálu by to mohlo vypadat nějak takhle - namátkou vybraný detail z Bayeux tapestry.

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/omotávky%20 ... pestry.jpg[/img]
Ritsi

Příspěvek od Ritsi »

Ano tati...ano... promin.... :cry:

:)

...vim, řikal a ukázal, ale je lepší se odkázat na víc zdrojů - nebo se pletu??? (Nic proti Tobe :oI)
...a zbytečnemu postováni se snažim vyhnout :oops: , ale něco podobného jsem opravdu ještě nenašel...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

JJ, souhlas, já nosil řemínky z hlazenice odjakživa, přijdou mi totiž praktičtější než karetky (které mám už taky, jsou totiž hezčí:-)). A souhlasím, vlněná ovinka a řemen ztlumí úder. Bohužel, proti ostrým zbraním to není moc. Ale je třeba si uvědomit, že máte sedlo, třmen, takže možnost seku na holeň je dost omezená. Jo a málem bych zapomněl, máte metrový meč a výškovou převahu a rychlost...takže pointa - o nohy bych se výrazně nebál...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

A hlavně v dnešních bitvách ty meče až tak ostrý nejsou, takže plsť s řemínky bude bohatě stačit. I když nejsi na koni :-)
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Pro pěšáka mi IMHO přijdou ty holenice jako zbytečnost.
Pajiczek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pajiczek »

Mohl by jste mi nekdo poradit jaky material pouzit jako podklad pro falerove naholenice (kuze, plst) a zda je mozne pouzit falerovou ochranu i na stehna?

Obrázek
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Kůže by měla být dobrá, ale samotná plsť se mi jako podklad pod faléry neosvědčila, lepší je k té plsti přidat plátno (len, konopí..).
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Bozha: ano, to je ona, děkuju. :)
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od robur »

a co rukavice ? je logické že si ruce něčím chránit museli ?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Jak se již několikrát probíralo, zdá se, že ne. První dokázaná ochrana rukou jsou až kroužkové komplety, do té doby nic. Pokud si pamatuji správně, ani staří Římané si packy nechránili.
A z našich zkušeností musím řici, že to ani není fatální - pokud umíš se zbraní trochu zacházet a proti tobě nestojí idiot, který nedbá ohrožení vlastního života a seká po prstech, je to v pohodě.