A poslední věc než poletím na výuku, když už se peníze seženou. Tak jak je rozdělit, co preferovat? Digitalizaci? Novou klasickou literaturu? Nebo pořádné depozitáře? Nebo nové výzkumy v terénu? Či víc lidí co budou zpracovávat vykopaný materiál, Nebo vydání nových edic listinných pramenů??? A Nebo výstavy a rekonstrukce?
Jéééžiš toto je jen hrtstka problémů. Napadá mě jich víc.
Jarwiks: a ty si myslis ze jste jedina instituce zapasici s nedostatkem financi? Mam zamacknout slzu nebo si dobrovolne nechat naordinovat jeste vetsi dane??
abaddon píše:Jarwiks: a ty si myslis ze jste jedina instituce zapasici s nedostatkem financi? Mam zamacknout slzu nebo si dobrovolne nechat naordinovat jeste vetsi dane??
Nemyslim. Že nejsou penize na vyzkum sociální a hsitorický atd. chápu stejně jako nejsou peníze na přídavky, ale zato jsou peníze pro nové auta ministrů a nárust úředníků a jeich platy. Stejně jako, že nejsou peníze na zdravotnictví a školství, ale za to jsou šílené peníze pro podnikatele a danove ulevy u pro ně atd. Stejně jako mohe postesknutí si že ty peníze prostě putují do jiných resortů - přírodních věd. Hold jaká doba takové priority společnosti. Pro mnoho lidí důležitějších než věci které zajímají zrovna nás a kde ty taky peníze mnohdy nedostačují. (Krom přemrštěných částek na výplaty našich papalášků atd.)Ale to se dostáváme někam jinam.
Navíc Abe - jakou má tento tvůj dotaz spojitost s předchozími příspěvky kde se bavíme o vydávání literatury, na kterou si pořád stěžujete že neychází popř. vychází v jiném jazyce? A zároveň jsem se zeptal - co by jste chtěli aby se udělalo první? Když se někde ony peníze seženou? Viz diskuse k Mikulčicím proč tam byl takový depozitář atd. a starší diskuse k digitalizacím co už tu tolikrát byli?
no prijde mi to asi zrovnatak k veci jako ty tvoje narky nad tim ze nejsou finance...
vybavuje se mi tu svyho casu debata na tema fotografovani v muzeu.... muzejnici tu pousteli hruzu ze si nekdo hodi na stranky blbou nenasvicenou fotku z mizernym rozliseni a z ciryho fandovstvi, ohaneli se paragrafy a vsim moznym.. mimo jiny tu horekovali nad situaci jak u nekterych predmetu nejsou ani penize na to aby se treba zakonzervovaly a vystavily ..
a na moji otazku jestli je napadlo na to prave s pomoci takovyhle fandu... lidi co napriklad chodi sem na tento server... udelat nejakou sbirku na rekneme konzervaci predmetu aby se dostal nekam do vytriny kam by si dotycny mohl prijit si ho prohlidnout.... ja vim ze si to mozna predstavuju docela zjednodusene... ale rekneme fura lidi ma nejaky svuj byznys, dali by dar, odepsali by si to z dani, a vsechno treba jen z toho duvodu ze je ta historie bavi a chteji nejak pomoct... no a na to sem se dozvedel ze je nic takovyho nenapadlo a nezkusili to
zato sem mel tu cest v NM pri navsteve depozitu videt jednu zamestnankyni docela huste v lihu a v jinem nejmenovanem ustavu si predmet ktery jsme my s uctou vzhledem k vekum ktere ma za sebou brali opatrne v bilych rukavicich odnesl zamestnanec v holych rukach... zrejme se mu jako muzejnikovi nepoti...
mozna ted trochu micham jabka a hrusky ale snazim se rict ze to neni jak rikas ciste o penezich, ale taky hodne o lidech .... lidech, kteri se k tem penezum jednak neumi dostat a nebo lidem, kteri neodvadeji dobrou praci...
Ono to asi bude samozřejmě někde uprostřed. Můžou se stát i výše uvedené případy jak píšeš. Na tom se asi shodneme. otázkou je zda je to jen chyba těch lidí že se k penzům nedostanou, nebo že jsou totálně naložení v "lihu" nebo systému, že jim to projde.
A poslední věc. Té literatury vychází fakt hodně, a ono dokonce i když to člověk studuje tak je jí často tolik, že si vždycky přečtě jen něco a nemá čas to nastudovat všechno jen k určitému problému, natož tak k nějakému období.
to pozor, nechtel jsem tim rict ze jsou jen spatni muzejnici, nebo jen lide neschopni ziskat pro svuj "zajem" penize, tech faktoru je hodne.... jen se mi nelibi to jak je tu nedostatek penez pouzivan jako ztelesneni vsech neuspechu a pricin krachu... ono to tak zcela neni a to je podle me dulezite aby to zaznelo...