Luky, šípy, kopí a pod.

Zbraně a Vojenství

Moderator: Joe

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

No tak já jsem myslel záda jako stranu blíže střelci.
Když se bude lepit surovka za mokra, tak se toho moc nepřilepí, bo klíh je na vlhko alergickej.
3mm surovka je už docela solidní plech, to půjde asi dost blbě. Viděl bych to spíš tak na kozu či srnu. Ale i tak se mi jeví lepší varianta ty šlachy.
Luk z bizoních žeber se dělal ze tří kusů vybroušených plátků, které se spojily k sobě.Dvě ramena na sraz a třetí kus prostředkem přes ně.

Už se to dost rozrůstá, chtělo by to asi samostatnou kolonku. Kdo to umíte, zkuste to někam přešoupnout.
Kydliman
Nováček
Nováček

Post by Kydliman »

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Jo dobrý dobrý

Jen prosím, nemohly by ty odkazy být rochu inteligentněji?
Týhle šílené linky docela rozhodí obrazovku. Například ve tvaru: odkaz 1
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Ta inpulzivní střelba je docela zajímavá věc - platí to i pro pušky, ne jen pro luky. A souvisí to s lovem. Je celkem běžné, že dobrý lovec na střelnici moc nezazáří, ale v terénu se málo kdy mine, a naopak, dobrý závodní střelec je v reálu často neúspěšný :?
Joe M.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Proč se ptáte na tyhle věci sportovních lukostřelců mi zůstává záhadou. Upřímě řečeno plošně včetně těch nejlepších vědí o dřevěnejch lukách a střílení bez mířidel kulový.

"Luky na stejné úrovni jako jsme dělali jako děti" - jenom někde a jenom něco. Naopak spousta výrobků je výtečně řemeslně zvládnutých a skvěle promyšlených. Primitive doesnt equate with crude.
Někteří z mých kamarádů (jako Jamie Leffler) dělají kamenými nástroji luky které nejsou k poznání od těch vyrobených ocelí.

"Luky šlachové" - luk pouze ze šlach je velký nesmysl. Šlachy byt´v klihu mají výtečnou elasticitu a pevnost v tahu, ale v kompresi nikoli a na luk není potřeba materiál s nemejnším MOE, nýbrž největším, pokud se nezlomí nebo podobně.
Šlachy musí být na něčem nalepené - dřevo, případně ten ovčí roh.

"Střílelli jinak" - jak kde - u některých luků prostě musíš udělat ten poctivej mediterran dvěma nebo třema prsty (cherokee) protože jsou moc silné, u těch slabých na lovení veverek se to dá i tím "pinch gripem" a třeba Ishi používal palcový nátah.

"Grozer machr" - střílel jsem cca 10 jeho luky s laminátovými rameny a nejsem nadšen. Stacking, střílejí jak se asi dá. Dřevěný korektně provedený luk je přestřílí.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Není nic jako "poloreflex" - luk který má ramena předepjatá tak, že při vypnuté tětivě sledují do předu od rukojeti je reflexní.
Luk který má nakroucené konce ramen tak aby fungovaly jako převodové páky je recurve (zvratný, ač ten název nesnáším).
Pokud má obojí je to recirve s reflexem.
Luk jehož ramena jdou při vypnuté tětivě záměrně dozadu od rukojeti je deflexní.
Ten u nějž se toto v poslední cca třetině ramen mění na opačnou stranu je deflex-reflex.

Luk s deflexními rameny (třeba lakota) může mít i setback rukojet´(vysazenou dozadu) - právě lakota.

Udělejte si v tom bordelu pořádek!!! :twisted:
Last edited by hawkwind on Wed 31. May, 2006 8:28, edited 1 time in total.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Cherokee warbow, huppa, lakota a plains luky jsem schopen kdykoli vyrobit.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Obávám se Hawku, že tvá moudra zde nepadnou na úrodnou půdu. Jednak jsi vychrlil mnoho cizích a odborných termínů naráz bez uspokojivé obrazové dokumentace, druhak jak už bylo řečeno indiánské luky byly prostě klacky v různém stupni opracování a podle toho se my euroindiáni k tomu stavíme. Lukostřelba zkrátka není prioritou. Neříkám, že vyjímky se nenajdou.
Nevím v kterém okruhu lidí se používá terminus technikus "Lakota bow", ale Lakota je označení nářečí, potažmo jedné skupiny kmenů ze svazku dnes známého jako Sioux. Takže Lakota bow nebo Cheyenne bow, Arapaho bow, Crow bow = PLAINS BOW.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

hawk: Ale terminologii jsi nám vysvětlil skvěle. O mém deflex-reflexním (lidově asi polorelflex) luku, jsem se doteď domníval, že je reflexní.
Jediné co jsem ne tak úpně pochopil je ten zvratný. Taky bych se přimlouval za nějaký ten odkaz na příklady. :wink:

K tomu vyptávání se závodních lukostřelců tolik: nemyslím že by šlo o vyptávání, spíše o vzájemné sdělování (čili módně řečeno komunikaci).
Navíc můj strýc je raritka. Střílela už jeho maminka, a on doteď používá dřevěné luky. No a vždy bez zaměřovadel, takže je v jejich klubu za podivína a samorosta, ale to si ve svém věku může dovolit.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Je to "instinktivní" lukostřelba. Impulzivní jsem třeba já. :lol: