Co kolem nas dnes roste a dříve rostlo
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 948
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 948
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
Ja taky hledala a našla tenhle článek http://www.osel.cz/index.php?clanek=428 o křížení řepky s planě rostoucí brukví řepákem

Brukev Brassica rapa L.

Brukev Brassica rapa L.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Místo "L" můžeš zkusit i Linné. Rod Brassica je poměrně velký a rekrutuje se z něj řada zeleniny. Já tedy nevím, ale není u toho ještě ssp. jako třeba B. rapa rapa nebo variegata (případně var.) něco? Málokdy je pro šlechtěnou zeleninu používáno pouze biologické jméno v základní taxonomii.
Jinými slovy - B.r. bude nejspíš biologický druh a to co z něj vyšlechtíš bude mít delší název.
Jinými slovy - B.r. bude nejspíš biologický druh a to co z něj vyšlechtíš bude mít delší název.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 948
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
Takže něco k řepě z právě vydané knížky Magdaleny Beranové "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" (kterou avizuji v rubrice KNIHY):
V Evropě je řepa doložena z Porýní v 1. stol., v germánském zákoníku Lex Salica pak v 8. stol. Z řepy jedli lidé zpočátku především listy, které se připravovaly podobně jako zelí.
O Slovanech v raném středověku se soudí, že pro ně byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin. Měla být jakýmsi předchůdcem brambor. Avšak historické a etnografické doklady o tom jsou velmi pozdní - až z 18. a 19. stol.
Řepa totiž nebyla typickou řepou s velkým kořenem, jak ji známe dnes, ještě roku 1841 je popisována jako zvláštní druh zelí. Kořen se začal zušlechťovat až na konci středověku. Z receptů ze 16. stol. vyplývá, že se jednalo o pokrm z listů.
Cukrová řepa je velmi pozdní, z konce 18. stol.
V Evropě je řepa doložena z Porýní v 1. stol., v germánském zákoníku Lex Salica pak v 8. stol. Z řepy jedli lidé zpočátku především listy, které se připravovaly podobně jako zelí.
O Slovanech v raném středověku se soudí, že pro ně byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin. Měla být jakýmsi předchůdcem brambor. Avšak historické a etnografické doklady o tom jsou velmi pozdní - až z 18. a 19. stol.
Řepa totiž nebyla typickou řepou s velkým kořenem, jak ji známe dnes, ještě roku 1841 je popisována jako zvláštní druh zelí. Kořen se začal zušlechťovat až na konci středověku. Z receptů ze 16. stol. vyplývá, že se jednalo o pokrm z listů.
Cukrová řepa je velmi pozdní, z konce 18. stol.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 171
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okr. Praha západ, Ukrajina:-)
Ale tahle otázka už je myslím vyřešená. Každá odrůda mívá jiný název (nějaký ssp.), jak už psal i Pampalíny.muad dib wrote:potam se ve skole, pak budem chytrejsiBonemina wrote:Budeš se možná divit, ale právě pod tímhle názvem jsem to hledala. Pod českým moc obrázků nebylo. Jenomže mám dojem, jakoby ten latinský název pokrýval větší množství různých odrůd.
Pro zajímavost, jak jsem se ptala na ten pyl z červené řepy palinologů, tak mi řekli, že podle pylu jí nelze odlišit od ostatních Brassicaceae. Takže přes palinologii důkaz o existenci přímo červené řepy nevede.
-
- Nováček
- Posts: 39
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: u Řípu a Labe - Štětí