Co kolem nas dnes roste a dříve rostlo

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

User avatar
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 948
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Libomyšl (Beroun)

Post by Rab »

V Mikulčicích se dělal kvalitní podrobný výzkum rostlinných zbytků, určena je spousta druhů, včetně některých exotických, ale žádná řepa...jen brukev řepák, ale ta má k řepě asi daleko
User avatar
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 948
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Libomyšl (Beroun)

Post by Rab »

Latinský název brukve řepáku je Brassica rapa, podle toho to najdeš lépe.
Seznam je k mání v němčině ve STUDIEN ZUM BURGWALL VON MIKULČICE IV. (ArÚ Brno)
Jiskra

Post by Jiskra »

Ja taky hledala a našla tenhle článek http://www.osel.cz/index.php?clanek=428 o křížení řepky s planě rostoucí brukví řepákem

Image
Brukev Brassica rapa L.
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

Místo "L" můžeš zkusit i Linné. Rod Brassica je poměrně velký a rekrutuje se z něj řada zeleniny. Já tedy nevím, ale není u toho ještě ssp. jako třeba B. rapa rapa nebo variegata (případně var.) něco? Málokdy je pro šlechtěnou zeleninu používáno pouze biologické jméno v základní taxonomii.
Jinými slovy - B.r. bude nejspíš biologický druh a to co z něj vyšlechtíš bude mít delší název.
User avatar
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 948
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Libomyšl (Beroun)

Post by Rab »

Takže něco k řepě z právě vydané knížky Magdaleny Beranové "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" (kterou avizuji v rubrice KNIHY):

V Evropě je řepa doložena z Porýní v 1. stol., v germánském zákoníku Lex Salica pak v 8. stol. Z řepy jedli lidé zpočátku především listy, které se připravovaly podobně jako zelí.
O Slovanech v raném středověku se soudí, že pro ně byla řepa vedle obilí jednou ze základních potravin. Měla být jakýmsi předchůdcem brambor. Avšak historické a etnografické doklady o tom jsou velmi pozdní - až z 18. a 19. stol.
Řepa totiž nebyla typickou řepou s velkým kořenem, jak ji známe dnes, ještě roku 1841 je popisována jako zvláštní druh zelí. Kořen se začal zušlechťovat až na konci středověku. Z receptů ze 16. stol. vyplývá, že se jednalo o pokrm z listů.
Cukrová řepa je velmi pozdní, z konce 18. stol.
Jiskra

Post by Jiskra »

Na webu Wothanburgu jsem narazila na zmínku:
"z ciziny dovážené víno a ovoce (broskve, švestky, vlašské ořechy...)"
Nevíte někdo, odkdy se u nás pěstovaly švestky a vlašské ořechy?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

Vlašské ořechy máme doložené už z laténu (botanické makrozbytky), ale nebylo to nikterak časté oproti ostatním.
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

Müscha wrote:Vlašské ořechy máme doložené už z laténu (botanické makrozbytky), ale nebylo to nikterak časté oproti ostatním.
Existuje zajímavý germánský šperk z našeho území se zakomponovaným vlašákem...
User avatar
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 171
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: okr. Praha západ, Ukrajina:-)

Post by Ratatosk »

muad dib wrote:
Bonemina wrote:Budeš se možná divit, ale právě pod tímhle názvem jsem to hledala. Pod českým moc obrázků nebylo. Jenomže mám dojem, jakoby ten latinský název pokrýval větší množství různých odrůd.
potam se ve skole, pak budem chytrejsi
Ale tahle otázka už je myslím vyřešená. Každá odrůda mívá jiný název (nějaký ssp.), jak už psal i Pampalíny.
Pro zajímavost, jak jsem se ptala na ten pyl z červené řepy palinologů, tak mi řekli, že podle pylu jí nelze odlišit od ostatních Brassicaceae. Takže přes palinologii důkaz o existenci přímo červené řepy nevede.
PeZ
Nováček
Nováček
Posts: 39
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: u Řípu a Labe - Štětí

Post by PeZ »

Václav Větvička: Něco pro zahřátí duše - kniha fejetonů o jednotlivých rostlinách, skoro v každém článku je odkud jsou a odkdy se pěstují v Evropě a u nás - tohoto pána by bylo dobré kontaktovat a vytěžit, jak říkají zpravodajci :) .