Péče o děti

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Tady je pár fotek od nás z ND :wink: Je to sice z 20. století, ale pochybuju, že by v to nebylo podobné, ne-li stejné, jako v minulosti.

Morava 1917-1927
Slovácko 1947
Východní Čechy 1938 (cca)
Morava 1961
Slovensko 1959

Lenko - tak konečně je jasný, jak je to s tím ubrusem! :lol:

Co se úvazů týče, tak bych to viděla tak na koníka na bok, něco ve stylu babyvaku nebo ringslingu ale jen z kusu látky, bez kroužků - dalo by se tak nosit na boku, na zádech i v kolíbce. Dalo by se to uvázat už z látky délky 2,5m (možná i míň) a šířky - těžko říct - teď je to 60-70 cm, ale mohlo by to být třeba i 40. To je plýtvání, co? :biggrin: :biggrin: :biggrin:
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Lenka »

michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Jojo, tak jsem to myslela - to teda bude i ten "ubrus", že? Na té druhé fotce - jedna v něm má dítě, druhá ho má kolem krku.

Lenko - ty obrázky jsou celkem jednoduché - kliknout na "Img" pak vložit odkaz na fotku - ale musí to být URL adresa - to znamená kliknout na obrázek pravým tlačítkem - Vlastnosti - URL adresa - označit a zkopírovat, potom vložit za Img. Takže Img-URL adresa-Img a je to!
Bylo by to takhle:
EDIT - smazáno
Jestli je to moc velké, tak to smažu!

Ještě se dají vládat aktivní odkazy - to je to, co jsem dala já - to je zase pod tlačítkem "URL" - - dovnitř té závorky za L se vloží rozv ... tady to je A v diskuzi to pak vypadá takhle
Tož ale dalo mi práci se to naučit! :biggrin:
Naposledy upravil(a) michlena dne čtv 26. bře, 2009 9:25, celkem upraveno 2 x.
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Lenka »

A tady ještě obrázky, na kterých je vidět, že ten ubrus na nošení dětí byl vlastně čverhranný plášť, nošený už v raném středověku. Nosil se u nás, v Polsku i na Slovensku, kde měl různé názvy, ale pokaždé šlo o bílou lněnou plachtu přibližně 200 krát 130 cm. Rovněž se jím zahalovaly nevěsty před obřadem. Pokud se v něm nosily děti v 19. století, pak je dost možné, že se v RS nosily podobných nebo i stejných ubrusech - pláštích.

http://img401.imageshack.us/my.php?imag ... vac001.jpg

http://img228.imageshack.us/my.php?imag ... aodvac.jpg

Jinak mi to sem fakt vložit nejde a není tu nikdo, kdo by mi poradil, takže to tak bude muset stačit. :wink:
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Já si také myslím, že velká loktuše má svou logiku. Miminko se v ní dá nosit, dá se zavěsit na kraji pole jako kolíbka mezi podobné vidlice, jako jsou ty na kotle, dá se do ní zabalit, postavit z ní přístřešek. Nezdá se mi, že by naši praktičtí a pragmatičtí předkové něco podobného nepoužívali.

I když vezmu v úvahu, že lidé ve středověku neměli mnoho důvodů k cestování (vyjma trhu, povodně, morové rány a války vlastně žádné), na pole chodili, a asi hlavně ženy. Ačkoli to měly blízko, miminko nakojily před odchodem a svěřily starším dětem, stejně je občas nejspíš sebou braly. A pak jistě volily ten nejjednodušší a nejdostupnější prostředek - tedy kus plátna, které doma měla asi každá žena (často i vlastní výroby). Také bych nezavrhovala vlněný pruh, takový jako hodně široký šál - zase je to materiál dostupný každému a doma zpracovatelný.

Urozené ženy nejspíš cestovaly s miminem v košatince zavěšené nebo uložené někde na sedle nebo rovnou s kolébkou ve voze. Ale to se, pokud vidím dobře, neřeší.
Volo, multum, statim!