Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale zase tím se nenech odradit a klidně boha dokaž, což o to, tahle debata snese všechno...a já za chvíli odpadnu a ráno se taky nebudu chytat:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já nemám ani tak problém přijmout existenci Boha (nebo idealismu), ale na tom křesťanském pojetí mi vadí fakt, že na jedné straně připouští, že je taková entita naprosto nepostižitelná lidským rozumem a tím samým omezeným lidským rozumem a smysly jej definují a popisují. Mám často pocit, že třeba starozákonní Hospodin má nezřídka podezřele lidské vlastnosti. Obávám se že o nejvyšší entitě, nepostižitelné lidským rozumem a smysly by nebylo možné ve skutečnosti říct nebo napsat ani řádek, natož abychom se tu mohli dohadovat jaká ta entita je a co vlastně chce a proč :wink: Takže jakýkoli důkaz vycházející z toho jaká ta entita je, jaké má vlastnosti jeví se mi poněkud pochybný.

Starověcí pohanští bohové byli poměrně věrným odrazem svých tvůrců (jako ostatně všichni bohové) - měli lidské vlastnosti, lidské chyby a většinou se nejednalo o absolutní entity obložené superlativy. Jsou mi sympatičtější, ale neumím si je ztotožnit s tím nejvyšším principem, entitou, Bohem chcete-li a asi to ani není nutné.

A k "akcím" - je mi líto, ale ať už se to neopohanům nebo atheistům líbí nebo ne, středověk z větší části prostě je spojen s křesťanstvím. To a celá jeho filosofie významně ovlivňovala celou tehdejší kulturu a my se nemůžeme tvářit že tomu tak nebylo, stejně jako se nemůžeme tvářit (pokud jsme k sobě poctiví) že jí ovlivňovalo jen a pouze negativně. Jeho vnější symboly a atributy pronikaly zcela samozřejmě celou hmotnou kulturou od šperků po architekturu, kterou se snažíme rekonstruovat. Pokud se jim pečlivě vyhneme, vzdalujeme se tak záměrně hist. realitě a to nechceme. Proto třeba já ač bych se definoval spíš jako pantheista s velmi vágní představou o tom co vlastně by tak mohl být můj všudypřítomný Bůh nosím občas kříže a klidně se budu podílet na stavbě románského kostela aniž bych cítil výčitky svědomí.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já nosím všude kříže a na rejčku mám v erbu pannu marii:-) A koupil jsem si i růženec:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No tak aspoň máš co počítat když se nudíš :wink:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Kain: Jenomže Ty seš lékárna, Ty musíš. :-) V otvírací době bys měl i svítit. :p
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Koupil jsem si ho od maršálka, když jsme dělali židy:-)) A prodal jsem knězi kapuci:-)
A na rané slovany a vikingy jsme asi jediní, kdo uznávají, že v 9. století bylo něco jako křesťanství...což je tedy smutné, že ostatní si zakládají na tom, jací jsou pohani:-)

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Kain. Já jsem rozčarovaný právě tím jak nedokáži vhodně formulovat své myšlenky na toto téma. Vždy jsem obdivoval Otce Jana, jak trefně a pár větami popsal celou problematiku, s kterou jsem si nevěděl rady :) . Mě to tolik nejde.
Důkaz Boží existence chtěls? No podívej se na svět kolem sebe. Kdo jej ztvořil? Vzpomeň si na vývoj druhů. Ko jej nastartoval. Ve vesmíru jsou miliony sil, teplot, a látek které život v této podobě neumožňují. Tady máš planetu, kde je všechno tak přesně vyváženo, že na ní život bují již desítky milionů let. Gravitace, teplota, chemické složení. Rostlinstvo, živočichové a jeden z nich je zvláštní, začíná přemýšlet proč to tak je a kdo to udělal. Nemůžeš ho vidět jako člověka. Ale já ho vnímám všude. :wink:
Honor supra Vitam! Obrázek
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Andre píše:
Theodora píše:Tak mi, prosím, napiš, kde křesťanství učí nenávist k jinověrcům. V Bibli nebo v Katechismu, vyber si.
Tak mi, prosím, napiš, kde komunistická filosofie učí o třídní nenávisti.

Marx a Engels naopak vidí jako jediné bezkonfliktní řešení situace, ve které dochází ke konfliktům mezi jednotlivými třídami (šlechta, buržoazie, proletariát) právě zrušení třídních rozdílů... nechtějí ty druhé zmastit, chtějí odstranit příčinu konfliktu.
Karel Marx, Bedřich Engels: Manifest komunistické strany, Londýn, 1848

http://odpor.wz.cz/VYZVY/kommanif.htm

* Nejbližší cíl komunistů je týž jako cíl všech ostatních proletářských stran: ztvárnění proletariátu ve třídu, svržení panství buržoazie, vydobytí politické moci proletariátem.

* Proletariát využije svého politického panství k tomu, aby postupně vyrval buržoazii všechen kapitál, soustředil všechny výrobní nástroje v rukou státu, tj. proletariátu zorganizovaného v panující třídu, a co nejrychleji rozmnožil masu výrobních sil.
To se ovšem může stát nejprve jen despotickými zásahy do vlastnického práva a do buržoazních výrobních vztahů, tedy opatřeními, která se zdají ekonomicky nedostatečná a neudržitelná, která však v průběhu hnutí přerůstají sama sebe a jsou nevyhnutelná jako prostředek k převratu v celém způsobu výroby.
Tato opatření budou ovšem podle různých zemí různá.
V nejpokročilejších zemích může však být téměř všeobecně použito těchto opatření :
1. Vyvlastnění pozemkového majetku a použití pozemkové renty na výdaje státu.
...
4. Konfiskace majetku všech emigrantů a rebelů.

* Komunistická strana však nepřestává ani na okamžik pěstovat mezi dělníky co nejjasnější vědomí nepřátelského protikladu mezi buržoazií a proletariátem[65], aby němečtí dělníci mohli okamžitě využít společenských a politických podmínek, které musí s sebou přinést panství buržoazie, jako zbraně proti ní samé, aby po svržení reakčních tříd byl v Německu ihned zahájen boj přímo proti buržoazii.

* Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního společenského řádu. Nechť se panující třídy třesou před komunistickou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Ronšperk: Namáháš se zbytečně. Kainovi je to jedno. Kdyby Boha nenáviděl nebo se snažil dokázat, že není, dost možná se Ním setkal. Ale dokud je mu to jedno, neuslyší ani slůvko...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Theodora: Pěkné :) . Tak to máme vyrušené srovnání komunismu a křesťanství. :biggrin:
:wink:
Honor supra Vitam! Obrázek