Proč jsi tam dal nýtovanou rukojeť? (pokud jsi to koval ty) Ta se vyskutuje u minima nožů z Velké Moravy, z jiných nálezů si ji nevybavuju vůbec.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Bobře, nemohl by ses zeptat alespoň dvěma třemi slovy, aby bylo jasné, co se ti nezdá? Jestli jeho výtvor, nýtované rukojeti na VM nebo jejich neexistence jinde? Dneska mi telepatie opravdu nejde
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
No, jak říkám, na VM je to věc nepříliš častá, ale doložená. Tak se toho neboj:-)
Omlouvam se za svou hysterizujici reakci. Byla to reakce na kainovo tvrzeni, se kterym dle vlastni zkusenosti nesouhlasim a moje zoufalstvi je podporeno faktem, ze jsem u KoKaina takovy nuz videl...
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Viděl jsi ho, mám jeden takový, má rukojeť z kosti, zdobený kružidlem, přesně podle VM nálezů. Vyrobil Müscha. Jen čepel je delší, než na nálezech.
A s čím z tohodle nesouhlasíš?
"Proč jsi tam dal nýtovanou rukojeť? (pokud jsi to koval ty) Ta se vyskutuje u minima nožů z Velké Moravy, z jiných nálezů si ji nevybavuju vůbec."
Ptám se, proč volil takovou rukojeť, s tím nemůžeš nesouhlasit, to je otázka.
Tvrdím, že se vyskytuje u minima nožů z VM. To je pravda, bez ohledu na tvůj případný nesouhlas.
Z jiných slovanských nálezů než VM takový nůž neznám. To je pravda (že neznám), ale mohu se snadno mýli a existují spousty Bulharských, Ruských nebo Polských nožů. Fakt je, že žádný neznám.