Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Co říkáte na tento nůž? Je ručně kovaný, dal by se použít na "slovany" 10.století?

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Proč jsi tam dal nýtovanou rukojeť? (pokud jsi to koval ty) Ta se vyskutuje u minima nožů z Velké Moravy, z jiných nálezů si ji nevybavuju vůbec.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Z RS máme nálezy rukovětí s nanýtovaným držadlem, ale oproti nožům, které se zarazí do rukověti je jich minumum. Ty nože nejsou jen z Velké Moravy.

Nesedí mi na té kudle hlavně to, že je kována tak aby bylo vidět že je to kované.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Já to nekoval...takže to znamená, že na slovany se nehodí?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Bobře, nemohl by ses zeptat alespoň dvěma třemi slovy, aby bylo jasné, co se ti nezdá? Jestli jeho výtvor, nýtované rukojeti na VM nebo jejich neexistence jinde? Dneska mi telepatie opravdu nejde :?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Ve středu se na tréninku na ty nýty zeptám...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No, jak říkám, na VM je to věc nepříliš častá, ale doložená. Tak se toho neboj:-)

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

Omlouvam se za svou hysterizujici reakci. Byla to reakce na kainovo tvrzeni, se kterym dle vlastni zkusenosti nesouhlasim a moje zoufalstvi je podporeno faktem, ze jsem u KoKaina takovy nuz videl...
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Viděl jsi ho, mám jeden takový, má rukojeť z kosti, zdobený kružidlem, přesně podle VM nálezů. Vyrobil Müscha. Jen čepel je delší, než na nálezech.
A s čím z tohodle nesouhlasíš?

"Proč jsi tam dal nýtovanou rukojeť? (pokud jsi to koval ty) Ta se vyskutuje u minima nožů z Velké Moravy, z jiných nálezů si ji nevybavuju vůbec."

Ptám se, proč volil takovou rukojeť, s tím nemůžeš nesouhlasit, to je otázka.
Tvrdím, že se vyskytuje u minima nožů z VM. To je pravda, bez ohledu na tvůj případný nesouhlas.
Z jiných slovanských nálezů než VM takový nůž neznám. To je pravda (že neznám), ale mohu se snadno mýli a existují spousty Bulharských, Ruských nebo Polských nožů. Fakt je, že žádný neznám.

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

tak se pravdo podivej na prvni stranu debaty o nozich na tomto serveru v ranem stredoveku. Tohle neni minimum, mensina - mozna
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.